אתר עתיקות בבנימין נשדד דרך קבע על ידי פלסטינים

עמיחי נעם מבית הספר שדה כפר-עציון: "אנשים מגיעים לילה אחרי לילה לאתר עין-סמיה, ומשחיתים את השטח. לעולם לא נדע מה אנחנו מפסידים". המנהל האזרחי: הבעיה מוכרת

מקור ראשון
דליה מזורי | 10/3/2017 10:27
תגיות: בארץ, אריכאולוגיה,שוד עתיקות
שודדי עתיקות פלסטינים גונבים עתיקות באתר עין-סמיה הסמוך ליישוב כוכב-השחר בלי מפריע - כך גילה עמיחי נעם, מנהל 'מכון ארץ יהודה' בבית הספר שדה כפר-עציון, שסייר במקום.

נעם סיפר כי בחודש האחרון הגיע למקום פעמיים, וכך התוודע לשוד העתיקות. השודדים מגיעים לאזור שבו נמצא אתר חפירות נטוש ובו עתיקות רבות, חופרים לעומק בשכבות הארכיאולוגיות ובוזזים את הממצאים שנופלים לידיהם.
 
צילום: עמיחי נעם, בית ספר שדה כפר עציון
חפירות של שודדים באתר העתיקות עין-סמיה צילום: עמיחי נעם, בית ספר שדה כפר עציון
 
"אנחנו לא מדברים על שוד עתיקות של כמה פרחחים שיצאו מחוץ לבית וחפרו, אלא על תופעה בקנה מידה גדול מאוד של אנשים שעובדים באופן מקצועי ומגיעים לילה אחרי לילה ומשחיתים את השטח", אמר נעם, והוסיף: "דיברתי עם בדווים שגרים באתר ושאלתי אותם למה חופרים שם. הם אמרו לי שמגיעים בלילות הרבה אנשים ושמוצאים שם הרבה ממצאים, והאנשים עושים מזה הרבה כסף, אז כדאי לחפור.

"לאור הממצאים מהעבר אנחנו יודעים לומר שהאזור הזה עשיר בעתיקות, ולעולם לא נדע מה אנחנו מפסידים. מעבר לפריט ארכיאולוגי זה או אחר, השודדים הופכים בחפירות השוד שלהם את כל השכבות, ולעולם לא נוכל לדעת את הסיפור של האתר", אומר עמיחי.

באתר-עין סמיה מיוצגות תקופות רבות בהיסטוריה של ארץ ישראל. לצד מקור המים הגדול יש באתר תל ארכיאולוגי וכן בית קברות גדול מתקופת הברונזה. לפני יותר מארבעים שנה נמצא באחד הקברים גביע כסף עם חריתות המשויכות למיתולוגיה הבבלית. האתר מורכב משלושה מתחמים צמודים: בית הקברות, חורבה שנקראת חירבת מרג'מה ומזוהה כאתר מקראי, ומערת מסתור הידועה בכינוי 'מערת הנמרים'.

באחת הפעמים הגיע עמיחי לאתר בארבע לפנות בוקר וראה רכב שבדיוק יצא מהמקום. "באתי עם מצלמה מופעלת, אבל לא הצלחתי לתפוס אותם. הם נמלטו", הוא סיפר, "דיווחתי כמובן למנהל האזרחי, והתגובה שקיבלתי הייתה בנוסח 'אנחנו מכירים את הבעיה'. לא הייתה כל התייחסות עניינית לנושא. המצב החמיר מאוד בשבוע האחרון. בכל לילה חופרים שם אנשים. אין שום בעיה לעצור אותם, רק צריך להעמיד מישהו שיתפוס אותם. אלו חפירות בקנה מידה דרמטי".

נעם הוסיף כי "כל שלושת האתרים במכלול הזה נשדדים באופן שיטתי. זו לא בעיה לשים שם שומר, וצריך שיהיה למישהו אכפת. בקמ"ט (מפקדת קצין המטה – ד"מ) ארכיאולוגיה מוכרים לנו סיפורים על בעיה של כוח אדם, אז פנינו גם לרשות העתיקות והם השיבו לנו - ובצדק – שהם לא פועלים ביהודה ושומרון. אז מה לעשות אם היחיד שיכול לפעול בשטח זה קמ"ט ארכיאולוגיה, והוא לא פועל דיו? אנו מחכים לעשייה".

מהיחידה לתיאום פעולות הממשלה בשטחים נמסר כי "באתר הארכיאולוגי עין-סמיה מסיירת יחידת הארכיאולוגיה של המנהל האזרחי כמה פעמים בשבוע, כדי לפקח על האתר הארכיאולוגי ולמנוע שוד עתיקות במקום. מאז תחילת שנת 2017 נתפסו ארבע חוליות של שודדי עתיקות במסגרת פעילויות יזומות, וכמו כן נמנעו שתי הברחות של עתיקות במעבר אלנבי. בשנה האחרונה אף ערכנו ימי עיון עם משטרת ישראל כדי להעלות את המודעות והאכיפה. המנהל האזרחי פועל בהתאם למשאבים העומדים לרשותו, ואם יוקצו המשאבים שדרשנו נוכל להרחיב את הפעילות".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך