אילינוי: לגליזציה על מנת לפתור את המשבר הכלכלי
מחוקקים במדינת אילינוי רוצים להחיל לגליזציה למריחואנה בעזרת חקיקה, בין השאר כדי לפתור את המשבר הכלכלי במדינה. המהלך צפוי לתרום להכנסות המדינה למעלה ממיליארד דולר בשנה. 17 מדינות נוספות באמריקה, בהן גם מיזורי השמרנית, רוצות לבצע צעד דומה
מחוקקים במדינת אילינוי רוצים להוביל חקיקה שתציב את המדינה כתשיעית בארצות הברית והראשונה במערב התיכון השמרן יחסית, שתצעד ללגליזציה של מריחואנה. אלא שהמחוקקים באילינוי, בניגוד למדינות שהחלו את גל הלגליזציה, לא מתביישים להודות בפה מלא: מטרת הצעד היא כלכלית, ונועדה לסגור חלק מהחוב הלאומי הגדול במדינה.
מילארד דולר בשנה הכנסות ממיסים. מריחואנה
צילום: שאטרסטוק
שני מחוקקים ממדינת אילינוי הגישו בשבוע שעבר הצעת חוק שתאפשר לתושבים בני 21 ומעלה להחזיק, לגדול או לקנות עד ל-28 גרם מריחואנה, והענקת רישיון למכירת מוצרי מריחואנה לעסקים שיהיו כפופים לתקנות. לטענת המחוקקים, הלגליזציה תעזור בכיסוי ה"מינוס" הגדול של מדינת אילינוי, עם הכנסות צפויות של מיליארדי דולרים ממיסוי - כ-350 עד 700 מיליון דולר הכנסות ממס בחודש.
הרווחים מבוססת על אומדן מס ההכנסה של 50 דולר לאונקיה (28.3 גרם) של מריחואנה, בתוספת מס המכירה הרגיל של אילינוי. הנתונים מבוססים על נתוני צריכת הפנאי (לא לצריכה רפואית) של מריחואנה בקולורדו – המדינה הראשונה בארה"ב שביצעה לגליזציה. לפי ההצעה, 50% מההכנסות על מיסוי המריחואנה יועברו לקרן הכללית של אילינוי, והמחצית השנייה תחולק ישירות לתקציבי חינוך ובריאות.

הניסיון הצטבר ממריחואנה רפואית. רוקח מכין תערובת מריחואנה .
צילום ארכיון: אי-אף-פי
לרוב, לגליזציה של מריחואנה מתבצעת לאחר משאל עם, בדומה לבחירות. באילינוי הכוונה היא להעביר את החוק באמצעות חקיקה בבית הנבחרים, והיא אינה לבד – 17 מדינות נוספות, כולל מיזורי, שוקלות אף הן לבצע לגליזציה באמצעות חקיקה.
הסנטורית של אילינוי מטעם המפלגה הרפובליקנית, קלי קאסידי, אומרת כי מדינות שהפכו את המריחואנה לחוקית - ראו שיפור כלכלי מגידול בהכנסות ממסים, משרות חדשות וגידול ניכר בתיירות. "אנחנו מדברים על דרכים שונים לגידול בהכנסות המדינה", אמרה קאסידי, בהתייחסה למאמצי המחוקקים במדינה לבצע לגליזציה, "ואנחנו יכולים גם לדבר על זה".
אולם גם קאסידי וגם עמיתתה הדמוקרטית, הת'ר סטאנס, יודעות שהמהלך לא יהיה קל. הן מתכננות לשכנע מחוקקים בשיחות אישיות, ולקחת את הצעד בקבוצות הסברה לציבור הרחב כבר בחודשים הקרובים – אולם הן אינן צופות כי החקיקה תעבור במושב הנוכחי של הפרלמנט.

''לא ראיתי סוחר סמים שמבקש תעודת זהות ממישהו שמבקש לקנות סמים''. קניית מריחואנה ברחוב
צילום: אי.אף.פי
ויש גם מתנגדים. כך למשל אגודת אילינוי של מפקדי המשטרה. אד וויצ'יצקי, מנהל האגודה, כינה את הצעת החוק החדה "סיוט לאכיפה". לדבריו, הנתונים הקיימים על הלגליזציה אינם חד משמעיים בנוגע לדרך הטובה ביותר למנוע נהיגה תחת השפעת מריחואנה. עם זאת, אחרים טוענים כי לאילינוי יש כבר נתונים בנושא, כך למשל הסנטור הדמוקרטי, לו לאנג, שהוביל את החקיקה בנוגע לאישור המריחואנה הרפואית באילינוי ב-2015, אומר כי הזמן שחלף מאז אישור התוכנית למריחואנה רפואית במסגרתה מטופלים אלפים רבים במדינה, יסייע לחוקרים לקבל תמונה שלמה יותר התוצאות הפוטנציאליות לקראת לגליזציה. "אני חושב שזה בהחלט יכול להיות בעתיד הקרוב של אילינוי", אמר לאנג. "אני בהחלט תומך ברעיון של דיון על לגליזציה".
תומכי הלגליזציה באילינוי, כמו דן לין, שמנהל את העמותה ללא כוונת רווח בשם NORML, עובדים זה מכבר על קידום השיח הציבורי בנושא. לין אמר כי במדינות שבהן בוצע לגליזציה לא נרשמה עלייה בתאונות הדרכים: "במקום לאיים על ביטחון הציבור, הסדרת מכירת המריחואנה תיקח את העסק מידיהם של פושעים, ותכפה תקנות חשובות כמו בקרת איכות וגיל מינימום לשימוש. עוד לא ראיתי באמריקה סוחר סמים שמבקש תעודת זהות ממישהו שמבקש לקנות סמים", הוא אומר.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg