סיכום 2016: 10 התקריות האנטישמיות ביותר בעולם

במהלך השנה האחרונה עקבנו אחר אירועים אנטישמיים שהתרחשו ברחבי העולם. בדו"ח של מרכז שמעון ויזנטל פרוסות התקריות הקשות בזו אחר זו, וחושפות במקום הראשון את המכה הכואבת מכולן, שנעשתה בחסות נשיא ארצות הברית היוצא, ברק אובמה

ענבל אלמליח | 29/12/2016 14:36
האנטישמיות המודרנית: מרכז שמעון ויזנטל, שהוקם כדי להגן על יהודים באשר הם ולשמר את זיכרון השואה, ונקרא על שם שמעון ויזנטל, צייד הנאצים הידוע, פרסם את עשרת התקריות האנטישמיות ביותר בעולם לשנת 2016, בניהם אירועים שפגעו בישראל וגרמו למשברים בין הישראלים לבין מדינות העולם, חלקם אף הטילו ספק בשורשי העם היהודי בישראל. 

1. האו"ם מוחק את ההיסטוריה היהודית, ו"הבגידה" של הנשיא אובמה:
הדרמה הגדולה שהתרחשה ביום שישי האחרון במועצת הביטחון של האו"ם שקיבלה ברוב קולות את ההצעה לגנות את הבנייה הישראלית בשטחי יהודה ושומרון, התאפשרה בחסות נשיא ארצות הברית ברק אובמה. ארצות הברית נמנעה בהחלטה של מועצת הביטחון של האו"ם, ובכך הפכה מדיניות של עשרות שנים של הטלת וטו על מהלכים מדיניים נגד המדינה היהודית.
צילום: EPA
אובמה בעצרת הכללית של האו''ם צילום: EPA

באוקטובר, קיבל אונסק"ו, ארגון החינוך, המדע והתרבות של האו"ם, החלטה שערורייתית המטילה ספק בקשר ההיסטורי בין היהדות להר הבית ולכותל המערבי בפרט. 24 מדינות תמכו בהחלטה, שש מדינות הצביעו נגדה, כ-25 מדינות נמנעו ושתי מדינות נעדרו מההצבעה, אימוץ ההחלטה הציגה את המקומות הקדושים כמקודשים אך ורק למוסלמים. בשנת 2016, שהייתה משופעת בטרור איסלאמי והפרות נוראיות של זכויות אדם, האספה הכללית של האום העבירה 20 החלטות הנוגעות לישראל ורק ארבע החלטות הנוגעות במדינות הטרור.
 
מתוך הדו''ח
החלטות האו''ם הנוגעות בישראל מתוך הדו''ח

2. המנהיגים הבריטים
ג'רמי קורבין, חבר פרלמנט הבריטי שכינה את חיזבאללה וחמאס "ידידים", נבחר למנהיג מפלגת הלייבור. מאז בחירתו, המפלגה עמדה בפני תקריות אנטישמיות קיצונית. זה החל בפוסט שהעלתה חברת הפרלמנט נאז שאה, שבו הציעה לפתור את הסכסוך הישראלי־פלסטיני באמצעות "רילוקיישן" של ישראל לארה"ב, שלדבריה יאפשר לפלסטינים "לקבל את חייהם ואדמתם חזרה". בחודש יוני האחרון השווה קורבין בין ישראל לארגון הטרור דאעש, בנאום שנשא, למרבה האירוניה, בכנס שעסק באנטישמיות במפלגת הלייבור.
 
צילום: AFP
חמאס הם ידידיו. קורבין צילום: AFP

ההמשך הגיע בדמות התבטאות קיצונית ואנטישמית של ראש עיריית לונדון לשעבר קן ליווינגסטון, ולא בפעם הראשונה, כי "היטלר תמך בציונות". בתוך כמה ימים יצאו מחוריהם חברי מפלגה נוספים ברחבי המדינה ופרסמו 'פנינים' משלהם. הברונית ג'ני טונג, שהייתה חברה עצמאית בבית הלורדים, הצהירה כי יחסה של ישראל לפלסטינים הוא הגורם העיקרי לעלייה של הג'יהאדיזם העולמי.

בדו"ח נכתב כי בששת החודשים הראשונים של שנת 2016 חלה עלייה של 11 אחוזים בתקריות שנאה אנטישמיות (557) בבריטניה לעומת התקופה המקבילה בשנת 2015.

3. המוסר הכפול של ממשלת צרפת
בשנה האחרונה ראינו טרור אסלאמי הרסני ורצחני נגד הצרפתים, וכן גילויים אנטישמיים, כמו שוטרים מוסלמיים שסירבו לאבטח בתי כנסת במדינה. ממשלת צרפת גם הייתה הראשונה באירופה שיישמה את הדרישה לסמן תוויות על הסחורות הישראליות המיוצרות מעבר לגבולות 1967, כך שמוצרים מהגולן או מהגדה המערבית צריכים להיות מסומנים כ"יוצר בשטחים המוחזקים".
 

צילום: AFP
נכשל בוועידה הצרפתית. נשיא צרפת פרנסואה הולנד צילום: AFP

משרד החוץ הישראלי תקף את המעשים ואמר כי "תמוה ומטריד שצרפת מאמצת את ההחלטה ראשונה, תוך התעלמות מקונפליקטים המתרחשים ברחבי העולם". בנוסף, משרד החוץ וגורמים מדיניים הניחו שהחלטת צרפת לפתוח בסימון מוצרים מהתנחלויות, נובעת מטרפוד ה"יוזמה הצרפתית" של הנשיא הולנד, "מי שנכשל בכינוס ועידה פונה למסלול של סימון מוצרים".

4. תנועת החרם: ה-BDS
בספטמבר, הסתדרות המורים הגרמנים באולדנבורג קראה לחרם מוחלט על ישראל, וזאת בגלל כתבה בשבח החרם נגד ישראל שחיבר כריסטוף גלנץ, מורה מקומי, במגזין החודשי הקצר של האיגוד. אגודת הסטודנטים של אוניברסיטת ריירסון הקנדית הצביעה לתמוך ב-BDS, כשגרפיטי אנטישמי נמצא במתחם הקמפוס. בנוסף,  בקשה לציין את שבוע השואה טורפדה על ידי סטודנטים למען צדק פלסטין, שביימה שביתה מתוכננת על מנת למנוע את ההצבעה בעניין.
 
AFP
מפגינים בפריז קוראים להחרמת ישראל AFP

5. ריצ'רד ספנסר: התגלמות הנאצי האמריקני במאה ה-21
לפני כחודש, התכנסו פעילי הימין הקיצוני בארצות הברית לחגוג את ניצחונו של דונלד טראמפ, אחד הנואמים באירוע היה ריצ'רד ספנסר, לאומן ימני אמריקאי, שהכריז על הניצחון כ"התעוררות" האומה האמריקאית והצדיע במועל יד מול הקהל המשולהב. הוא גם נאם בגנות יהודי ארצות הברית והעולם, כשעל פי ה"ניו יורק טיימס" ספנסר ציטט חלקים נרחבים מהתעמולה הנאצית – כשחיוך מרוח על פניו.
 
צילום: AP
ריצ'רד ספנסר צילום: AP

6. "עלילת המים" של ההנהגה הפלסטינאית
ביוני, נאם אבו מאזן בפרלמט האירופי, והאשים כי רבנים קיצוניים בישראל קראו לאנשיהם להרעיל מים של פלסטינים. עלילת דם זו, שנמסרה מפיו של יו"ר הרשות, התפתחה שלב אחר שלב בעקבות פרסום באתר nrg.



"נשרוף יהודים"

7. התקפות אנטישמיות בהולנד
רבה הראשי של הולנד, בנימין ג'ייקובס, אמר שהעלבונות האנטישמים שסופגים יהודי הולנד הינם דבר שבשגרה, ולכן אינם מדווחים. ג'ייקובס הוסיף כי למרות זאת, ישנה מגמה של תקריות אנטישמיות בבתי ספר במדינה, שמדאיגה אותו במיוחד. בחודש יוני, במסיבת סיום בעיירה שחינדל שבדרום המדינה שרו התלמידים על שריפת יהודים. "כשנכנסתי לאולם, חלק מהבוגרים פרצו בשירה עם המילים 'ביחד אנחנו נשרוף את היהודים כי יהודים בוערים הכי טוב'", מילים שלפעמים נשמעות במגרשי הכדורגל במדינה.
 

צילום: מתוך פייסבוק
''אין כניסה ליהודים''. כתובת אנטישמית צילום: מתוך פייסבוק

ארגון 'ניטור האנטישמיות בהולנד', CIDI, דיווח לפני חודשים אחדים כי בשנת 2015 היה מספר האירועים האנטישמיים בבתי הספר ההולנדיים הגבוה ביותר בעשר השנים האחרונות. אמנם, מספר התקריות האנטישמיות במדינה כולה ירד מעט. בשנת 2015 נרשמו 126 תקריות– 26 אחוזים פחות מאשר בשנת השיא 2014 – אך עדיין מדובר באירועים רבים.

8. שרת החוץ השוודית
החודש, מדינת ישראל החליטה להחרים את ביקורה של שרת החוץ השבדית מרגוט וולסטרום. השרה ביקשה להיפגש עם ראש הממשלה ועם שרים שונים ושלחה גם פנייה להיפגש עם סגנית שרת החוץ, ציפי חוטובלי, אך נענתה בסירוב. היחסים הקרירים בינה לבין ישראל קשורים במספר הצהרות קיצוניות של השרה, "חיוני שתהיה חקירה עמוקה ואמינה על מקרי המוות הללו, בשביל לוודא את המצב ולהעמיד אנשים על אחריותם במקרה הצורך". הדברים צוטטו בידי סוכנות הידיעות "טי-טי". ועוד מהצהרותיה הבעייתיות, "ישנו קשר בין מתקפת הטרור בפריז ליחס ישראל לפלסטינים".
 
צילום: EPA
שרת החוץ של שבדיה מרגוט וולסטרום צילום: EPA

9. אלימות אנטישמית בספורט
 במהלך משחק כדורסל בבית ספר קתולי במסצ'וסטס שבארצות הברית, תלמידים צעקו ליריביהם, "אתם הרגת את ישו". בהולנד, בחודש אפריל, לאחר ניצחון של פיינורד על אוטרכט במשחק הגביע ההולנדי, קבוצת אוהדים פתחה בקריאות "יהודים לגז!" ו"חמאס, חמאס". מוקדם יותר השנה, אוהדי פ.ס.וו איינדהובן שרו, "אם אתה לא קופץ, אתה יהודי, וכל יהודי חייב למות".
 
צילום מסך
''כל יהודי חייב למות'' אוהדי איינדהובן באנגליה צילום מסך

אוהדי קבוצת הכדורגל וידזב לודז' הפולנית התכנסו בחודש אוגוסט האחרון סמוך לתחנת הרכבת בעיר והחלו לשיר שירים נגד יהודים. מיד לאחר מכן הם יצרו מפגן מזעזע והעלו באש בובה בדמות יהודי חרדי שהיתה תלויה על חבל תלייה, ואף הניפו שלט ענק שבו נכתב "תנו ליהודים להישרף". בדו"ח מצוין כי בבריטניה, קרואטיה, ואיטליה קרו אירועים דומים של קריאות אנטישמיות במהלך משחקי ספורט שונים.

10. חשיפת השקר הפולני
היסטוריון פולני, פרופ' יאן טומאש גרוס, פרסם השנה מאמר בו ציין את ההיקף הגדול של רצח יהודים בידי פולנים במלחמת העולם השנייה, "הפולנים הרגו מקסימום 30 אלף גרמנים במלחמה ובין 100 ל-200 אלף יהודים", ציין. בעקבות המאמר, דיווחה התביעה הכללית כי התקבלו במשרדיה מכתבי מחאה רבים, שדרשו להעמידו לדין על פגיעה בשמה הטוב של פולין.
 
צילום: EPA
אנה זלבסקה צילום: EPA

גרוס שיתף כי הוא מקבל "הרבה מיילים משוגעים" ומחא על שהוא מוקע בעקבות אמירותיו כי רבים נרצחו באופן טרגי. בחודש יולי, שרת החינוך של פולין, אנה זלבסקה,גררה הדי ביקורת במדינתה ומחוצה לה, אחרי שהכחישה את אחריות הפולנים לשני מעשי פוגרום שהתרחשו בשנות ה-40 במדינה. דבריה החריפים של זלבסקה, שנאמרו בריאיון לערוץ הטלוויזיה הפולני TVN, העלו תהיות בנושא מחויבותה של המפלגה השלטת בפולין, "חוק וצדק", למאבק באנטישמיות.

"הטבח בידוובנה הוא עובדה היסטורית שהובילה להרבה אי הבנות ודעות קדומות", אמרה זלבסקה בריאיון. בתגובה תקף המראיין וקבע: "פולנים שרפו יהודים באסם". "זו הדעה שלך, בעקבות דבריו של מר גרוס", השיבה שרת החינוך, והוסיפה כי ספרו של גרוס "מלא בשקרים".

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך