משרד הבריאות: צעצועי ילדים מכילים ריכוז גבוה של מתכות רעילות

בדיקה של המשרד העלתה תוצאות מבהילות: מתוך 22 תכשיטים שנבדקו באקראי, ב-50% נמצאה חריגה בתכולת העופרת וב-33% נמצאה חריגה בתכולת המתכת הרעילה קדמיום. המשרד מקדם תקן מחייב עבור תכשיטים המיועדים לילדים - בדומה לנעשה בארה"ב

דליה מזורי | 4/1/2017 14:40
תגיות: מתכות רעילות
ריכוזים חריגים של מתכות כבדות התגלו בתכשיטים המיועדים לילדים - כך עולה מבדיקה שערך באחרונה משרד הבריאות
 
צילום המחשה: שאטרסטוק
ריכוזים הגבוהים פי 100 ולעיתים פי 1000 ביחס לתקן האמריקאי/אירופאי צילום המחשה: שאטרסטוק

לפי ממצאי הבדיקה תכולה גבוהה מאוד של עופרת, קדמיום, ניקל, ארסן וכרום נמצאה בתכשיטים, כשבחלקם נמצאו ריכוזים הגבוהים בשני סדרי גודל (יותר מפי 100) ואף בשלושה סדרי גודל (יותר מפי 1000) ביחס לתקן האמריקאי/אירופאי. שימוש במתכות בתכשיטי ילדים הוא תופעה מוכרת, בעיקר כשמדובר בתכשיטים זולים תוצרת סין, והיא מוחדרת לתכשיטים העשויים פלסטיק, לציפויים, לצבעים ולחלקי זכוכית.

הבדיקה, שנערכה במסגרת מחקר של משרד הבריאות ובשיתוף חוקרים ממכון התקנים ומאוניברסיטת חיפה, דגמה אקראית 22 תכשיטים, מהרשתות הוניגמן, סוויט גירל שופ, קסטרו ו-TOPTEN. ב-50% מהפריטים שנבדקו נמצאה חריגה בתכולת העופרת וב-33% מהפריטים נמצאה חריגה בתכולת הקדמיום.
 
צילום המחשה: שאטרסטוק
חשיפה לעופרת עלולה לגרום למגוון השפעות בריאותיות, בהן בעיות התנהגות ובעיות למידה צילום המחשה: שאטרסטוק

יש להדגיש כי ענידה בלבד של תכשיטים המכילים ריכוזים חריגים של מתכות - אין בכוחה לסכן ילדים. הסיכון הוא בהכנסה של תכשיטים לפה ובפרט בבליעתם. בישראל כיום אין תקינה מחייבת לתכשיטי ילדים, למרות שילדים ובייחוד פעוטות נוטים להכניס חפצים לפה ולמצוץ חלקי תכשיטים. לאור תוצאות המחקר, משרד הבריאות החל לפעול בשיתוף עם מכון התקנים הישראלי ועם משרד הכלכלה כדי לקדם דרישות מחייבות למתכות כבדות בתכשיטים המיועדים לילדים, כפי שקיים בארצות הברית ובאירופה.

חשיפה לעופרת עלולה לגרום למגוון השפעות בריאותיות, בהן בעיות התנהגות ובעיות למידה. לבד מאלו, היא גם פוגעת במערכת העצבים ובהתפתחות הקוגניטיבית. בספרות הרפואית ישנם דיווחים על מקרי תחלואה ואף תמותת ילדים, עקב בליעה של חלקי תכשיטים עם תכולה גבוהה של עופרת. חשיפה לקדמיום עלולה לפגוע גם היא בהתפתחות הקוגניטיבית של ילדים וכן לגרום לפגיעה בתפקוד הכליות ובעצמות. חשיפה לרמות חריגות של כרום וניקל עלולה לגרום לאלרגיות בעור.

עד לכניסת התקנות החדשות לתוקף, פנה משרד הבריאות לחברות שמוצריהם בעלי חריגות בדרישה להורידם מהמדפים. בנוסף, המליץ המשרד על בדיקת ההתאמה של המוצרים המשווקים לדרישות התקינה האמריקאית או האירופאית בטרם ייבואם לישראל. המשרד קורא להורים שבידיהם מותר בעל חריגה - פשוט להשליכו לפח. אם ידוע שהילד הכניס את התכשיט לפה, מומלץ לפנות לרופא מטפל, שיחליט אם יש צורך בבדיקת ריכוז עופרת בדם.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך