אין כל אפשרות חוקית להעניק חנינה לאזריה כרגע

נשיא המדינה יכול לחון חייל רק לאחר שהתהליך המשפטי הסתיים - ובמקרה של אזריה צפוי ערעור בערכאה צבאית ואולי אף באזרחית. מסלול חנינה מוקדמת מאידך היה רלוונטי רק טרם נפתח ההליך המשפטי

אריאל כהנא | 4/1/2017 13:05
תגיות: החייל היורה,חנינה
חרף הקריאות של אחדים מן השרים והח"כים לחנינה מוקדמת לאלאור אזריה, כרגע הדבר הוא בלתי אפשרי.

אלאור אזריה: סיכום האירועים (עריכה: עלאא עאקלה)

 


על פי חוק, יכול נשיא המדינה לחון חיילים שהורשעו בהמלצת שר הביטחון, וכן באפשרות הרמטכ"ל לתת חנינה לחיילים. ואולם, כמו במערכת האזרחית חנינה אפשרית רק לאחר סיום ההליך המשפטי. בשלב זה עוד לא ניתן גזר הדין ולכן ההליך המשפטי עדיין לא הסתיים. בנוסף ההגנה רשאית לערער הן בפני בית דין צבאי לערעורים והן, לאחר מכן, בפני ערכאה אזרחית. רק כשכל אלה יסתיימו - יוכל הנשיא להתערב.
 
צילום: קובי ריכטר/TPS
מפגינים מחוץ לבית הדין צילום: קובי ריכטר/TPS

הנשיא ראובן (רובי) ריבלין מטפל כדבר שבשגרה בהרשעות חיילים. יש מדור חנינות בפרקליטות הצבאית שמעביר חוות דעת עליהם חתומים ראש אגף כוח אדם בצה"ל, הרמטכ"ל ושר הביטחון, שכל אחד מהם מחווה את דעתו על המקרה הנדון. ברוב המקרים הם מסכימים ביניהם, אך לא תמיד. מבחינת הנשיא ריבלין, הממליץ הרלוונטי הוא שר הביטחון, שהוא המקבילה של שרת המשפטים בחנינות אזרחיות. כל חנינה מגיעה להחלטת הנשיא רק לאחר חוות הדעת הללו.
 
צילום: הדס פרוש/ פלאש 90
דורש ''חנינה היום''. שר החינוך נפתלי בנט צילום: הדס פרוש/ פלאש 90
 
אפשרות אחרת, שנראית סבירה עוד פחות בנסיבות הקיימות, היא הקלה בעונש מטעם הרמטכ"ל והפיקוד הבכיר. עקרונית בסמכותם להקל בעונש 30 יום לאחר פסק דין חלוט ובתנאי שאין ערעור. על פי פקודות הצבא גם לאלופי פיקודים יש סמכויות כאלה. ואולם בהתחשב בכך שהרמטכ"ל הוא שהוביל את המשפט ואת הלחץ הציבורי נגד אזריה, קשה להאמין שירצה לקצר את עונשו ובוודאי שלא כרגע. 

גם המסלול של חנינה מוקדמת כפי שהוביל השר לשעבר יעקב נאמן ז"ל בפרשת קו 300 אינה אפשרית כרגע, כיוון שאז המשפט כלל לא החל ואילו במקרה הזה המשפט קרוב לסיום.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך