לדור רומז לפרשת נתניהו: 'לא מכיר מתנות כאלה'
בכנס של המרכז לאתיקה התייחס פרקליט המדינה לשעבר לתיק 1000 שבו מעורבים רה"מ נתניהו והמיליארדר מילצ'ן: "מתנה בעלת ערך רב שחוזרת על עצמה בלי קשר לאירוע מלבב - האם זו מתנה בין חברים? בעולמי, חוץ מילדיי מעולם לא ביקשו ממני מתנות"
"מערכות האכיפה נכשלו במאבק בשחיתות", כך אמר הערב פרקליט המדינה לשעבר משה לדור. בדברים המתפרסמים באופן בלעדי ב-360 אמר לדור כי "אני לא מבין איך אחרי מאבק נחוש של שנים נגד תופעות של שחיתות לא הצלחנו להעביר את המסר. בין אם הוגשו כתבי אישום או אם היו הרשעות, החוויה שעובר אדם כאשר מגיע אליו השוטר ועד תום ההליך היא איומה ונוראה עוד לפני התוצר, ועדיין אנחנו מתרשמים שזה לא משפיע. השאלה היא היכן הכישלון? אני לא יודע מה התשובה. זה כנראה אי שם בעולם החינוך, שנגרר למחוזות של הכריזמה של הבורות".
''הבוחר אומר לעצמו ממילא יש מושחתים כאן וכאן''. משה לדור
פלאש 90
בכנס של המרכז לאתיקה במשכנות שאננים בנושא "קשרי הון שלטון עיתון", התייחס פרקליט המדינה לשעבר לתופעות שחיתות של בכירים בשלטון. לדור אמר כי אינו מדבר על סוגיות אקטואליות אך רמז בדבריו לחקירות ראש הממשלה: "יש מתנות לגיטימיות. מי לא מקבל בקבוק יין מאורחים המגיעים לארוחה. חברים אמתיים נקיים מכל שיקולים זרים ולפעמים הם נותנים מתנות. גם לנבחרי ציבור, גם כאלה שנמצאים בקדקוד הפירמידה, יש חברים. טיעון של נבחר הציבור של קבלת מתנה מאת חבר הוא טיעון שלעיתים משתמשים בו כדי להיחלץ ממלתעות הבעיות המשמעתיות והפליליות".

''הפתרון לשחיתות לא יבוא ממערכת אכיפת החוק, אלא רק מנבחרי הציבור עצמם''. סגלוביץ'
צילום: פלאש 90
ואולם, אמר לדור: "אם מדובר במתנה שהיא בעלת ערך רב, מתנה שחוזרת על עצמה, מתנה הניתנת בלי קשר לשם אירוע מלבב, מתנה שניתנת באמצעות שליח או מתנה הניתנת בעקבות בקשה לקבל אותה - האם זה מתיישב עם רעיון של מתנה בין חברים שכולנו מכירים? בעולם שלי לא מוכר לי תופעת כאלה בין חברים, חוץ מילדי מעולם לא ביקשו ממני מתנות".

נתניהו במסיבת העיתונאים בסידני
צילום: EPA
פרקליט המדינה לשעבר התייחס לכך שפוליטיקאים הנאשמים בפלילים - ולעיתים אף כאלה שהורשעו - נבחרים בשנית על ידי הציבור: "כאילו שניתן למוד משהו מהציבור כשהוא מגיע לקלפי הארצית או המקומית", אמר לדור, "זו אשליה כי לא שואלים בקלפיות 'מה עמדתך בנוגע לדמות של מנהיג מושחת בכהונה', אלא שואלים אותו מי המפלגה שאתה רוצה שתרכיב את הממשלה. כאשר הוא צריך לנקז לפתק אחד בלבד את השקפותיו הפוליטיות, הערכיות, עניינים של דת ומדינה מלחמה ושלום, ישראל מול העולם, כלכלה ועוד וגם טוהר המידות, הוא אומר לעצמו ממילא יש מושחתים כאן וכאן, ואם אבחר במפלגה אזוטרית שאין בה מושחתים ממילא איני יודע מה עמדתה ביחס לשאר הסוגיות, אז הוא מעדיף להצביע למפלגות עם מושחתים".
בכנס השתתף גם ראש יחידת להב 433 לשעבר, יואב סגולביץ', שאמר כי "הפתרון לשחיתות לא יבוא ממערכת אכיפת החוק, אלא רק מנבחרי הציבור עצמם. אנחנו כציבור יכולים להפעיל סנקציה - אי תמיכה. לדעתי לא הצלחנו להפוך את שיח השחיתות לשיח ציבורי אמיתי. נדחקנו כולנו לאפיק הפלילי ואל החוקים והנהלים. לשם רצנו. כתבת תחקיר מצוינת ככל שתהיה, אם לא תגיע לחקירת משטרה היא לא רלוונטית. גם מבקר המדינה, אם זה לא מגיע ליועמ"ש ולחקירה אז הדוח הוא פרווה ולא רציני. לאחר שהפרקליטות מגישה כתב אישום אם אין הרשעה אז נגרם לנאשם עוול. זה חוסר הבנה עמוק של התהליכים שמתרחשים. בהקשרים האלה להבנתי הבעיה היא שבדרך כלל שיח ציבורי רחב קורה אך ורק כשפוליטיקאים מנהלים אותו".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg