אוקראינה תוקפת: ההצבעה באו"ם – עקבית עם מדיניותנו

משרד החוץ בקייב פרסם הודעה אחרי ביטול ביקורו של ראש הממשלה היהודי גרויסמן בישראל, ולפיה כבר בעבר גינתה המדינה את הבנייה הישראלית בהתנחלויות. "הטקסט של ההחלטה מאוזן", הצהירו באוקראינה

אלכס נירנבורג | 26/12/2016 11:50
תגיות: מועצת הביטחון, אוקראינה, ישראל, התנחלויות,מדיני
משרד החוץ בקייב פרסם אמש (יום א') הודעה חריפה המגנה את מדיניות ההתנחלות של ישראל, וזאת ברקע התגובה החריפה בירושלים להצבעתה של אוקראינה בעד ההצעה האנטי-ישראלית במועצת הביטחון בסוף השבוע. בישראל, כזכור, הודיעו על ביטול ביקורו של ראש הממשלה האוקראיני ולדימיר גרויסמן בארץ.

 
צילום: AFP
זיכרון ארוך מאוד. נשיא אוקראינה, פטרו פורושנקו צילום: AFP


בהודעה הרשמית של משרד החוץ בקייב, נאמר כי "אוקראינה, כמו גם יתר החברות במועצת הביטחון של האו"ם וגם מזכ"ל האו"ם, גינו לא פעם את מדיניות ההתנחלויות הישראלית, המנוגדת לחוק הבינלאומי".

בנוסף נטען כי "הטקסט של ההצעה שהתקבלה מאוזן. הוא קורא לביצוע צעדים הכרחיים לשלום, ומפרט הן את הצעד הישראלי הדרוש והן את הצעד הפלסטיני. ישראל צריכה להפסיק את מדיניות ההתנחלויות, והפלסטינים מוכרחים לנקוט צעדים יעילים במלחמה בטרור".

לבסוף קשרה ההודעה האוקראינית בין ההתנחלויות לסיפוח חצי האי קרים בידי רוסיה, שממשלתו של פטרו פורושנקו גינתה לעתים קרובות. משרד החוץ בקייב קבע כי "אנו תומכים בכיבוד החוק הבינלאומי על ידי כולם ובכל מקום. אנו הרגשנו באופן טרגי את המצב שבו החוק הבינלאומי מופר".

אגב, ייתכן שהמתקפה האוקראינית דווקא בנושא קרים קשורה לביקורו של ח"כ יעקב מרגי בתחילת השנה בקרים, בהזמנתם של כמה גורמים מקומיים. בקייב ביקרו אז בחריפות את ישראל על נסיעתו של מרגי, והזיכרון הארוך של האוקראינים אולי פעל כעת את פעולתו.

אתמול עוד ניסתה קייב למזער את המשבר עם ישראל. לאחר ההחלטה הודיע ראש הממשלה הישראלי בנימין נתניהו על ביקור ביטולו המתוכנן של מקבילו האוקראיני ולדימיר גרויסמן בארץ, והמדינה הפוסט-סובייטית ניסתה לטעון כאילו מדובר ביוזמה שלה.

דוברו של ראש הממשלה ולדימיר גרויסמן, דמיטרי סטולארצ'וק, פרסם אתמול הודעה שממנה השתמע כי גרויסמן הוא זה שדחה את הביקור. בהודעה המאופקת של סטולרצ'ק נאמר כי "ראש הממשלה דחה את ביקורו בישראל. מועד חדש ייקבע מאוחר יותר".

 
צילום: EPA
ביקורו בוטל. ולדימיר גרויסמן צילום: EPA


מוקדם יותר דווח בתקשורת האוקראינית בהסתמך על מקור בלשכתו של גרויסמן כי "ראש הממשלה התייחס בהבנה לביטול הביקור בישראל". אותו מקור סיפר גם בכוונת גרויסמן, ראש הממשלה היהודי הראשון בתולדות אוקראינה המודרנית, "להאיץ את המשא ומתן עם ישראל על פתרון של סוגיות בעיתיות, ולקדם יחסים פעילים יותר בין שתי המדינות".

מי שתקף בחריפות את גרויסמן על ביטול הביקור הוא חבר הפרלמנט הלאומן אולג ליאשקו, שבדרך כלל נוקט בעמדה ביקורתית כלפי ישראל אך לא מפספס הזדמנות לבקר את ממשלתו של גרויסמן. ליאשקו כתב בהתייחס לביטול הביקור בעמוד הפייסבוק שלו כי "לפני זמן לא רב רק ישראל תמכה בהצעה שלנו באו"ם וגינתה את הכיבוש הרוסי של חצי האי קרים. ואיך אנחנו הגבנו? הצבענו בעד הצעה אנטי-ישראלית בעניין ההתנחלויות במקום לכל הפחות להימנע. כל זה קורה גם כשאלמונים מחללים בית כנסת יהודי באומן. איך ישראל מגיבה לזה? מבטלת את הביקור של גרויסמן. לאינטרס הלאומי של אוקראינה נגרם נזק רב שייקח זמן לתקן אותו".

ההצבעה האוקראינית באו"ם גררה ביקורת קשה בקהילה היהודית המקומית. בכיר בקהילה, אדוארד דולינסקי, כתב בעמוד הפייסבוק שלו כי החלטתה של קייב להצביע נגד ישראל היא "טמטום של פקידים". הוא אף הוסיף בציניות שההצבעה היא "המתנה של אוקראינה ליהודים לקראת חנוכה".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך