הממשלה דחתה דיון על פתיחת המרכולים בשבת
השבוע אמורה המדינה לתת לבג"ץ את עמדתה בשאלה המורכבת, אבל באופק אין פתרון. מצד אחד ניצבים החרדים שלא יסכימו בשום דרך לאפשר פתיחת מרכולים בשבת, ומהצד השני עומדים אנשי ישראל ביתנו. שתיקת הממשלה פירושה הסכמה לחילול שבת
אל ישיבת הממשלה השבועית הבוקר (א') התכנסו השרים לדון, בין השאר, בנושא פתיחת המרכולים בתל אביב בשבת – אולם, אין בכוונתם לקבל הכרעה בנושא הנפיץ. זאת, מכיוון שעדיין לא נמצא פתרון של פשרה ביחס לסוגיה.
שרי הממשלה ידחו את ההכרעה במחלוקת למועד לא ידוע. ישיבת הממשלה השבועית
צילום: יונתן זינדל, פלאש 90
ראשי המפלגות החרדיות אמורים היו להיפגש עם ראש הממשלה עוד בטרם ישיבת הממשלה על מנת לדון בנושא המרכולים, אולם לבסוף הוחלט שלא לקיים את הפגישה, וכן לא לקיים הצבעה בממשלה בנושא. כאמור, שרי הממשלה יסתפקו בדיון בלבד, וידחו את ההכרעה במחלוקת למועד לא ידוע.
כזכור, הקואליציה כבר עסקה בנושא המדובר לפני כמה חודשים, וגם אז החליטו שרי הממשלה לדחות את הטיפול בעניין לרגע האחרון. השבוע אמורה המדינה לתת לבג"ץ את עמדתה בשאלת פתיחת המרכולים בתל אביב בשבתות: האם היא תומכת בחוק העזר העירוני שנחקק במועצת העיר ת"א, שמסדיר את האפשרות לפתוח מרכולי קניות בשבת, או שהיא מתנגדת לו. בשאלה הזו עסקו גם בשבוע שעבר ראש הממשלה וראשי מפלגות הקואליציה בישיבתם השבועית, אך שוב הם הגיעו למבוי סתום.

נושא פתיחת המרכולים: מלכוד כפול לממשלה.
צילום: ראובן קסטרו
המלכוד מבחינת ראש הממשלה ושרי הליכוד הוא כפול. מצד אחד נמצאים החרדים, יחד עם ציבור מסורתי תומך ליכוד, שאינם מוכנים לשמוע על אפשרות שיאושר חוק עזר עירוני שירחיב את העסקים הפועלים בשבת. מצד שני, ישנו ציבור גדול לא פחות, שחלקים רבים ממנו גם הם תומכי ליכוד, שלא יסלח לממשלה שתחליט לסגור באופן טוטלי את המרכולים בשבתות.
לכאורה, ה"פתרון" המתבקש, שגם אומץ בעבר יותר מפעם אחת, הוא פשוט לא להכריע בסוגיה. אלא שכאן נכנס לפעולה המלכוד השני. מסתמן שאם הממשלה מחליטה לא לדון בנושא ואינה משיבה תשובה ברורה לבג"ץ, המשמעות המעשית היא אישור של החוק שמסדיר את פתיחת המרכולים.
כדי למנוע מהחוק להיכנס לתוקף נדרשת הממשלה לקבל החלטה אקטיבית, שלפיה החוק האמור מבוטל. במילים אחרות, החלטה שלא להחליט היא למעשה החלטה כן להחליט – בעד פתיחת המרכולים. נציגי המפלגות החרדיות כבר הבהירו השבוע לראש הממשלה נתניהו שאת האפשרות הזו הם אינם מתכוונים להכיל.
אז איך מוצאים פתרון יצירתי? "רק אלוהים יודע", הודה אמש שר בכיר בליכוד שמעורה היטב בפרטי התסבוכת. העניין הוא שמצד אחד החרדים אינם רוצים משבר, ובטח שלא על רקע נושאי דת ומדינה. אך מצד שני אין שום דרך בעולם שבה הם יסכימו לאישור הממשלה את החוק.

''שותפות זה שכולם חייבים לכולם. הפעם זה התור שחייבים לנו''. השר ליצמן
צילום: יונתן זינדל/פלאש 90
"חייבים להחזיר לשר דרעי (כשר הפנים, ז"ק) את הסמכות בנושא", דרש השר יעקב ליצמן מראש הממשלה בישיבת ראשי המפלגות. "כשהיה חשוב לך נושא התאגיד, אנחנו עמדנו דום. כשלמישהו אחר היה חשוב נושא עמונה, אנחנו עמדנו דום. שותפות זה שכולם חייבים לכולם. הפעם זה התור שחייבים לנו".
השר אריה דרעי וח"כ משה גפני אמרו דברים דומים. בתגובה נזף בהם השר יריב לוין מהליכוד: "כבר הגזמתם לגמרי עם נושא השבת. תראו את הסקר מאתמול על יאיר לפיד". לוין הבהיר לשותפיו החרדים כי במקרה שחוק המרכולים יבוטל והעסקים ייסגרו בשבת, מספר המנדטים של לפיד ממש לא ייעצר ב-27. ראש הממשלה הנהן בהסכמה. "מתי לפיד זינק?", פנה לוין בשנית לחרדים, וענה: "בעקבות משבר הרכבת בשבת. הטעות הכי גדולה שנעשה זה לתת לו עוד תחמושת בעניין הזה".

''פתרון של סגירת כל המרכולים בשבת לא בא בחשבון''. השר ליברמן
צילום: איתן אלחדז/TPS
גם יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן הודיע שהוא לא יאפשר פגיעה בציבור החילוני. "פתרון של סגירת כל המרכולים בשבת לא בא בחשבון", קבע. גם החרדים מבינים שמשבר סביב נושא השבת נוגד את האינטרס הציבורי שלהם, אולם ידיהם כבולות. "זו בעיה מורכבת", הודה נתניהו, לפני שביקש ממזכיר הממשלה לנסות לפתור את הפלונטר, בסיוע השר לוין.
אלא שזמן רב לא עומד לרשות השניים. השבוע נגמר הזמן שהקציב בג"ץ לתשובת המדינה בנושא. נכון לעכשיו, כאמור, אין אף פתרון באופק.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg