מלך ירדן: "העברת השגרירות לי-ם תערער את היציבות"
עבדאללה השני ואשתו ראניה נפגשו בוושינגטון עם סדרת גורמים בסנאט ובקונגרס. המלך יצא נגד המהלך המתוכנן של טראמפ להעברת שגרירות ארה"ב מתל אביב, ואמר כי הצעד "יפגע בסיכויים לשלום, ליישום פתרון שתי המדינות ולניצחון במלחמה בטרור"
מלך ירדן, עבדאללה השני, ואשתו המלכה ראניה, נפגשו אתמול (ג') בוושינגטון עם גורמים מובילים בקונגרס האמריקאי כחלק ממסע מדיני להכרת הממשל האמריקאי החדש.באתר "ג'ורדן טיימס" דווח כי עבדאללה תקף במהלך ביקורו את יוזמתו של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ להעביר את השגרירות מתל אביב לירושלים. "לצעד כזה יהיו השלכות אזוריות שיפגעו בסיכויים לשלום, ליישום פתרון שתי המדינות ולניצחון במלחמה בטרור", אמר.

המלך עבדאללה ורעייתו בפגישה עם סנאטורים אמריקאים
צילום: EPA
"להזזת השגרירות לירושלים תהיה השפעה שלילית על הביטחון והיציבות באזור", הוסיף כשהוא מדגיש את "חשיבותה של ירושלים לעמים המוסלמים והערביים". הוא הזהיר עוד כי המהלך "יזין את הכעס והייאוש השוררים בקרב הערבים והמוסלמים, ויאפשר לקיצונים להפיץ עוד את האג'נדות והאידאולוגיות החשוכות שלהם".
מלך ירדן טען כי "אין תחליף לפתרון שתי המדינות, שמבטיח צדק, חופש ויציבות". הוא אמר כי חשוב להימנע מצעדים "שעשויים לסכל הזדמנויות לחידוש תהליך השלום".
הפגישות שערך עבדאללה עסקו בהתפתחויות אזוריות ובתפקידה של הממלכה בפתרון המשברים במזרח התיכון, ביחסים האסטרטגיים של ירדן עם ארה"ב, ובמאמצי המלחמה בטרור "מנקודת מבט הוליסטית". הם התמקדו במאמצי השלום במזרח התיכון, במשבר בסוריה ובמצב בעיראק.

המלך עבדאללה ומזכיר ההגנה מאטיס בוושינגטון
צילום: רויטרס
עבדאללה נפגש בין היתר עם מנהיגי הסנאט ועם ראשי וחברי ועדות התקציב והכוחות המזוינים בסנאט. בנוסף הוא ערך פגישות עם יושבי הראש וחברי ועדת החוץ ו-ועדת הכוחות המזוינים של בית הנבחרים, לפי הודעה מטעם המלך.
בנוגע למשבר בסוריה, קרא עבדאללה לשמר את הפסקת האש ולהילחם בטרור. הוא אמר כי זה הפתרון האידאלי להגנה על הסורים ולהבטיח עבורם ביטחון בכל רחבי המדינה. הוא גם הדגיש את חשיבות האחדות והיציבות בסוריה ובעיראק, ואמר כי נדרשת השגת פיוס לאומי בעיראק שיערב את כל הפלגים בחברה העיראקית.
עוד קרא המלך לשיתוף פעולה גלובלי במאבק נגד הטרור, שלדבריו מסכן את כל העולם. הוא שיבח את חלקה של הממשלה והקונגרס בארה"ב בסיוע הכלכלי והצבאי לירדן.

קרא להעברת השגרירות לירושלים. טראמפ
צילום: Alex Wong/ Getty Images
מצדם, חברי הסנאט והקונגרס הביעו את הערכתם למלך ולמדיניותו בנושאים אזוריים ובינלאומיים החשובים לארה"ב, כמו "מאמציו להביא לשלום וביטחון במזרח התיכון", בין היתר גם בסוריה.
ביום שני דווח כי עבדאללה נפגש עם סגן הנשיא החדש, מייק פנס, ועם מזכיר ההגנה ג'יימס מאטיס. הבית הלבן הודיע כי בפגישתו עם פנס דנו השניים במגוון נושאים, ובהם המאבק בארגון "המדינה האסלאמית בעיראק ובסוריה הגדולה" (דאעש), המשבר בסוריה, המאמצים להגיע להסדר שלום בין ישראל לפלסטינים, ובעיקר בעניין היוזמה להעברת השגרירות.
עבדאללה הוא המנהיג הערבי הראשון המגיע לארה"ב כדי להיפגש עם הנשיא החדש דונלד טראמפ, וזאת עוד לפני ראש הממשלה הישראלי בנימין נתניהו, ששלשום נודע כי יגיע לוושינגטון ב-15 בפברואר.
בתחילת החודש הזהירה עמאן את הממשל החדש מהעברת השגרירות בשפה חריגה בחריפותה, ואמרה כי החלטה כזאת תהיה "קו אדום" שיוכל להביא ל"אסון". שר המידע הירדני, מוחמד מומני, אמר לסוכנות "אי-פי" כי צעד כזה אפילו יסכן את יחסיה של ארה"ב עם בעלות הברית הערביות שלה במזרח התיכון.

שגרירות ארצות הברית בתל אביב
צילום: EPA
לפני צאתו לוושינגטון נפגש בשבוע שעבר המלך עם אבו-מאזן, יושב ראש הרשות הפלסטינית, שביקש ממנו להפעיל את קשריו מול האמריקאים כדי לסכל את המהלך.
בעקבות הביקורת הקטלנית, שנשמעה לא רק מעמאן, הנמיך הממשל החדש את הציפיות בישראל מהעברת השגרירות, ובינתיים נראה שהנושא הזה נדחק לקצה האג'נדה האמריקאית.
במהלך קמפיין הבחירות שלו הבטיח טראמפ להעביר את השגרירות האמריקאית מתל-אביב לירושלים – צעד שנשיאים אמריקאים חזרו ודחו מאז 1995, כשאז התקבל בבית הנבחרים בארה"ב חוק הקובע שיש להעתיק את הנציגות לבירה הישראלית. מאז כל הנשיאים חתמו בכל חצי שנה על צו מיוחד הדוחה את יישום החוק הזה, אף שהאמריקאים כבר הקצו לכך שטח מיוחד באזור תלפיות מזרח. גם הנשיא הקודם ברק אובמה חתם בחודש האחרון לכהונתו על צו כזה, הדוחה בכל מקרה את העברת השגרירות למאי.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg