
הפיגוע בלונדון: "זו לא הייתה שאלה של 'אם' אלא של 'מתי'"
בריטניה הצליחה עד כה להדוף את הטרור מגבולות הממלכה, אבל הכתובת הייתה על הקיר. "המחבלים של היום מסתמכים על הרבה צופים, ומבחינתם זה אולי אף טוב יותר מהרבה אנשים מתים", מסביר מומחה לטרור את האסטרטגיה מאחורי תקיפת בניין הפרלמנט
"זו לא הייתה שאלה של 'האם', אלא שאלה של 'מתי'. לא הופתעתי שזה קרה". מילים אלה, של שון רוברטס-אדומי, תושב לונדון שעובד סמוך למקום הפיגוע, מסכמות את הלך הרוח באי הבריטי. אחרי פריס, ניס, בריסל וברלין לא היה לונדוני אחד שהופתע מהפיגוע בפתח הפרלמנט בלב לונדון.
כוחות משטרה בזירת האירוע סמוך לפרלמנט הבריטי
צילום: AFP
חמוש במכונית יונדאי אפורה ובזוג סכינים ארוכות, הסתער המחבל על אחד האתרים המזוהים ביותר עם לונדון, גשר ווסטמינסטר, הצופה על בניין הפרלמנט והביג בן המפורסם. המחבל לא התקשה לבחור מטרות על הגשר: תיירים רבים חוצים את הגשר שעל נהר התמזה, בדרכם למרכז העיר.
"המחבלים של היום מסתמכים על הרבה צופים, ומבחינתם זה אולי אף טוב יותר מהרבה אנשים מתים", הסביר ל"וושינגטון פוסט" פרנק פולי, חוקר טרור במחלקה ללימודי מלחמה באוניברסיטת קינגס קולג' בלונדון. "האדם הזה בחר בנשק בסיסי יחסית, מכונית, אבל תקף יעד בולט מאוד: הפרלמנט וגשר ווסטמינסטר. התקשורת מיד הוצפה בדיווחים. כל תחנת טלוויזיה באירופה ובאמריקה עברה לשידור ישיר".
הפיגוע בלונדון (צילום: רויטרס)
למעשה, בבריטניה כמו גם בארצות הברית בטוחים שהעובדה שפיגוע טרור המוני היכה בממלכה רק כעת ולא לפני כן, מלמד על הצלחתה של מערכת הביטחון הבריטית להדוף ניסיונות למתקפות כאלה עד כה - ניסיונות שלטענת המומחים היו גם היו.
את הניסיון המעשי בהתמודדות בטרור קיבלו כוחות הביטחון בבריטניה מההתמודדות רבת השנים עם ארגון הטרור האירי, ה-IRA. "בריטניה הייתה שקטה למדי", אמר סטיב יואיט, חוקר טרור מאוניברסיטת בירמינגהם. ואכן, למעט כמה מקרים חריגים הכוללים את פיגוע ההתאבדות בשנת 2005 במרכז לונדון, ורצח החייל לי ריגבי בשנת 2013 – לא נרשמו בבריטניה אירועי טרור.
יואיט סבור שאכיפה קפדנית על כלי נשק בבריטניה הפחיתה את היקף האלימות האפשרית. "אנחנו חיים במדינה שבה יש חוקים הדוקים נגד נשק, בניגוד לארה"ב, שבה אדם בודד הרוכש נשק בדרך כלל עלול לגרום למוות ולהרס", אמר יואיט. "עם זאת, איך אתה עוצר מישהו שנוסע במורד הרחוב ומחליט לדרוס הולכי רגל? אין דרך לעצור מפגע בודד שכזה".

מסוק מפנה את הפצועים לבתי החולים
צילום: AFP
לפי פרסומים באנגליה שלא קיבלו נכון לשעה זו אישור רשמי, המפגע הבודד במקרה זה הוא דובר ארגון מוסלמי שפעילותו נאסרה כבר בשנת 2006. מדובר באדם שניסה בעבר להצטרף לדאעש בסוריה, ונעצר על ידי השלטונות הבריטיים. "אם באמת מדובר בבחור הזה אז בדיעבד - הוא היה פצצה מתקתקת" אמר מקור ביטחוני ל"אינדפנדנט". "במשך תקופה הוא היה במעקב, ולו היה במעקב גם היום - אולי הפיגוע הזה היה נמנע".
שר האוצר פיליפ האמונד, שכיהן בעבר כשר החוץ של בריטניה, אמר ל"דיילי מייל" כי כ-1,500 בריטים הצטרפו לדאעש, וכ-800 מהם הצליחו לחזור לבריטניה.
בעוד לונדון מלקקת את פצעיה, מנהיגים מרחבי העולם משגרים תנחומים לבריטים, שמצטרפים למועדון הטרור העולמי. ארה"ב שלחה תנחומים, בפאריס החשיכו את מגדל אייפל, וגם בתל אביב הואר בניין העירייה בצבעי דגל אנגליה. הניחומים באים גם מהצד הערבי: יו"ר הרשות אבו מאזן גינה את הפיגוע בלונדון, וכתב לראש הממשלה תרזה מיי כי "אני מביע צער על ההרוגים ומאחל החלמה לפצועים".

בניין עיריית תל אביב מואר בדגל בריטניה
צילום: אמיר מאירי
גם ראש ממשלת עיראק שלח מכתב ניחומים לקורבנות הבריטיים, כמו גם נציגי השלטון בכורדיסטן שבצפון עיראק. "אנחנו בכורדיסטן מגנים בחריפות את פעולת הטרור שהתרחשה בקרבת מבנה הפרלמנט בבירה הבריטית. אנחנו עומדים לצדכם ומצרים על הקורבנות והפצועים".
טורקיה ביקשה לנצל את הפיגוע בבריטניה לקדם סולידאריות נגד הטרור העולמי. במסר שנשלח על ידי משרד החוץ הטורקי נאמר כי "אנקרה מגנה את הפיגוע ועומדת לצד בריטניה החברה במאבק נגד הטרור. יש צורך לקיים שותפות בינלאומית במלחמה נגד הטרור".

''800 בריטים שנלחמו עם דאעש הצליחו לחזור לבריטניה''. פיליפ האמונד
צילום: AFP
לאחר התנחומים והתחקירים, תתעורר לונדון ובריטניה כולה למציאות חדשה. המיעוט המוסלמי הגדול שחי בממלכה הוא ברובו שוחר שלום, אבל יש בו גם גרעין קשה של אסלאם קיצוני, שבמקרים מסוימים עלול ליטול את ההגה לידיו – ולפגע.
בהתבטאויות ראשונות אחרי הפיגוע הפוליטיקאים הבריטים נזהרים בלשונם, ולא ממהרים להאשים את המיעוט המוסלמי במדינה. הימים והחודשים הקרובים ילמדו אם הנימוס הכה פוליטיקלי קורקט הבריטי, יגבר על החשש הקיומי.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg