"חוק עזמי בשארה" אושר בקריאה שניה ושלישית

החוק שאושר ברוב של 51 מול 17, מאפשר לביהמ"ש לשלול אזרחות גם כאשר האזרח אינו בארץ. ח"כ אמסלם: "האדם שפגע בביטחון המדינה מסתובב בכל העולם, וצוחק עלינו משם". השר דרעי: "יש אזרחים שלוחמים במלחמה ששואפת להשמדת מדינת ישראל"

זאב קם | 6/3/2017 22:10
תגיות: חוק עזמי בשארה,שלילת אזרחות,אריה דרעי,דוד אמסלם
מליאת הכנסת אישרה היום (ב') בקריאה שנייה ושלישית את החוק המכונה "חוק עזמי בשארה", המאפשר לבית המשפט לשלול אזרחות של אזרח גם כאשר הוא אינו שוהה בארץ. החוק, שמשמש תיקון לחוק האזרחות, אושר באופן סופי ברוב של 51 תומכים מול 17 מתנגדים.
 
צילום: פלאש 90
ח''כ אוסמה סעדי: ''אין אפילו כתב אישום נגד ח''כ לשעבר עזמי בשארה''. עזמי בשארה צילום: פלאש 90

על פי הצעת החוק בית המשפט יהיה רשאי, לבקשת שר הפנים, להורות שהדיון על ביטול אזרחותו של אזרח יתקיים שלא בנוכחותו, ולמנות לו עורך דין לפי חוק הסיוע המשפטי. זאת, כאשר לא ניתן לאתר את אותו אדם או למסור לו הזמנה. מוצע גם להתיר לבית המשפט להורות, לבקשת אותו אזרח, על השתתפותו בדיון בפני בית המשפט באמצעות שיחת וידאו.

עוד לפי ההצעה, אם יבקש שר הפנים, בית המשפט יוכל להורות על איסור כניסה לישראל של אדם שיושב באופן קבוע מחוץ למדינה, ואשר הוגשה בקשה לביטול אזרחותו או ששר הפנים שוקל להגיש בקשה כזאת. זאת, רק במקרה שבית המשפט השתכנע כי יש בכניסתו לישראל סכנה ממשית לביטחון המדינה או לשלום הציבור, ואין דרך אחרת למנוע את הסכנה.

יו"ר ועדת הפנים, ח"כ דוד אמסלם הציג את ההצעה במליאה: "אדם שמדינת ישראל החליטה להעמיד אותו לדין ולנסות לשלול את אזרחותו על בסיס תצהירים כוזבים או פגיעה בביטחון המדינה, והוא מחליט לצאת מגבולות המדינה, אנחנו מציעים שיהיה אפשר לפתוח הליכים לשלילת אזרחותו. הבן אדם, הזה שפגע בביטחון המדינה, מסתובב בכל העולם; כיום אנחנו כבולים להעמיד אותו לדין, והוא צוחק עלינו משם. האבסורד הוא שאם יש לו זכויות, הוא עדיין מקבל אותן".
 
צילום: הדס פרוש פלאש 90
''האבסורד הוא שאם יש לו זכויות, הוא עדיין מקבל אותן''. ח''כ דוד אמסלם צילום: הדס פרוש פלאש 90

שר הפנים אריה דרעי הביע תמיכה בחוק והתייחס לתופעה שבה אזרחים מישראל מצטרפים לדאעש: "זה חוק שכבר שנים ארוכות מנסה לסגור לאקונה שהייתה בחוק. לצערי הרב, ישנם אזרחי המדינה שיוצאים ולוחמים בשורות האויב, בעיקר בדאע"ש, מלחמה אידיאולוגית טהורה שרוצה בהשמדת מדינת ישראל. בגלל הלקונה בחוק אי אפשר לעשות שום דבר בעניין כי הם לא נמצאים כאן. לצערי, מדובר על מספר לא קטן של אזרחי ישראל שידוע לנו שנמצאים בסוריה, עיראק ומקומות אחרים, שתיאורטית יכולים לחזור מחר לארץ כאילו לא קרה שום דבר".

ח"כ אוסמה סעדי מהרשימה המשותפת, שהתנגד לחוק, אמר: "למה אתם הולכים סחור סחור? תקראו לחוק בשמו - זה חוק עזמי בשארה. אין אפילו כתב אישום נגד ח"כ לשעבר עזמי בשארה. אתה גם שולל לו את האזרחות, גם אוסר את הכניסה שלו לישראל, וגם הדיונים מתקיימים בלעדיו. סנקציה כל כך חמורה, חריפה ודרקונית של שלילת אזרחות, אתה רוצה לעשות בהתוועדות חזותית? אז תחליטו מעכשיו שאם שר הפנים רוצה לשלול למישהו את האזרחות – שיעשה את זה, לא צריך הליך הוגן ולא צריך שום דבר".
 
צילום: יונתן זינדל פלאש 90
''פגיעה לא מידתית בזכות לעריכת משפט הוגן''. ח''כ זוהיר בהלול צילום: יונתן זינדל פלאש 90

ח"כ זוהיר בהלול מהמחנה הציוני טען כי "להכפיף את העניין הזה באופן אבסולוטי לשר הפנים זו בעיה, הוא יכול להשתמש בסמכויות שלו בצורה שרירותית וזה יכול להפוך את המדינה שלנו למדינה עריצית. אמנם דיברו על עזמי בשארה, אבל הנושא עלה גם לאחר נאומו של מנכ"ל 'בצלם' במועצת הביטחון והקריאות לשלילת אזרחותו, ואז הפכתם ליותר אקטיביסטים בעניין הזה.

"יש כאן פגיעה לא מידתית בזכות לעריכת משפט הוגן, וחמור מכך - שלילת סמכות בית משפט לקבוע מעמד חלופי. אל תשחקו באש הזו, שתהפוך את המדינה לשליטה כמעט אבסולוטית של שר פנים, שיכול להפוך כל אזרח לאשם מיידי", כך בהלול.

בניגוד לבהלול, חבר מפלגתו ח"כ נחמן שי, אמר כי "מי שלא מוכן להשתתף במשחק הדמוקרטי וחותר מתוכו נגד הדמוקרטיה, מקומו לא איתנו וראוי שאזרחותו תישלל. שתי קבוצות חיות ביחד במדינת ישראל, על אותה אדמה, ומשתתפות בתהליך הדמוקרטי המושתת על ערכי יסוד משותפים. העיקרון הדמוקרטי הוא ערך חשוב, הוא חלק מרכזי ובלתי נפרד בחיינו.

"אבל דמוקרטיות הן חדירות ושבירות", הוסיף שי. "אני מאמין בזכותה של המדינה להגן על עצמה. צריך להבטיח את זכותה  לשלול את אזרחותו של אדם שמנצל את עקרונותיה הדמוקרטיים כדי לפגוע בה".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך