אנחנו לא במפה: למה חברות התעופה מוחקות את ישראל
מחקר חדש שהתפרסם באתר ה-Economist מצא כי רוב מוחלט של חברות התעופה הבינלאומיות הפועלות במזרח התיכון הסירו את מדינת ישראל ממפות הקווים שלהן. "הייתי נפגע אם הייתי רואה את ישראל על המפה", אמר אחד הנוסעים
מחקר חדש שנערך באוניברסיטת מינסוטה והתפרסם באתר ה-Economist בדק את מפות הקווים של עשרות חברות תעופה בינלאומיות, ואת יחסן לישראל באותן המפות. לפי תוצאות המחקר, רוב מוחלט של חברות התעופה הפועלות במדינות מזרח התיכון לא מציינות כלל את קיומה של ישראל במפות שהן מפרסמות.
מתוך האתר של איתיחאד איירווייז.
צילום: צילום מסך
לדוגמה, חברות התעופה של קטאר, סעודיה וכווית אינן כוללות את ישראל במפת העולם, אך זאת לצד מדינות אחרות בהן החברות אינן פועלות. לעומת זאת, חברת איתיאחד מאבו-דאבי מחקה גם היא את ישראל מהמפה, אך כן מציינת מדינות אחרות בהן היא לא פועלת, כמו מאלי, ארמניה וגינאה. הגדילה לעשות חברת Egypt Air המצרית, אשר אינה כוללת את ישראל במפה למרות שהיא כן מפעילה טיסות בקו בין קהיר לנמל התעופה בן-גוריון.
יש לציין כי רוב חברות התעופה במזרח התיכון שייכות למדינות שלא מכירות בישראל ואינן מקבלות נוסעים בעלי דרכון ישראלי, אך המחקר מצא כי אותן חברות גם לא ידידותיות במיוחד כלפי יהודים.
באף אחת מחברות התעופה הערביות לא קיימת כיום אפשרות לקבל ארוחה כשרה, למרות המגוון הרחב של תפריטים המוצעים במהלך הטיסה. חברת Kuwait Airlines למשל מציעה כעשרים סוגי ארוחות שונות, החל מארוחות ילדים, דרך מנות לחולי סוכרת או אנשים הרגישים ללקטוז וגלוטן ועד לתפריט הודי צמחוני וטבעוני.

אנחנו לא במפה. מטוס של חברת Egypt Air.
צילום: EPA
השערה נוספת אותה העלו החוקרים בנוגע לסיבה למחיקת ישראל ממפות התעופה היא קהל היעד של אותן חברות. מתוך מדד שמשלב סקרי דעת קהל ביחד עם מדד האנטישמיות של הליגה נגד השמצה, עולה התאמה כמעט מלאה בין המדינות המובילות במדד האנטישמיות לבין החברות אשר הסירו את ישראל מהמפה.
כך שנראה שאותן חברות מבקשות לרצות את קהל הלקוחות שלהם, או כפי שתיאר אחד הנשאלים בסקר שאמר כי הוא היה נפגע אם היה רואה את ישראל במפה של החברה בה הוא טס.

מטוסי חברת ''אמירטס'' בשדה התעופה בדובאי.
צילום: שאטרסטוק
עוד מצאו החוקרים כי מדיניות זו של חברות התעופה הערביות אינה מפריעה לחברות בינלאומיות אחרות לשתף איתן פעולה. למרות ביקורת מצד ארגונים יהודיים על היחס המפלה, חברות ענק כמו אייר פרנס או דלתא למשל משתפות פעולה באופן נרחב עם החברות הערביות בטיסות המשך וקישורים למדינות באזור.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg