הפיגוע בסיני: דאעש - המטרד הלאומי של מצרים

האם הפיגוע במנזר סנטה קטרינה מעיד על מגמה חדשה-ישנה שאליה חוזר ארגון דאעש - התמקדות במוקדי תיירות ובמיעוטים המצריים? פעילי דאעש בסיני מהווים מטרד משמעותי בדרכו של עבד אלפתאח א-סיסי להצעיד את מצרים בחזרה לגדולתה

אסף גבור | 20/4/2017 11:17
תגיות: סנטה קטרינה, סיני,דאעש, דעות
הפיגוע שביצעו פעילי ארגון דאעש שלשום (ג') בסנטה קטרינה, הוביל למותו של קצין ולפציעתם של ארבעה חיילים. המחיר, כבד ככל שיהיה מבחינת המצרים, נחשב לסביר בהחלט ביחס לזה ששילמה מצרים עד כה במלחמתה בארגוני הטרור בחצי האי סיני.

אבל בשונה לאבדות הרבות שסופג הצבא המצרי באזור רפיח ושיח זוויד שבצפון סיני, מנזר סנטה קטרינה הוא סיפור אחר שמלמד אולי על מגמה חדשה-ישנה שאליה חזרו פעילי ארגון דאעש: התמקדות במוקדי תיירות ובמיעוטים המצריים.

למרות הצהרותיו של הנשיא המצרי, ארגון דאעש מצליח לאתגר את כוחות הצבא, המשטרה והמודיעין המצריים. הפיגוע במנזר סנטה קטרינה, הוא הפיגוע השלישי בתוך עשרה ימים שמבוצע נגד המיעוט הנוצרי. שני הפיגועים הקודמים בכנסייה בטנטא ובאלכסנדריה היו קטלניים יותר ובהם נהרגו 45 אנשים. הפיגוע בכנסייה שבדרום סיני, בוצע גם עשרה ימים בלבד לפני ביקורו המתוכנן של האפיפיור פרנציסקוס בקהיר.
 
צילום: Shutterstok
מנזר סנטה קתרינה בסיני צילום: Shutterstok

הפיגועים נגד המיעוט הנוצרי שמהווה עשרה אחוזים מאוכלוסיית מצרים, הובילו להכרזה של הנשיא המצרי על מצב חירום במדינה, הכרזה שקיבלה את גיבוי הפרלמנט ובעקבותיה כוחות ביטחון רבים נפרשו ברחבי מצרים על מנת למנוע פיגועים נוספים. עוד לפני הפיגועים נגד הכנסיות ברחבי מצרים, משפחות נוצריות שחיו בצפון סיני נאלצו לעזוב את ביתם ולברוח בגין סדרה של רציחות על רקע דתי. הם גלו לדרום סיני בתקווה ששם יוכלו לחיות בבטחה בחסות האזורים התיירותיים.

קרוב לשש שנים מנהל עבד אלפתאח א-סיסי מאבק מול קיני הטרור, שלימים התגבשו תחת כנפי ארגון דאעש. המאבק האישי שלו התחיל בשירות הצבאי כמפקד בגזרת סיני, עוד טרם מונה לתפקיד הנשיא. הנשיאים שקדמו לו, חוסני מובארק ומוחמד מורסי, נהגו להתעלם באופן כללי מהחצר האחורית - סיני. הם נתנו יד חופשית לבדואים לעסוק בסחר של סמים, נשק ובני אדם ומאוחר יותר גם להצטרף לארגוני הטרור הבינלאומיים, אלקעידה ודאעש. די היה לחוסני מובארק כי אזור דרום חצי האי יהיה מאובטח שבו נמצאים מוקדי התיירות וכן הארמון המפואר שבו היה נוהג לנפוש בקיץ.

הנשיא המצרי עבד אלפתאח א-סיסי ירש מדינה במשבר כלכלי עמוק. שתי המהפכות שהתרחשו במצרים בנוסף לערעור המצב הביטחוני לא הועילו בלשון המעטה, לקופה המצרית המדלדלת. התיירות שהכניסה למצרים יותר מעשרה מיליארד דולר בשנה והעסיקה 7 מיליון איש במעגלים השונים נעלמה לחלוטין. התיירים פחדו להגיע לארץ הנילוס, הפירמידות והפרעונים והעדיפו בתחילה את סיני המבודדת.
 

צילום: רויטרס
דאעש בסינ מהווה מטרד משמעותי בדרכו של א-סיסי להצעיד את מצרים בחזרה לגדולתה. צילום: רויטרס

אבל אז שלוחת דאעש בסיני התחילה לייצר פעילות טרור נגד מוקדי תיירות. המלונות הלכו והתרוקנו וחלקם פשוט נסגרו. המסמר האחרון בארון הקבורה של התיירות המצרית הייתה הפלת המטוס הרוסי בנובמבר 2015 על ידי דאעש בסיני. רוסיה ואחריה מרבית ממדינות אירופה ביטלו את נתיבי הטיסה שלהם למצרים, ובעצם הכריזו כי הטרור ניצח את מצרים. 

א-סיסי פתח במבצע חריש עמוק להתמודדות עם הטרור בסיני והצליח להוביל ליציבות חלקית שהחזירה את התיירים. גרמניה, רוסיה ומדינות אירופאיות נוספות חזרו למכור את חבילות התיור שלהם למצרים והחזירו את הטיסות לקהיר. במקביל פיתח הנשיא המצרי מספר תוכניות כלכליות שנועדו להוציא את מצרים מהבוץ: הסכמי סחר עם מדינות אירופאיות, מפגשים בסין, הודו אתיופיה, ארה"ב ורוסיה הולידו הסכמי סחר וכלכלה בשווי מליארדי דולרים.

פעילי דאעש בסיני מהווים מטרד משמעותי בדרכו של עבד אלפתאח א-סיסי להצעיד את מצרים בחזרה לגדולתה. התפתחות כלכלית והשפעה אזורית אלו הנושאים שבהם רוצה הנשיא המצרי להתעסק ולא בעוד פיגוע של הדגלים השחורים.



היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך