תחקיר בארה"ב: אובמה סיכל את המודיעין נגד טהרן

אתר "פוליטיקו" חשף בכתבה נרחבת כיצד הממשל האמריקאי החל כבר בסתיו 2014, חודשים ספורים לפני הסכם הגרעין, בעיכוב צווי הסגרה של מבוקשים איראנים. בנוסף שוחררו מהכלא אישים שהורשעו בהברחת נשק וחלקים לתוכנית הגרעין, ונגד אחרים התרופף הפיקוח

nrg חדשות | 24/4/2017 20:00
תגיות: פוליטיקו, ממשל אובמה,תוכנית הגרעין של איראן,מחלקת המשפטים, צווי הסגרה
נשיא ארצות הברית ברק אובמה היה נחוש כל כך לקדם את הסכם הגרעין עם איראן ועסקאות נוספות הנלוות אליה, עד שהורה למחלקת המשפטים האמריקאית להקפיא ולמעשה לסכל חקירות בנות שנים רבות אחרי סוכנים איראנים שעסקו במגוון פעילויות, כולל רכישת כלי נשק, אמצעי ריגול ואף רכיבים שונים לתוכנית הגרעין של הרפובליקה האסלאמית.
צילום: EPA
לא התייעץ עם הדרג המקצועי. ברק אובמה צילום: EPA

אתר "פוליטיקו" האמריקאי פרסם בצהריים (ב') תחקיר נרחב על הצעדים השונים שנקט הממשל האמריקאי הקודם, כדי להמעיט מערכם של שבעה איראנים ששוחררו ממאסרם בארצות הברית והועברו למולדתם, וכן מהאופן שבו וושינגטון החליטה להפסיק את המעקב ופעילויות מודיעין שונות נגד סוכנים שונים של הרפובליקה שנחשדו ברכישת חלקי חילוף לתוכנית הגרעין וכלי נשק. בין השאר, נקבע בתחקיר, כי הממשל החליט לבטל את צווי המאסר הבינלאומיים שנשלחו ל"אינטרפול" נגד 14 מתוך אותם מבוקשים.

הממשל בוושינגטון תיאר את שחרורם של שבעת האסירים בינואר 2016 כ"מחווה חד-פעמית" של רצון טוב, שנעשתה כשישה חודשים לאחר הסכם הגרעין, והוסיף כי הם "לא הורשעו בטרור או בעברות אלימות". בתמורה, כך נטען, טהרן הבטיחה לשחרר חמישה אסירים אמריקאים, ובהם כתב ה"וושינגטון פוסט" ג'ייסון רזיאן. אובמה אף הגדיל לעשות ובנאום לאומה טען כי מדובר ב"אזרחים", ואנשיו הוסיפו כי מדובר ב"אנשי עסקים" שנכלאו בשל "הפרת אמברגו".

אלא שהשחרור של האסירים, שנעשה במקביל להתחלת יישום הסכם הגרעין, לא היה תמים כל כך. ב"פוליטיקו" טענו כי חלק מהם מהווים סכנה של ממש לביטחון הלאומי של ארצות הברית. שלושה מהם היו חלק מרשת לא חוקית שביקשה לרכוש חלקי אלקטרוניקה לטילי שיוט שמפתחת טהרן, בדומה לאלה שהיו בשימוש בתרגיל שביצעה לאחרונה. אחד ריצה שמונה שנות מאסר בשל ניסיון לרכוש טכנולוגיה לוויינית לשימושה של טהרן, ועל פי החשד של הרשויות בארצות הברית היה חלק מרשת שרכשה מרכיבים למטעני חבלה מתקדמים במיוחד שהיו בשימוש של כוחות שיעיים נגד חיילים אמריקאים בעיראק.

יתרה מכך: מחלקת המשפטים האמריקאית פעלה בסדרת שימועים בבתי משפט שלא זכו לתהודה נרחבת כדי לוותר על צווי מעצר בינלאומיים ועל הליכים משפטיים נגד 14 איראנים אחרים, רבים מהם מבוקשים. הממשל לא פירט במי מדובר, אולם מחקירת "פוליטיקו" התברר כי שלושה מהם ביקשו לרכוש מטוסים לטובת חברה שתומכת בחיזבאללה, אחר ניסה לרכוש אלפי רובי סער ולהעביר אותם לאיראן, פעיל נוסף ניסה להבריח אנטנות צבאיות.
צילום ארכיון: אי-אף-פי
שנים של מודיעין ירדו לטמיון? הכור הגרעיני בבושהר צילום ארכיון: אי-אף-פי

הבכיר מבין המבוקשים נחשד בידי הרשויות האמריקאיות כמי שביקש לרכוש אלפי פריטים הקשורים לתוכנית הגרעין של טהרן ולהבריח אותם למדינה דרך סין. בין השאר היה מדובר בחיישנים המשמשים סרכזות להעשרת אורניום, ובאתר האמריקאי ציינו באירוניה כי אותה פעולה של העשרת אורניום הייתה זו שמלכתחילה עוררה את משבר הגרעין מול האיראנים והובילה בסופו של דבר להסכם עם טהרן.

פעולות אחרות שנקט הממשל היה עיכוב בקשות לפעילות ביון שונות נגד אותם חשודים ונגד חשודים אחרים, כמו למשל מבצעי פיתוי שמטרתם להוביל אותם למדינה ידידותית שבה ניתן יהיה לעצור אותם. כמו כן, נדחה שיגורן של בקשות הסגרה ממדינות שכבר החזיקו בחלק מהמבוקשים האמריקאים.
"ירינו לעצמנו ברגל"

בכירים בקהילת המודיעין והמשפט האמריקאית ששוחחו עם "פוליטיקו" ציינו כי ההחלטה התקבלה מבלי שהתייעצו איתם על אופי הפעילויות השונות ומבלי שאנשי הממשל למדו על מצב הפעילות נגד החשודים והמבוקשים או חשיבותם בדירוג הביון על טהרן. כשאנשי הבולשת הבינו את היקף ההשלכות של המדיניות האמריקאית, הם נתקפו זעם.

רבים מסוכני המודיעין השקיעו שנים ארוכות במרדף אחרי הבכירים האיראנים ובניסיון לעצור את רשתות רכישת כלי הנשק והרכיבים האסורים, וכעת חלקים גדולים ממאמציהם ירדו לטמיון. באופן כזה, הן תוכנית הגרעין והן תוכנית הטילים הבליסטיים היו יכולות לראשונה זה שנים להתקדם באין מפריע, מבלי שהמודיעין האמריקאי היה יכול לעשות דבר לסיכול ממדים נרחבים שלהן. "הם לא רק שילחו לחופשי חבורה של אנשים תמימים", אמר בכיר אכיפת חוק ששוחח עם "פוליטיקו", והוסיף: "והם גם לא סיפרו את הסיפור המלא".

לפי התחקיר של "פוליטיקו", מאמצי הממשל לעכב את הפעולות המשפטיות והמודיעיניות נגד האיראנים החלו עוד בסתיו 2014, כך על פי ממצאים מראיונות שערכו הכתבים האמריקאים. בכיר אמריקאי הסביר שאז החל "אמברגו על תיקים הקשורים באיראן", כדבריו, "וזה הרגיז אנשים רבים".

צילום: EPA
חמק מתחת לרדאר. נשיא איראן רוחאני צילום: EPA

פרשן ביטחוני בכיר שעבד בבולשת הפדרלית העיד כי במקרה של 14 המבוקשים החקירה שהתנהלה בעניינם הייתה "פעילה", שכן הם נטלו חלק בכיר במערכת ההברחה והרכישה של הרפובליקה האסלאמית. "בפועל, זה מחק שנים של עבודה קשה", התלונן בכיר לשעבר במחלקת המשפטים האמריקאית, שהסביר כי במעשיו הסביר הממשל לאנשיו כי כל מאמציהם הפכו לבסוף למטבע פוליטי שבאמצעותו וושינגטון נשאה ונתנה לצרכים לא ברורים.

ההערכה כעת בארצות הברית היא שממשלו החדש של הנשיא דונלד טראמפ, בהתאם להצהרותיו באחרונות, ולפיהן איראן אינה עומדת "ברוח הסכם הגרעין", יפעל באופן שונה מקודמו מול הרפובליקה האסלאמית, ויהיה הרבה יותר תקיף מולה.

ובה בעת, דיוויד אולברייט, מומחה גרעין שייעץ לממשלי עבר, טען כי המצב שנוצר כתוצאה ממעשי ממשל אובמה חמור במיוחד. "ירינו לעצמו ברגל, השמדנו תשתיות שיצרנו במשך שנים כדי לאכוף את החוק נגד האיראנים", הוא אמר ל"פוליטיקו".

רשויות אכיפת החוק האמריקאיות יידרשו כעת להעריך את היקף הנזק שנגרם מהמדיניות של ממשל אובמה בתחום זה. כשיצטרכו להידרש בשנית לסוגיית המודיעין נגד איראן, הן ייאלצו גם להתמודד עם מצב רוח שפוף של סוכנים וחוקרים, ולחדש את בנייתן של תשתיות שהוזנחו. בינתיים הן יתבקשו לברר כיצד התקדמו בטהרן בתוכניות סודיות שונות ומשונות, ועד כמה. ייתכן שהתשובה לא תמצא חן בעיניהן.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך