הקשקשת סביב האו"ם והפתרון שלא מדברים עליו

הסכנה העומדת לפתחה של מדינת ישראל כרגע איננה החלטה כזאת או אחרת של האו"ם, אלא הידרדרות הדמוקרטיה בשל סיפוחה בפועל של אוכלוסייה פלסטינית גדולה ללא זכויות אזרח. הגיע הזמן לדבר על הקמת מדינה פדרלית עם סיפוח אחראי שישים קץ לסכסוך

עמנואל שחף | 2/1/2017 13:32
תגיות: מועצת הביטחון, סיפוח, התנחלויות
לפי כותרות אתרי החדשות והמהדורות בשבוע שעבר, אחרי החלטת האו"ם נגד ההתנחלויות, ניתן לחשוב שהתחוללה כאן לאחרונה מהפיכה של ממש. לא מעט פוליטיקאים ופרשנים מהשמאל כבר פתחו בריקודים: הנה, האו"ם עומד להציל אותנו מעצמנו ולכפות עלינו את פתרון שתי המדינות.

אבל עד מהרה התברר ששוב היה מדובר בהדחקה והכחשה של המציאות. מי שהאזין לנאום ג'ון קרי, שנועד להסביר את החלטתה של ארה"ב להימנע בהצבעה לאו"ם, ולא חיפש בו את מה שאנשי השמאל שלנו רצו לשמוע, שמע בדיוק את ההיפך: קרי חזר שוב ושוב על האמירה שחזון שתי המדינות מת ושהמציאות בשטח כבר יצרה, בפועל, מצב של מדינה אחת. הנאום לא עסק בפתרונות אלא ב"אמרתי לכם" ובהטחת האשמות, גם על ההנהגה הפלסטינית ובעיקר על ממשלת נתניהו על כשלון פתרון שתי המדינות שממשל אובמה האמין בו. קרי לא הציע כל חלופה לפתרון שלו, וברור גם שאינו מחפש חלופה כזאת – מצדו, אחרי שנכשל בניהול המזרח התיכון, כולנו מוזמנים להישרף.

נאום קרי: (רויטרס)

 
קטעים נוספים


למציאות יש דינמיקה משלה ששום החלטת או"ם או נאום לא יכולים לשנות. מדינות העולם מדחיקות ומתעלמות מהעובדה שישראל כבר קבעה את העובדות בשטח ומעבירות באו"ם החלטות חסרות כל משמעות מעשית. ממשל טראמפ, שייכנס לתפקידו ב-20 לינואר, הודיע כבר מראש שהוא מצפצף על החלטת האו"ם ועל כל החלטה אחרת של "הקהילה הבינלאומית", ומבחינתו ישראל מוזמנת להמשיך לשלוט ולבנות ביהודה ושומרון. הממשלה שלנו מנהלת בליץ דיפלומטי מיותר וחסר טעם נגד מהלכים דיפלומטיים חסרי חשיבות מעשית. כולם מתעלמים מהשאלה הרלוונטית היחידה: מה ישראל עומדת לעשות בשטח שמסופח אליה בפועל ומה יהיה המעמד של תושביו?

נאמר זאת בפשטות: הסכנה העומדת לפתחה של מדינת ישראל כרגע איננה החלטה כזאת או אחרת של האו"ם, אלא הידרדרות הדמוקרטיה בשל סיפוחה בפועל של אוכלוסייה פלסטינית גדולה ללא זכויות אזרח. לסכנה הזאת אין כרגע מענה לא בממשלה הימנית ולא באופוזיציה השמאלית, כיוון שהראשונה מקדמת את הסיפוח בפועל בלי לחשוב על תוצאותיו, והשנייה ממשיכה לסמם את עצמה בחזיון השווא של שתי המדינות.
 
צילום: AFP
שגרירת ארה''ב סמנתה פאוור. מהלכים דיפלומטיים חסרי חשיבות מעשית. צילום: AFP

הפתרון היחיד, שבתוך ים הקשקשת סביב החלטת האו"ם אף אחד לא מדבר עליו, היה ונשאר סיפוח של יהודה, שומרון ובנימין ומתן זכויות אזרח מלאות לפלסטינים, עם כל המשתמע מכך, תוך השארת האוטונומיה האזורית - כפי שמציעה תנועת הפדרציה.

מבחינתנו, בתנועת הפדרציה, חזון שתי המדינות היה ונשאר פיקציה, ואנחנו ממשיכים להאמין בחזון שלנו: הקמת מדינה פדרלית בכל ארץ ישראל, כולל הגדה המערבית ולא כולל רצועת עזה, שבה היהודים יהיו שני שליש מהאוכלוסייה והערבים – כשליש ממנה; כתיבת חוקה פדרלית וכינון ממשל אזורי ב-30 קנטונים, 20 קנטונים בעלי רוב יהודי ו-10 קנטונים בעלי רוב ערבי; מתן אזרחות ישראלית מלאה לכל אדם שחי תחת שלטון ישראל.

לגישה הזאת, שחוצה את גבולות הוויכוחים הפוליטיים העבשים בישראל ויש לה תומכים בשמאל ובימין כאחד – כולל מתנחלים מזה וערבים מזה – יש סיכוי להתקבל בקהילה הבינלאומית אם נצליח לגבש לה הסכמה רחבה. המציאות הוכיחה פעמים רבות שפתרונות שמסיימים סכסוכים בשטח מקבלים את אישורו של העולם במהירות. והפתרון הזה הוא כעת היחיד שיכול לסיים את הסכסוך.

הכותב הוא מייסד ויו"ר משותף של תנועת הפדרציה
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך