משרד הביטחון וצה"ל: חלק מממצאי המבקר אינם נכונים

ברשות החירום הלאומית אומרים כי מאז הסתיימה הביקורת לפני שנה אושרה תוכנית רב-שנתית למוכנות העורף. צה"ל: "רק מוסד חינוכי אחד בעוטף עזה לא מוגן"

יוחאי עופר | 6/12/2016 16:00
תגיות: דוח מבקר המדינה,פיקוד העורף,רשות החירום הלאומית
ברשות החירום הלאומית (רח"ל) במשרד הביטחון הגיבו לדו"ח מבקר המדינה שמצא כשלים בהיערכות העורף למלחמה וקבעו כי חלק מרכזי מממצאיו כבר אינם רלוונטים בשל עבודת הרשות שעברה ביולי 2014 אל אחריות משרד הביטחון.

"הרשות יחד עם פיקוד העורף, השלימה הסדרה היסטורית של חלוקת הסמכויות בין הגופים הלאומיים לטיפול בעורף, ואף השלימה את כתיבת תזכיר חוק 'מוכנות המרחב האזרחי' (חוק העורף), המסדיר לראשונה את חלוקת התפקידים והמשימות בין הגורמים האחראים בחירום (מוסדות המדינה, רשויות מקומיות, גופי הצלה וגופי המשק".
 
צילום: אדי ישראל
תרגיל נקודת מפנה צילום: אדי ישראל

כדוגמא לשיתוף הפעולה בין הגופים מציינים ברח"ל את ההתמודדות עם גל השירפות האחרון. "הביטוי הטוב ביותר לכך הינו גל השריפות האחרון, שבו למרות שהמשרד לביטחון פנים לא הוכרז כנושא באחריות הלאומית, רח"ל וכל משרדי הממשלה התייצבו כדי לסייע לו, וכוחות פיקוד העורף פעלו בתאום מלא עם משטרת ישראל. במקביל, רח"ל הפעילה את ועדת 'משק לשעת חירום צפון', לסיוע לעיר חיפה וכל התהליכים פעלו כמצופה". 

עוד נכתב בתגובה כי "מאז סיום הביקורת לפני למעלה משנה, רח"ל אישרה בקבינט את תרחיש הייחוס החדש לעורף, שעל בסיסו נבנתה תכנית עבודה רב-שנתית למוכנות העורף (2016-2020)".

בנוגע לטענת המבקר כי התכנית לפינוי יישובים אינה ברת ביצוע מציינים ברח"ל כי מדובר בתוכניות מפורטות, המתואמות והמדויקות ביותר, שהוכנו אי פעם לטיפול באוכלוסייה מפונה, כמעט עד לרמת המשפחה הבודדת. "כל ישוב בגבול הצפון ובעוטף עזה יודע להיכן יתפנה בחירום, וכל משרד ממשלתי (בריאות, חינוך, רווחה, פנים ועוד) יודע מה תפקידו, והכין תכניות בהינתן החלטה על פינוי. התכניות האופרטיביות מתעדכנות אחת לכמה חודשים בהתאם לשינויים הדמוגרפיים בכל ישוב, בפיקוח של ועדת היגוי בין משרדית.

"במקביל, עשו משרדי הממשלה בסיוע רח"ל קפיצת מדרגה משמעותית ביכולתן לממש את תכנית 'מלון אורחים' לפינוי נרחב של אוכלוסייה במקרה של מלחמה ו/או אסון המוני. בניגוד לנטען בביקורת, תכניות הפינוי השונות משלימות זו את זו ואף תורגלו כמה פעמים בשנתיים האחרונות: בתרגיל 'נקודת מפנה 15', בשבוע החירום הלאומי שעסק כולו בסוגיית הפינוי, בתרגיל המטכ"לי ובתרגילים צבאיים נוספים".
צה"ל: "מיפוי המדינה עתיד להסתיים עד אוגוסט 2017"

מדובר צה"ל נמסר כי "צה"ל מקדם בברכה את דו"ח המבקר, לומד את עיקריו ויפיק את הלקחים הנדרשים.
ייעודו של פיקוד העורף הינו גיבוש תפיסת ההפעלה והתורה המשולבת בתחום ההתגוננות האזרחית.
פיקוד העורף מנחה ופועל בשיתוף פעולה עם מוסדות המדינה ומערכיה המבצעיים על מנת להכין את אזרחי המדינה להתמודדות עם מצבי החירום השונים.

"בצה"ל רואים חשיבות רבה בתחום מיגון העורף ועל כן גובש פרויקט 0-7 קילומטרים האמון על הבטחת מיגונם של מוסדות החינוך ויצירת תחושת ביטחון בקרב תושבי עוטף עזה וביישובים בטווח 7-15 ק"מ".
 

צילום: יהודה לחיאני
הצבת מיגונית בקיבוץ ניר יצחק צילום: יהודה לחיאני

דובר צה"ל מציין כי בניגוד לטענת המבקר על אי מיגון מוסדות החינוך בעוטף עזה הפרויקט בוצע כמעט בשלמותו: "במהלך השנים האחרונות משלים פיקוד העורף פרויקט יסודי וארוך טווח. במסגרתו כלל מוסדות החינוך הפורמאליים מופו ומחלקת המיגון תכננה יחד עם יישובי העוטף והמועצות המרחביות מענה מיגוני הולם,
המתאים למרחקי ההגעה בזמני הצפירה הרלוונטיים. עד כה, ביישובי עוטף עזה מוגנו כ-250 מוסדות חינוך ונותר מוסד אחד בעבודה בקיבוץ "יד מרדכי" להשלמת הפרויקט".

באשר לתקינותם של מקלטים ציבוריים, טוענים בדובר צה"ל כי על פי חוק ההתגוננות האזרחית, האחריות למיגון מוטלת בראש ובראשונה על הרשות המקומית להחזיקם באופן המאפשר את השימוש בהם בכל עת שיהיה צורך בכך.

"באשר לפערים בנושא גילוי והפצת התרעה מפני ירי טילים ורקטות, בחיל האוויר מתבצעת כל העת עבודה נרחבת לשיפור המענה לתחום הגילוי וההתרעה ביישובי עוטף עזה ובצפון הארץ. במהלך השנה האחרונה כחלק מהמאמץ, בוצעה עבודה נרחבת של חיל האוויר בהצבת מכ"מים טקטיים לאורך הרצועה, לגילוי מיטבי בגזרות השונות. בנוסף, פיקוד העורף מטפל ומתקצב את כשירותם של אמצעי ההתרעה, כגון דיווחיות וכרוזיות במוסדות החינוך .

"פיקוד העורף מקיים מאמץ מיפוי חסר תקדים על מנת לשקף את תמונת המצב של פערי המיגון במדינת ישראל. מיפוי זה הושלם בכ-85% משטחי מדינת ישראל.

"כלל מיפוי המדינה עתיד להסתיים עד אוגוסט 2017. יש לציין, כי פיקוד העורף פועל בשיתוף פעולה מלא עם רשות החירום הלאומית ומשרדי הממשלה השונים ומשתף אותם בנתונים הקיימים ברשותו ונתונים אלו אף הוצגו פעמים רבות בוועדות הכנסת השונות".

מטעמו של שר הביטחון לשעבר, משה (בוגי) יעלון, ממבוקרי הדו"ח, נמסר היום כי "דו"ח המבקר מצייר תמונה חלקית ביותר, חד ממדית ושאינה תורמת להבנה מלאה ועמוקה של היערכות מערכת הביטחון למצבי חירום בעורף". כמו כן נמסר כי "דו"ח המבקר מתעלם מהעובדה שהאחריות על העורף עברה למשרד הביטחון מהמשרד להגנת העורף, ערב מבצע צוק איתן. 

"שר הביטחון לשעבר יעלון הוביל מהלכים לשיפור ועיבוי מערכי ההגנה האקטיבית בהשקעות משמעותיות - שרביט קסמים, חץ וכיפת ברזל, שהוכיחה את יעילותה הרבה במהלך מבצע 'צוק איתן', ויירטה 89 אחוזים מהרקטות שהוחלט ליירטן. כמו כן, בתקופתו של השר לשעבר יעלון גובשו תכניות התקפיות מהאוויר, מהים ומהיבשה, לנטרול וצמצום איום הטילים והרקטות. בנוסף הוביל תיקון של חלק מהליקויים המופיעים בדו"ח, עוד טרם פרסומו".

עוד נמסר כי "בניגוד למצטייר בדו"ח, מערכת היחסים בין משרד הביטחון למל"ל היא טובה, ומושתתת על שקיפות ושיתוף פעולה. נציגי צה"ל ומשרד הביטחון התייצבו לרובם המכריע של הדיונים במל"ל העוסקים במוכנות העורף. אין יסוד לטענה כי הוסתר מידע מהמל"ל".

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך