מחקר צה"לי יאפשר לאתר בעלי פוטנציאל לנשירה משירות

באגף כוח אדם של צה"ל בנו מתאם של פרופיל הנושרים, והציבו אותו מול מקרים שהיו בעשור האחרון. זאת על מנת לזהות את אותם מגויסים מראש, להעניק להם הכשרה מיוחדת ולסייע להם. בנוסף, בצבא ידעו באילו יחידות מתמודדים הכי טוב עם הנשירה

יוחאי עופר | 15/3/2017 17:30
תגיות: צבא וביטחון,צה"ל,גיוס,מחקר
מחקר חדש של אגף כוח האדם בצה"ל יאתר מראש בעלי פוטנציאל לנשר מהשירות הצבאי, ואולי יסייע לצה"ל להקטין את מספר החיילים שלא מצליחים לסיים את השירות הצבאי בצורה סדירה ונפלטים מהמסגרת.

את העבודה המחקרית ערכו בענף תכנון ומחקר של אכ"א, ובה הציבו שורת נתונים ובנו מתאם מסוים של פרופיל הנושרים. את אותו המתאם אף בחנו על פני עשור והציבו מקרים של חיילים שנפלטו משירות, ובבחינה התגלה כי בין המחקר והמתאם שהציבו ביחס לפוטנציאל הנשר ובין הנתונים של חיילים שנשרו ישנה מובהקות גדולה.
נבנו מספר מדדים בהם יוצבו חיילים וחיילות בתהליך הגיוס שלהם לצה''ל. בקו''ם

"אני יודע המון דברים על כל מועמד ולוקח את כל הנתונים שאני יודע - ציון ההשכלה, ראיון עם המאבחנת בלשכת גיוס, נקודות של הרישום הפלילי, וכמה שנות לימוד", הסביר מקור צבאי בכיר באכ"א. "את כל אלו אני מכניס אל סוג של 'מערבל' שקובע לי מדד".

לדבריו, במחקר לקחו עשר שנים לאחור וגילו מובהקות בין ליקויי השירות והנתונים שהציבו במתאם. על בסיס אותו מחקר, שמתגלה לעת עתה ככזה שאכן יכול לנבא מראש מי עתיד להיפלט מצה"ל על רקע נשר ובעיות אישיות, נבנו מספר מדדים בהם יוצבו חיילים וחיילות בתהליך הגיוס שלהם לצה"ל.

מדד ארבע למשל מעיד על חייל בעל סיכוי של שלושים אחוז לנשור משירות, ומדד אחד לעומתו מעיד על סיכוי של שלושה אחוזים. אלו שיהיו בעלי אחוזים גבוהים, בהתאם למחקר החדש, יעברו תהליך צמוד יותר של חניכה מיד עם הגיוס, וכן הכשרה ייחודית בחיל החינוך עוד לפני השירות, שתסייע להם להיקלט טוב יותר במערכת הצבאית שאינה קלה לעיכול אצל כולם.
צילום: דובר צה''ל
כיום לא יודעים לחזות מראש כמה חיילים באמ''ן עתידים לנשור, או כמה חיילים בגולני הם ברמת דירוג גבוהה. חלוקת ציוד לחיילים צילום: דובר צה''ל

בנוסף, יוזנו הנתונים הללו במחשבי הצבא, וכך ידעו אנשי השלישות והמפקדים מיהו בעל פוטנציאל גבוה לנשור משירות ויוכלו לסייע לו בצורה טובה יותר ולנסות למנוע מצבים שעלולים להפוך את הפוטנציאל לנשר למשהו ממשי בשטח.

"זה פיתוח של 'מערכת לחיזוי נשר', וניסינו לנבא מול אותם פרמטרים שהצבנו מיהו החייל שהסיכוי שלו לנשור גבוה ומי החייל שהסיכוי שלו לנשור נמוך", הוסיף אותו מקור צבאי. "על פני ציר של מדדים, ולאורך זמן, גילינו מובהקות והחלטנו שאנשים שהסיכוי שלהם לנשור מהצבא הוא גבוה יעברו תהליך יותר מותאם ונאפשר למפקדים לדעת מראש מי בעל פוטנציאל לנשור, כדי שיוכלו לדעת לחלק את הקשב שלהם בין אותם חיילים".

בזכות המחקר הזה יוכלו בצבא גם לבחון טוב יותר האם יחידות הצליחו להתגבר על הנשר משירות. זאת מכיוון שמי שבעל פוטנציאל יהיה מסומן מראש ככזה, ובסופו של דבר יוכלו באכ"א לדעת האם אותה יחידה בה הוא משרת הצליחה להשאיר אותו בתוך המסגרת.

כיום לא יודעים לחזות מראש כמה חיילים באמ"ן עתידים לנשור, או כמה חיילים בגולני הם ברמת דירוג גבוהה, ולכן קשה לקבוע איפה באמת מצליחים למנוע נשר. "באגף מסוים, אליו מגיעים רק חיילים איכותיים, אז הנשר הוא רק שלושה אחוזים, ומנגד, באגף שמקבל רק חיילים מורכבים ומאתגרים, יש נשר של 20 אחוז ומעכשיו נוכל לדעת מי באמת מצטיין ומי לא, ולהציב יעדים ריאליים עם מדד מותאם", הסביר המקור.

צילום: אלי דסה
בצבא החלו לקדם בשנים האחרונות שורה של תהליכים בניסיון לשפר את מגמת הנושרים. חיילים בבקו''ם צילום: אלי דסה
 
בימים אלו החל פיילוט בבסיס 'מחו"ה אלון' שבצפון, עם גיוס של כמה עשרות בעלי מדד סבירות גבוה לנשר משירות. לאחר שהם יעברו את הקורס הם ישובצו לתפקיד בשירות הצבאי בשיבוץ מותאם, וניתן יהיה להתחיל לעקוב אחריהם ולבדוק האם אכן הטיפול הצמוד והסיוע של המפקדים יהיה טוב יותר.

המחקר הוא עוד ניסיון של הצבא להתמודד עם הנשירה משירות צבאי, למרות שישנה ירידה בנתונים. 5,190 חיילים, 14.5 אחוז,  נשרו משירות במהלך 2015, לעומת 6,169 בשנה קודם לכן. בקרב החיילות, 1,875 לא סיימו את השירות במהלך 2015, 7.2 אחוזים, לעומת 2,145 חיילות בשנת 2014.

בצבא החלו לקדם בשנים האחרונות שורה של תהליכים בניסיון לשפר את מגמת הנושרים, ומחקר כזה יוכל אולי לסייע בסופו של דבר ולהציב מראש נורות אדומות על חיילים שאינם בעלי פוטנציאל לסיים את השירות, ובסיוע וליווי צמוד ייתכן וניתן יהיה לשנות את המשוואה ולהפוך את המספרים להיות טובים ומעודדים יותר.    

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך