היעד החם של דאעש במצרים: הנוצרים הקופטים
קרוב ל-10 מיליון נוצרים קופטים חיים במצרים ומהווים כ-10 אחוזים מאוכלוסייתה. למרות מספרם המועט, השפעתם במצרים הייתה רבה, והם זכו להכרה בדתם. לאחרונה, הפיגועים אילצו אותם לחזור שוב למגננה מפני האסלאם הקיצוני
הפיגועים המשולבים על שני המנזרים במצרים בטנטא ובאלכסנדריה גבו את חייהם של 43 אנשים וכמעט 120 אנשים נפצעו. הנשיא עבד אל-פתאח א-סיסי הכריז על שלושה ימי אבל וראש הממשלה המצרי שריף איסמעיל, התקשר למנהיג הקופטים במצרים הבאבא תודריס השני, והביע בפניו את תנחומיו ואיחל החלמה מהירה לפצועים.
הפיגוע בכנסייה בעיר טנטא
צילום: EPA
איסמעיל הבהיר למנהיג הקופטים שהאשמים יישאו בעונש על הפיגועים והוסיף שאלו שביצעו אותם הם טרוריסטים קיצוניים שלא פועלים על פי שום דת. ארגון המדינה האסלאמית (דאעש) נטל אחריות על שתי התקיפות, בדומה למתקפה שארעה בנובמבר האחרון, ליל חג המולד, בקתדרלת בנט מרק בקהיר, בה נהרגו 25 נוצרים.
ההיסטוריה של הנוצרים הקופטים במצרים הולכת אחורה עד למאה הראשונה לספירה. הקופטים עצמם מתגאים בקשר ישיר לדור הפרעונים ועד היום שומרים באדיקות על מנהגיהם ומסורתם. היחס לנוצרים הקופטים במצרים ידע עליות ומורדות כשהשלטון הביזנטי והרומאי במצרים, שקדם לזה המוסלמי, היה זה שרדף אותם עד חורמה, ואסר עליהם לקיים את דתם שנחשבה על ידם ל "כופרת".

האפיפיור טוודרוס השני, האפיפיור של הכנסייה הקופטית
צילום: AP
ההרג ההמוני שמזכיר במקצת את רדיפת היהודים על ידי הנצרות, אילץ את הקופטים לברוח לאזורים המדבריים של מצרים. שם הם בנו מנזרים וכנסיות וקיימו את דתם, במקביל לעבודה חקלאית האופיינית לכפרים הסמוכים. בוואדי נטרון, הנמצא במערב מצרים, קיימים עד היום ארבעה מנזרים פעילים, באחד מהם "אנבבא בשוי", ביקרתי. עובי הקירות של המנזר והדלתות הכבדות מלמדות בצורה הכי מוחשית על המציאות בה היו הנזירים חיים. נרדפים באופן תמידי ומוכנים בכל עת למתקפה.
במרכז המנזר עומד מבנה מחוזק המחובר לאפיק המים ממנו ניזונים הנזירים, ומשמש למעשה מקלט אליו אפשר לברוח בעת צרה. מאחרוי דלתות המנזר ישנן עמדות שמירה, ושרשרת גשרונים מחברת בין המבנים השונים כדי לאפשר את ניתוקם בזמן מתקפה.
מסעות הנקם והרדיפה של הביזנטים הם אלו שגרמו לנוצרים הקופטים לקבל בשמחה את השלטון המוסלמי על מצרים בשנת 641 לספירה. שליטה המוסלמי הראשון של מצרים, עמר אבן אל-עאץ, העלים עין מהחוק שאסר על בניית מסגדים ובתי כנסיות. 50 מנזרים נבנו בתקופתו באזורים הכפריים וחופש פולחן ניתן לנוצרים הקופטים בערים המרכזיות.

הפיגוע בכנסייה בעיר טנטא
צילום: EPA
קרוב לעשרה מיליון נוצרים קופטים חיים במצרים ומהווים כערשה אחוזים מאוכלוסייתה. למרות מספרם המועט, השפעתם במצרים הייתה רבה. מפלגת השלטון בשנת 192 הייתה בראשות נשיא קופטי, אז גם הכירו במצרים בדת הקופטית כדת רשמית.
הצלחתם הפוליטית והכלכלית של הנוצרים הקופטים וההשפעה על המדיניות, הכעיסה גורמים אסלמים קיצוניים,
ובעיקר את האחים המוסלמים. ההשפעה שלהם על השלטונות במצרים הייתה בין היתר באמצעות הקהילה החזקה והעשירה של הקופטים המתגוררים בקנדה ובארצות הברית.
לנוצרים הקופטים היו קשרים טובים עם היהודים במצרים, מה שנתן סיבה נוספת לאסלאם הקיצוני לרדוף אותם. אחרי הביזנטים והאחים המוסלמים, כעת דאעש מבקש להשתמש בקופטים כדי לפגוע בהם באופן פרטי ובמצרים כולה, והפיגועים החזירו שוב את הקופטים למגננה מפני האסלאם הקיצוני.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg