102 ילדים על שם המפקד שלא הספיק להיות אבא
משפחתו של רס"ן דגן ורטמן, שנהרג במבצע עופרת יצוקה, השיקה פרויקט הדסטארט במטרה להוציא לאור ספר שיאגד את כתביו, לצד קטעים שנכתבו לזכרו. הספר יהיה עדות נוספת לייחודו של דגן, שכבר 102 ילדים נקראו על שמו. צפו בתיעוד המרגש של הברית האחרונה
"ואם כי הדרך עוד רבה והמעלה תלול ועכשיו זה רגע שמסתכלים אחורה, וברוך ה' שטיפסנו הרבה" (מתוך הכתבים של דגן)(קרדיט: אברהם רז)
"אני חייב לתת להם את כל כולי" אמר דגן ורטמן לאביו, אלי. הוא לא התכוון לילדיו, למרבה הצער דגן נהרג במבצע "עופרת יצוקה" לפני שהספיק להתחתן, להקים משפחה ולהפוך לאבא בעצמו. עבורו, החיילים היו הילדים שלו. שמונה שנים לאחר מותו זכה דגן ליותר מ-100 ילדים. לא ילדים ביולוגיים, נדייק, רק לאחרונה נקרא הילד ה-102 על שמו של המפקד הנערץ.
אלי, אביו של דגן, אמנם לא הצליח להשתתף בברית האחרונה, אך לשאלתי מה עובר בראשו כשהוא שומע את המילים 'ויקרא שמו בישראל דגן', משתף, "הייתי לפני כחודש וחצי בברית כזו, ההרגשה היא שאתה מתחבר לדגן, אתה איתו. עבר לי בראש 'תראה דגני, אתה יקר לכולנו פה'. אמנם אני האבא, אבל זה גורם לי להבין שאני רוצה ללמוד להיות כמוהו, אני כל יום מתפלל שאגיע לדברים שהוא הצליח לעשות".

רס''ן דגן ורטמן ז''ל
צילום: באדיבות המשפחה
"אנשים קוראים על שמו בגלל שהם ראו את דרך החיים שלו, איך הוא התנהג, הם רוצים שתוכן החיים של הילד שלהם יהיה כמו תוכן החיים שלו, זה משהו שנותן לי כוח גדול", אומר אלי.
בינואר 2009 נהרג דגן במחנה הפליטים בג'בליה שברצועת עזה לאחר שטנק של צה"ל ירה בשוגג פגז לעבר בית בו שהו חיילי גולני, דגן, שהיה בן 32 במותו, התגייס לגולני לאחר שש שנות לימוד בישיבות "אור עציון" ו"הר המור", בחטיבה הוא התקדם לתפקידי פיקוד, עד תפקידו האחרון כמ"פ הפלוגה הוותיקה של גדוד 13.
אלי מתייחס למיזם החדש 'בנתיבות דגן', פרויקט גיוס המונים (הדסטראט) שהחל בעשרה בטבת, שמונה שנים בדיוק לאחר שדגן נפל, "אנחנו רוצים לשרטט דרך, ספר שיכלול את כתביו, את הדברים שאומרים עליו ותובנות מדרכו", אומר אלי ומדגיש, "זה לא ספר זיכרון, אלא ספר חיים שאנשים יוכלו להסתכל ולהגיד 'זה מתאים לי', 'את זה אני רוצה לעשות', לפתוח צוהר לתוך עולם פנימי ולנסות להתחקות אחר הכינוי שדבק בו עוד בחייו – 'אגדהגן'".

מתוך פרויקט ההדסטארט
צילום מסך
אבא של החיילים
כדי להוציא את הספר שיהווה השראה לרבים, כפי שהיה דגן במהלך חייו, על המשפחה לגייס סכום של 100 אלף שקלים, כשנכון להיום גויס מחצית מהסכום. אלי אמר כי, "כשחזרנו מבית הקברות אחרי השבעה אמרנו שצריך להמשיך - לא הנצחה אלא המשכיות. מבחינתנו זו חובה כמי שזכו לחיות לצדו של דגן, עלינו להעביר את הרוח המיוחדת הזאת הלאה".
"הילדים של דגן" - 102 הילדים שנקראים על שמו, הם עדות חיה לגדולתו של דגן. בסרט שפורסם לפני כשנה, בו אספו את כל הילדים הקרויים על שמו, 80 במספר, אמר חברו שקרא לבנו דגן, "הייתה בו גדלות שאי אפשר היה לפספס, של מישהו שלא מנסה לעשות רעש, שלא מנסה לעשות פוזות והוא שם בשביל העולם".
המפגש המרגש של "ילדי דגן":
בתשובה לשאלה למה פנתה המשפחה לדרך של גיוס המונים עונה אלי, "לא היה לי קל אחרי שדגן נפל, הייתה לי פגיעה כלכלית קשה, וקשה לנו להגיע לסכום לבד, על אף שכמובן השקענו המון. אנשים מחכים כבר כמה שנים שיצא הספר, אבל היינו צריכים להגיע למקום שאנחנו מרגישים שאנחנו יכולים להיכנס לזה, זה גם לא היה קל כלל, כי צריך להיות במקום שאתה משלים עם זה".
רבים מחבריו מספרים עליו, "כשכולם הלכו לישון הוא עוד ישב בבית המדרש, הראשון שמדליק את האור בבוקר והאחרון שמכבה אותו בלילה. כשכל מפקדי הפלוגות יצאו לבתיהם, דגן יצא לסיבוב בין בתי חייליו, לקנות מזון למי שהמקרר שלו ריק ולהשיג מקרר למי שאין לו".

הלווייתו של רס''ן דגן ורטמן שנפל בעזה
פלאש 90
"אנחנו עושים כל שנה התכנסות ביום השנה שלו ב-10 בטבת, עולים לקברו בהר הרצל ולאחר מכן מתכנסים למעלה מ-300 אנשים בבית הארחה בית וגן הסמוך. כשכל שנה יש יותר ויותר אנשים שמשתתפים, יש תוכן הקשור בדברים שאנחנו לומדים ממנו", מספר אלי.
בימים אלו המשפחה והחברים ממשיכים בעריכת ראיונות, איסוף הסיפורים, איסוף הכתבים, מהמשפחה, החברים בצבא ובבית המדרש, ועמלים על כתיבה והוצאה של ספר על דמותו. אם גם אתם התחברתם, ביכולתכם לגרום לחלום של המשפחה והחברים להפוך למציאות.
להשתתפות בפרויקט ההדסטארט - הקליקו כאן
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg