נערכים להכרעת בג"ץ: תושבי עפרה מאיימים לשבות רעב
התלאות המשפטיות של ההתיישבות לא תמו עם פינוי עמונה. ביהודה ושומרון מעריכים כי כשבעים הליכים משפטיים של ארגוני השמאל תלויים ועומדים בבית המשפט
בתום הפינוי של היישוב עמונה אתמול, עוברת כעת הנהגת ההתיישבות לקרב הבא: המאבק המשפטי על תשעת הבתים בעפרה, היישוב הסמוך, שבג"ץ אמור להכריע בעניינם רק בשבוע הבא.
ביקשו לדחות את הפינוי בתשעים יום. עפרה
צילום: מירי צחי
לפני שנתיים פחות שבוע קיבל בית המשפט העליון עתירה שהגיש ארגון השמאל 'יש דין' ב-2008, והורה לפנות תשעה בתים ביישוב עפרה. השופטים - הנשיא לשעבר אשר גרוניס, הנשיאה כיום מרים נאור ויצחק עמית - קבעו כי הבתים נבנו "באופן לא חוקי על קרקע פרטית".
העותרים, שכללו גם את ארגון השמאל 'בצלם', טענו שמיקומם של הבתים ביישוב עפרה אינו יכול "להכשיר את השרץ", כהגדרתם, ולהצדיק את התנהלות הרשויות בעניין. השופטים אף דחו את טענות המשיבים, שביקשו להשוות בין מצבם של תשעה הבתים לבין בתים אחרים בעפרה, וקבעו כי ההריסה תושלם בתוך שנתיים בדיוק.

פינוי אחד נגמר, אחר יתחיל. כוחות הביטחון בכניסה לעמונה
צילום: הלל מאיר/TPS
המשפחות המתגוררות בבתים עתרו אף הן לבג"ץ לפני כחודש וביקשו לדחות את הפינוי בתשעים יום. לטענתן, בניית הבתים שאליהם מיועדים התושבים לעבור טרם הסתיימה. זאת, משום שחברת החשמל התעכבה בהכנת התשתית לבתים, מה שגרם לכל לוח הזמנים להתאחר. הנשיאה נאור הסכימה לקיים דיון דחוף בבקשה, ואף ביקשה את עמדת המדינה בעניין.

''יש לקבל את בקשת התושבים באופן חלקי''. היועמ''ש מנדלבליט
צילום: יוסי זליגר
היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט הגיב השבוע לעתירה, וטען שיש לקבל את בקשת התושבים באופן חלקי. לדבריו, המדינה סבורה שיש להבדיל בין המבנים השונים, והיא אינה מתנגדת לדחיית מועד הפינוי של חמישה מהם ל-25 באפריל - וזאת, בכפוף להתחייבות דומה לזו של אנשי עמונה, ולפיה הדיירים יסכימו להתפנות במועד בדרכי שלום הן אם בקשת הדחייה תתקבל והן אם לא.
מנדלבליט אף קבע כי העיכוב לא נוצר באשמת המשפחות אלא בגלל התנהלותה של חברת החשמל, והוסיף כי המעבר לבית זמני ורק לאחריו לבית קבע עלול לפגוע בילדיהם הקטנים של התושבים.
עם זאת, היועץ המשפטי תמך בבקשה הנוגעת לחמישה בתים בלבד, שכן אחד מהם כלל אינו מאוכלס, ועל כן אין טעם לעכב את פסק הדין בעניינו. מנדלבליט ציין גם שבמקרה של שלוש משפחות מתוך השמונה אין ערובה שבניית בתיהן תושלם בתוך שלושה חודשים, ולכן אין טעם לדחות את הפינוי בהיעדר פתרון ממשי באופק. אמש הודיע בית המשפט כי אחרי תשובת היועץ המשפטי וחלופת תגובות בין העותרים והמשיבים, תפרסם הנשיאה נאור את פסק דינה עד יום שני בבוקר לכל המאוחר.

''אין חולק שכל המבנים נבנו שלא כדין''. נתיב האבות
מרים צחי
מלבד עפרה, חרב הפינוי מונפת גם מעל 17 בתים ביישוב נתיב-האבות שבגוש עציון. בג"ץ פסק לפני חמישה חודשים כי בניגוד לעמדת המדינה יש להרוס את היישוב בעוד כשנה. "אין חולק שכל המבנים נבנו שלא כדין, מבלי שאושרה תוכנית למאחז ומבלי שהוצאו להם היתרים כנדרש", כתבו השופטים, "משכך, הקו המנחה להכרעה הוא חובתה של המדינה לאכוף את חוקי התכנון והבנייה כנדרש".
בהתיישבות מעריכים שכשבעים הליכים משפטיים תלויים ועומדים בבג"ץ נגד התנחלויות ביהודה ושומרון, שמעמידים את עתידן בסכנה.
ביום שני הקרוב צפוי לעלות להצבעה בקריאה שנייה ושלישית בכנסת חוק ההסדרה, כניסיון להעמיד פתרון לבעיה המשפטית שעמה מתמודדים יישובי יהודה ושומרון. בכוחו של החוק החדש, שעתיד לעבור בכנסת, להסדיר רבים מבין היישובים שבסכנה. במקביל, הנהגת היישוב מאיימת בשביתת רעב אם חוק ההסדרה לא יעבור עוד לפני ההריסה הצפויה בשבוע הבא.

חוק ההסדרה צפוי לעלות להצבעה בכנסת. ההפגנה מול הכנסת לגבי ההסדרה ביו''ש
צילום: מירי צחי
עם זאת, אחרי אישור החוק צפויות גם עמותות השמאל להגיש עתירה לבג"ץ נגדו בניסיון לפסול אותו. היועץ המשפטי לממשלה מנדלבליט כבר הכריז כי לא יגן על החוק בבג"ץ, משום שהוא יוצר בעיות חוקתיות משמעותיות. ההערכה כי אם היועץ המשפטי לממשלה מתקשה לעמוד לימין החוק, גם שופטי בג"ץ לא יאשרו אותו. במצב כזה, יישובים רבים ביהודה ושומרון יחזרו אל הדרג המדיני וישאלו אותו מה יהיה המהלך הבא שמתכננת ממשלת הימין כדי למנוע עמונות נוספות.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg