
מתווה טראמפ יפורסם: קיצוץ במיליארדים לאו"ם?
לפי "וושינגטון פוסט", הבית הלבן הורה על הפחתת מעל שליש מתקציב מחלקת המדינה, וחלק נכבד יופחת מהמימון למוסדות האו"ם, שחלקם הואשמו ע"י הנשיא באנטי-ישראליות. מתווה התקציב הראשוני ייחשף, כשלפי פרסומים שונים המימון יקוצץ ביותר מ-50%
הבית הלבן הורה למחלקת המדינה בארצות הברית להפחית את תקציבו ביותר משליש, ובמסגרת כך מתכנן הממשל לערוך קיצוץ משמעותי מאוד בתקציב שהוא שולח לאו"ם ולמוסדותיו – כך דווח היום (ד') באתר ה"וושינגטון פוסט".
ביקר את האו''ם על יחסו לישראל. דונלד טראמפ
צילום: EPA
לפי פרסומים שונים, הממשל דורש לקצץ בתקציב מחלקת המדינה הכולל בעד 37 אחוז – דבר שלבטח יעורר התנגדות משמעותית בסנאט וכבר ספג ביקורת מצד חברי קונגרס רפובליקאים בכירים.
שלשום אף פורסם במגזין "פוריין פוליסי" שמחלקת המדינה קיבלה הוראה לנסות ולקצץ ביותר מחצי מהמימון שלו לאו"ם. עם זאת, גורמים רשמיים בממשל הכחישו דיווח זה ואמרו כי מדובר במספרים נמוכים יותר.
במהלך היום אמור להתפרסם המתווה הכללי של התקציב הראשוני של הנשיא דונלד טראמפ, אולם דובר מחלקת המדינה אמר כי לא סביר שהדבר יחשוף פרטים רבים בנוגע לתכניות ספציפיות. עם זאת, לפי הדיווח ב"פוסט" ייתכן שהמתווה ייתן רמז לבאות בנושא התקציב האמריקאי הניתן לאו"ם – גוף שעליו אמר טראמפ שהוא "יוצר יותר בעיות משהוא פותר", ושמהווה "מועדון מפגש בין אנשים שרוצים ליהנות".

הזהיר את מועצת הזכויות. מזכיר המדינה רקס טילרסון
צילום: EPA
ארה"ב מספקת מימון של כעשרה מיליארד דולר בשנה לאו"ם ולתכניות המגוונות שהוא מפעיל. המימון כולל את מוסדות הארגון, תכניות שמירת שלום, מיזמי אנרגיה ובריאות, וגם את התקציב הגדול ביותר הניתן לפרויקטים הומניטריים גלובליים. בסך הכל מדובר על בין 22 ל-28 אחוז מתקציב האו"ם הכולל, כאשר רוב הכסף יוצא מתקציבה של מחלקת המדינה.
למרות שבעבר נקטו נשיאי ארה"ב באיומים לקצץ בתקציבים המופנים לאו"ם, ממשל טראמפ נראה יותר רציני בכוונותיו לערוך קיצוצים עמוקים יותר וקבועים יותר – דבר שעשוי להשפיע באופן משמעותי על פעילות האו"ם.
בנוסף, טראמפ איים לעזוב לחלוטין גופים של האו"ם שהוא רואה כבעייתיים במיוחד – ובראשם מועצת זכויות האדם, הידועה בנטייתה האנטי-ישראלית ושבין היתר כיהנו בה מדינות הידועות כמפרות זכויות אדם כמו סעודיה, סין וקובה. בעוד הנשיא ג'ורג' בוש הבן סירב להצטרף לגוף כשהוא נוסד, ברק אובמה הצטרף בתירוץ שעדיף לנסות לתקן אותו מבפנים ולא מבחוץ. ארה"ב מרבה לבקר רבות את מועצת זכויות האדם על האובססיה שלה עם ישראל, אך אובמה טען כי נוכחות ארה"ב הפחיתה את מספר ההחלטות נגד ישראל.

ארה''ב תפסיק את חברותה? מועצת זכויות האדם של האו''ם
צילום: אי פי איי
בחודש הראשון שלו בתפקיד שקל טראמפ לעזוב את מועצת זכויות האדם, אך במקום זאת הסתפק במכתב אזהרה ששלח לארגון מזכיר המדינה, רקס טילרסון, שכתב כי "נדרשת רפורמה משמעותית כדי שנישאר".
דבר נוסף שהכעיס מחוקקים רבים בארה"ב היה הוראתו של הנשיא הקודם ברק אובמה להימנע בהצבעה במועצת הביטחון בדצמבר על גינוי הבנייה ביהודה ושומרון, החלטה שגרמה להצעה להתקבל. הסנאטור ג'ון מקיין, שהתמודד בעבר לנשיאות, אמר כי "צריך להפחית את המימון אחרי מה שהם עשו. הם לא ראויים לכספי משלם המסים האמריקאי".
שגרירת ארה"ב באו"ם, ניקי היילי, אמרה בשימוע שלה בסנאט לפני כניסתה לתפקיד כי לא תהסס להשתמש במימון האמריקאי לאו"ם כמנוף לחץ. עם זאת, היא הוסיפה שהיא אינה חושבת שצריך להפסיק את המימון ושהיא אינה מאמינה ב"השארת אדמה חרוכה". עם זאת, אין הרבה ספק שהממשל מעוניין להפחית משמעותית את הכספים שהוא מעביר לארגון.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg