גלנט: חברות סיניות יבנו תוך 40 חודשים מתחמי ענק
שר הבינוי והשיכון הציג בוועדת המדע תוכנית חדשה לפתרון מצוקת הדיור בישראל. מנגד טענו גורמים בענף המקומי כי ההצעה "תגרום לקריסה טוטאלית של ענף הבנייה". יו"ר הוועדה, ח"כ אורי מקלב: "המהלך לא צריך לבוא על חשבון החברות הישראליות"
ועדת המדע והטכנולוגיה בכנסת קיימה היום (ב') דיון טעון בנושא "קידום טכנולוגיות לבנייה מהירה לפתרון מצוקת הדיור". שר הבינוי והשיכון, ח"כ יואב גלנט, הציג תוכנית חדשה לקיצור זמן הבנייה בצורה משמעותית באמצעות חברות סיניות, אך נציגי החברות הישראליות ביקרו בחריפות את הרעיון וטענו כי הדבר לא יאפשר להם להתחרות במכרזים.השר גלנט אמר בדיון כי "המצב שפגשתי במאי 2015, כשנכנסתי לתפקיד, הוא שלוקח במדינת ישראל 15 שנים מהרגע שמחליטים לבנות שכונה ועד שהאזרחים נכנסים לדירות: שבע או שמונה שנים לתכנון, ותקופה דומה לבנייה. הלכנו לבדוק את הנושאים הללו ומתברר שברחבי העולם בניית שכונה לוקחת בין חמש שנים במקומות האיטיים, לשנה וחצי עד שנתיים במקומות המהירים יותר. בארה"ב שנתיים-שלוש, בסין שנתיים".

שר הבינוי והשיכון יואב גלנט
צילום: מארק ישראל סלם
גלנט הודיע על פרוייקט בינוי בטכנולוגיה חדשה. "באו הסינים והפכו את הנושא לבנייה מתועשת. מהרגע שמתחילים לבנות בניין של 20-30 קומות, לוקח חודשיים שלושה לסיימו", אמר, "כך נצא בחודש ינואר במכרז הראשון שנקרא 'תכנן ובנה' – גורם יחיד שמבצע את כלל עבודות הפיתוח, הבנייה למגורים, כבישים ובניית מבני ציבור".
"הפרויקט הראשון יהיה בחריש, פרויקט מתחם האור", הוסיף גלנט, "תמורת מכירת 1,200 יחידות אנו דורשים מהגורם המוביל להשלים את כל הפיתוח והבנייה. הבנייה המתועשת תעשה בשותפות עם חברה זרה, שתהיה אמונה על 70 אחוזים לפחות מהפרויקט. היא תביא כוח אדם מיומן וטכנולוגיות מתועשות. מדובר על פרויקטים של 1,000 יחידות דיור ומעלה, כאשר ההתחייבות היא ל-40 חודשים מהשיווק לאכלוס, קיצור של עד 50 אחוז מזמן הבנייה".
השר הוסיף כי 29 חברות בניה זרות נמצאו כעומדות בדרישות, ושש מהן נבחרו בשלב ראשון – חמש סיניות וחברה פורטוגזית. בפברואר ייחתם החוזה מול הממשל בסין בנוגע להכשרת עבודתן. "גם כשהחברות יבנו עשרת אלפים יחידות בשנה, עדיין זה יהיה חלק קטן מהשוק בישראל. כל 29 החברות פועלות ברמה גבוהה, ובמידה ויידרש - נפעיל את כולן. אם לא נקצר את קצב הבנייה ניתקע בפיגור של שנים בלי שום סיבה".

''קיצור של עד 50 אחוז בזמן הבנייה''. אתר בנייה (אילוסטרציה)
צילום: מירי צחי
עו"ד מאיה ליפין מחברת "אקרשטיין תעשיות", הביעה התנגדות לתוכנית: "אנו סבורים שכל התמריצים לקבלנים לא יסייעו הרבה בלי תשתית רצינית של תעשייה לתחום הבנייה המתועשת. אנו בבנייה הטרומית והתעשייתית למעלה מ-80 שנה, אנחנו מפעל שיודע לתת פתרונות תעשייתיים לשכונות שלמות, אך החסם מבחינתנו הוא כלכלי. להקים מפעל כזה בלי עידוד ממשלתי ובלי ראייה ממשלתית כוללת - לא ילך. זה יכול להתחיל בכך שהעידוד שניתן לקבלנים יינתן גם למפעלים".
במשרד הבינוי השיבו לדברים כי הנושא נשקל בימים אלה במשרד.
עדי שאולי, מנהל איגוד מוצרי בנייה וצריכה בהתאחדות התעשיינים בישראל, הביעה ביקורת חריפה. "מייבאים תעשייה, קבלנים ועובדים מסין, בואו נסגור את המדינה ונעבור לשם", טען. "נכון שיש מחסור ורק עכשיו מדברים על הכשרות בענף, אבל יש פה בנייה ירוקה ומתועשת, דברים נעשו פה. זה לא שממציאים את הגלגל. ההצעה תגרום לקריסה טוטאלית של ענף הבנייה. יישארו חמישה קבלנים גדולים, חלק מהבינוניים וכל הקטנים יקרסו. איזה פתרון אתם נותנים פה?!".
לביקורת הצטרף שלומי אסרף, סמנכ"ל שיכון ובינוי ב"סולל בונה": "אנחנו יודעים להתמודד במכרזים, אבל מה שנעשה כאן זה שניתן תעדוף לחברות זרות על פני שחקנים מקומיים בשונה מכל מה שנעשה בעולם, שם התעדוף הוא לתעשייה המקומית. המכרזים לא מאפשרים לחברות כמו סולל בונה להתמודד בכלל".
חיים פייגלין, סגן נשיא "התאחדות בוני הארץ", אמר כי "בסך הכול צריך לרתום את היכולות שיש בישראל ולא לזרוק את זה לים, לתעדף חברות זרות ולשים אותנו בידיים שלהם. החדשנות בענף לא קיימת באף מקום בעולם, זיהינו פה את הנושא. אם לא נתפתה נשפר את הפריון הרבה יותר ממקומות אחרים בעולם. איך הם ידעו לתקשר עם כיבוי אש, עם גופי התכנון? מה פתאום שסינים ידעו לעשות זאת טוב יותר מאתנו?!".

''לא על חשבון החברות הישראליות''. יו''ר הוועדה ח''כ אורי מקלב
צילום: מירי צחי
פרופסור יחיאל רוזנפלד, ראש המכון הלאומי לחקר הבנייה: "התיעוש יכול להצליח רק אם הדבר יהיה יציב וסדיר, עם מחויבות לאורך זמן. לתת לקבלנים לבנות עשרת אלפים יחידות לאורך כמה שנים, לתת אופק לגופים כאלה כדי שיראו שאפשר. ענף הבנייה בארץ טעם את טעמו של התיעוש, בנינו בנייה טרומית והטעם היה טעם מר. אם נמשוך יותר מידי במהירות לצד אחד זה יעלה לנו. הנתיב הוא לקדם כמה שיותר עבודות הרכבה ופחות עבודות של בנייה רטובה. יותר עבודה מודולארית. זה סוג הדברים שאנחנו יכולים לאמץ ולהטמיע".
מנכ"ל המשרד השיב לביקורת: "צר לי שההבאה של החברות נתפסת כביקורת על החברות בארץ. זה לא הכיוון. צו השעה זה להתיר כל מיני חסמים, שאחד מהם הוא כוח האדם. 6,000 פועלים סינים יבואו בחודשים מרץ-אפריל. אני יודע שהקבלנים משוועים לעובדים האלה. נצטרך לוודא שהתחום בארץ מתחזק כתוצאה מהליכי התיעוש".
מוקדם יותר פתח את הדיון יו"ר הוועדה, ח"כ אורי מקלב, שאמר כי "אפשר לומר שיש שינוי בתחום, נעשים מאמצים רבים כדי להתמודד עם מצוקת הדיור ולמצוא פתרונות. זה לא רק שינוי מעשי, יש גם שינוי בתודעה, הציבור ואנחנו מאמינים שלוקחים את הנושא באופן אמיתי. המצוקה היא של כולם, צעירים, משפרי דיור, והפתרון צריך להיות לכלל הציבור. בישיבות בנושאים אחרים צפות האפשרויות שהטכנולוגיה יכולה להועיל לנו בהן, אין ספק שגם בתחום הבינוי וזו התרומה שלנו".
אשל ארמוני, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, אמר כי "הבנו שרמת הפריון בענף הבנייה נמוכה, שזה תהליך ושאנחנו צריכים למדוד את עצמנו על ציר הזמן. הבנו שמדובר בהליך הוליסטי רחב, בכל הענף. לגבי הבאת החברות הזרות – אנחנו יודעים ממחקרים שענפים שאין להם תחרות נוטים להיות בעלי פריון נמוך".
טלי הירש שרמן ממשרד הבינוי פירטה על תוכנית התמרוץ הכלכלי לקבלנים שיבנו בשיטות מתועשות, שצפויה להתפרסם השבוע: "מדובר בשני מסלולים שבאים ליישם החלטת ממשלה לעידוד התיעוש והגדלת הפריון בענף הבנייה. מדובר במענקים לקבלנים עבור בנייה של בניינים בני שלוש עד תשע קומות, שם נמצא תיעוש נמוך".
יו"ר הוועדה מקלב סיכם את הדיון: "זו תחילתה של דרך, אני מקווה שזו תהייה ישיבה מכוננת ושהנושא הטכנולוגי ישתלב בענף הבנייה. הדבר לא צריך לבוא על חשבון החברות הישראליות. שילוב כל הדברים והגורמים יחד יכול לתת לנו מינוף. נמשיך לעקוב אחר העניין, נעמוד על קידום טכנולוגיה בענף תוך שמירה על הגורמים הישראלים בתעשייה".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg