טיוטת ההחלטה בפריז: "לא נכיר בשינויים בקו הירוק"

על פי נוסח ראשוני של ההצהרה הצפויה בוועידת השלום הצרפתית שפרסמה סוכנות AP, המדינות יקראו לישראל ולפלסטינים לחזור על מחויבותם לפתרון שתי המדינות, שהינו "הדרך היחידה לשלום בר קיימא". טרם ברור מה יהיה דרג הייצוג הפלסטיני בוועידה

AP | 13/1/2017 12:40
תגיות: ועידת פריז,פוליטי
עשרות מדינות יעבירו מחרתיים (א') מסר תקיף לישראל ולממשלו הנכנס של דונלד טראמפ בארצות הברית, בוועידת השלום שתתקיים בפריז. הן ידגישו את התנגדותן לבנייה הישראלית ביהודה, שומרון וירושלים, ויקראו להקמת מדינה פלסטינית.

 על פי טיוטה של ההחלטה שפרסמה היום (ו') סוכנות הידיעות AP, המדינות המשתתפות בוועידה ידרשו מישראל ומהפלסטינים "לחזור באופן רשמי על מחויבותם לפתרון שתי המדינות".
 
צילום: AFP
אבו מאזן עם נשיא צרפת פרנסואה הולנד צילום: AFP

ההחלטה תקבע שהקהילה הבינלאומית "לא תכיר בשינויים" שייעשו לגבולות המדינה כפי שהיו לפני יוני 1967 – הקו הירוק – ללא הסכמה מצד שני הצדדים.

על פי הטיוטה, המדינות המשתתפות יאשרו ש"פתרון שיושג במשא ומתן ובו שתי מדינות, ישראל ופלסטין, חיות זו לצד זו בשלום ובביטחון, הוא הדרך היחידה להשיג שלום בר קיימא".

דיפלומטים צרפתים, שלא הזדהו מפני שאסור להם לדבר עם התקשורת על הכינוס, אמרו שעיתוי הוועידה - מספר ימים לפני סוף כהונתו של ברק אובמה בבית הלבן והשבעתו של טראמפ - הוא מכוון. המטרה היא "להציג בפני טראמפ קריאה בינלאומית קולקטיבית לשלום" לכשייכנס לתפקידו כנשיא.

טראמפ הביע עמדות פרו-ישראליות הרבה יותר מקודמו אובמה, שנתן לאחרונה להחלטה המגנה את ישראל לעבור במועצת הביטחון של האו"ם לראשונה מאז 1980. טראמפ הודיע על תמיכתו בהעברת שגרירות ארה"ב מתל אביב לירושלים ומינה לשגריר בישראל את דיוויד פרידמן, שהודיע גם הוא על תמיכה במהלך. עם זאת, מזכיר ההגנה הנכנס ג'יימס מאטיס התבטא אתמול כי "תל אביב היא בירת ישראל".

כ-70 מדינות ייקחו חלק בוועידה, אך ישראל לא תהיה אחת מהן. ראש הממשלה בנימין נתניהו מתח ביקורת חריפה וחוזרת על היוזמה של צרפת. אתמול כינה את הוועידה "הונאה פלסטינית בחסות צרפתית, שמטרתה להוביל לאימוץ עמדות אנטי-ישראליות נוספות. זה מסיג את השלום לאחור, וזה לא יחייב אותנו. מדובר בשריד מן העבר. זה ניסיון אחרון לאחוז בעבר לפני שהעתיד ייכנס".
 
צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ
''הונאה פלסטינית בחסות צרפתית''. נתניהו בפגישה עם שר החוץ של נורווגיה צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

השבוע פורסם כי מזכיר המדינה של ארצות הברית היוצא, ג'ון קרי, יגיע לוועידה. משמעות הגעתו היא כי המאמצים הישראליים להוריד ככל האפשר את דרג הייצוג האמריקאי בכינוס - כשלו.

מטרת הכינוס על פי מארגניו היא לחדש את שיחות השלום בין הישראלים לפלסטיניים, אך בישראל חוששים כי מדובר בהמשך להחלטה נגד הבנייה ביהודה ושומרון שהתקבלה לאחרונה במועצת הביטחון.

בעוד שבישראל ביקרו קשות את היוזמה, הפלסטינים בירכו עליה אם כי טרם ידוע מה יהיה דרג הייצוג שלהם באירוע. משלחת פלסטינית תהיה בפריז בכל מקרה, ואבו מאזן צפוי לפגוש את נשיא צרפת פרנסואה הולנד בשבועיים הקרובים.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך