מטלה לתלמידים: "הצדיקו את הפתרון הסופי"

בבית ספר בארה"ב נדהמו לקבל תרגיל, שבו נדרשו חלקם להתווכח בעד ההשמדה בשואה מנקודת המבט הנאצית. "אי אפשר לטעון שהגיע ליהודים למות", אמר תלמיד. ארגונים יהודיים: "אנטישמיות"

סוכנויות הידיעות | 2/4/2017 17:52
תגיות: בעולם,ארה"ב,אנטישמיות,בית ספר,הפתרון הסופי
תלמידי בית ספר תיכון במדינת ניו יורק בארצות הברית קיבלו מטלה, שבה נדרשו חלקם להצדיק את "הפתרון הסופי", התוכנית של הנאצים להשמדת יהודי העולם – כך פורסם בתקשורת האמריקאית בסוף השבוע.
 
צילום: צילום מסך
לטעון בעד או נגד הפתרון הסופי מנקודת מבט נאצית. המטלה שקיבלו התלמידים צילום: צילום מסך

שני תלמידים בני 17, שאינם יהודים, אמרו כי הם היו "מוטרדים" כשקיבלו את המטלה בבית הספר שבו הם לומדים בעיר סירקיוז. לפי הדיווח באתר החדשות המקומי "סירקיוז.קום", המורה מייקל דנוביל חילק את הכיתה באופן אקראי לשתי קבוצות: אחת שתטען בעד הפתרון הסופי ואחת שתטען נגדו – הכל מנקודת המבט של הנאצים.

בהוראות אמנם צוין כי "המטרה אינה שתגלו הזדהות עם נקודת המבט הנאצית", אך התלמידה ג'ורדן אפריל העידה כי שמעה תלמיד אחר אומר שחבל שלא קיבל את ההזדמנות לטעון בעד הפתרון הסופי. כשהיא שאלה אותו מדוע, ענה: "כי הייל היטלר, ברור".

אפריל העידה כי השתתפה במסע למחנות הריכוז בגרמניה, צ'כיה ופולין עם מורה יהודי. היא אמרה כי "לעמוד ולראות את תוצאות השואה במקום שבו היא קרתה פשוטו כמשמעו, יחד עם העובדה שעדיין יש מחאות אנטישמיות קיצוניות במקומות כמו צרפת ומרכזים יהודיים מקבלים איומי פצצה ובתי קברות יהודיים מחוללים... במיוחד באווירה הזאת, הנושא לא צריך להינתן כמטלה חינוכית".
  
צילום: Getty Images
התלמידים נדרשו להיכנס לנעליו. אדולף היטלר צילום: Getty Images

ארצ'ר שורטליף, חבר כיתתה של אפריל, אמר כי "אי אפשר לטעון שהגיע ליהודים למות. זו אמורה להיות דעה מוסכמת".

המורה כתב במטלה כי "בסופו של דבר, זהו תרגיל בהרחבת נקודת המבט - על ידי יציאה מאזור הנוחות ואימון המוח למציאת הראיות הנדרשות להוכחת טענה, אפילו אם היא נוגדת באופן מוחלט את מה שאנו מאמינים בו".

עציון נוייר, סגן מנכ"ל "הליגה נגד השמצה", אמר לאתר היהודי "אלגמיינר" כי "המטרה ראויה בהחלט, אך יש כל כך הרבה נושאים אחרים שנויים במחלוקת שהיה אפשר להשתמש בהם". מנהלת החינוך בארגון, בת' מרטינז, כתבה למנהלי הפרויקט החינוכי ואמרה כי "שום מטלה הרומזת לכך שיש 'שני צדדים' לפתרון הסופי ולשואה, לא יכולה להיות קבילה מוסרית".
 
צילום: Getty Images
''אי אפשר לטעון שהגיע להם למות''. יהודים בשואה צילום: Getty Images

ארון הייר ממרכז שמעון ויזנטל טען כי "על בית הספר לגנות ולהתנער מכך, ולקרוא לילד בשמו: אנטישמיות. על המורה להתנצל, ובית הספר צריך להעביר תוכנית חינוכית הממחישה את הברבריות של הפתרון הסופי ואת הדרך שבה הוא השפיע על מיליוני אנשים".

בסופו של דבר דאגו אפריל ושורטליף לכך שיוצע נושא חלופי למטלה, שלא ידרוש מהתלמידים להצדיק רצח המוני. הדבר התאפשר לאחר פנייה למורה ולמנהלי התוכנית החינוכית במדינה, וכן לליגה נגד השמצה. עם זאת, הם אמרו כי הם מאוכזבים מתגובת ההנהלה ודרשו גם הם שהמטלה תבוטל לחלוטין ולא תינתן שוב.

המורה סירב להגיב לדיווחים. מנהל התוכנית שבמסגרתה חולקה המטלה כתב בתגובה כי "אנו מטפחים יצירתיות וכבוד, ולכל התלמידים בכיתה הוצע פרויקט חלופי לבחירתם. שלושה מהם בחרו באופציה זו והשלימו את המטלה בהצלחה".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך