בג"ץ לצה"ל: אין להשמיץ חיילים בתעודת השחרור
שופטי בית המשפט העליון המליצו למחוק את עילת השחרור של חייל - "התנהגות רעה וחמורה", שעלולה לפגוע בעתידו המקצועי ואף שוללת ממנו את המענק הכספי
בג"ץ המליץ אתמול (ב') כי הצבא ימחק את עילת השחרור: "התנהגות רעה וחמורה" מתעודת השחרור של חייל משוחרר. נשיאת בית המשפט העליון מרים נאור, השופט עוזי פוגלמן והשופט אורי שהם התבססו בהחלטתם על נוסח פקודות המטכ"ל והוראות קבע אגף כוח אדם של צה"ל (אכ"א), ששוללות לכאורה את הסמכות מהצבא לרשום זאת.
הצבא ימחק את עילת השחרור. נשיאת בית המשפט העליון, מרים נאור.
צילום: פלאש 90
בעתירה שאותה הגיש הסיוע המשפטי במשרד המשפטים בשם חייל משוחרר ממוצא אתיופי, התבקש בג"ץ לתת צו המורה על שינוי סיבת השחרור של העותר מצה"ל - מסיבה משמעתית לסיבה רפואית. כמו כן, בעתירה יתבקש צה"ל למחוק את המילים "התנהגות רעה" ו"אינה מניחה את הדעת" מתעודת השחרור.
התעודה עם כיתוב זה מהווה אות קלון לחייל המשוחרר, ולחלקם יש די בכך כדי לפגוע בעתידם המקצועי, ביכולתם לרכוש השכלה ולמצוא מקום עבודה ראוי. בנוסף, מדובר גם בהשלכות כלכליות של הקביעה "התנהגות רעה" – אי תשלום מענק שחרור ופיקדון לחייל המשתחרר ואי מתן הקלות המגיעות לחיילים משתחררים בביטוח הלאומי.
בנוסף, התבקש בית המשפט לקבוע כי החלטת אגף כוח אדם בצה"ל לשלול מהעותר את ההטבות המגיעות לו לפי חוק קליטת חיילים משוחררים, ניתנה שלא כדין והיא בטלה.
עורכי הדין ביקשו להורות על צה"ל להסביר מדוע לא יבוטל השימוש בעילת השחרור "אי התאמה – התנהגות רעה", לשחרור מוקדם של חיילים מצה"ל. בעתירה נטען כי עצם השימוש של צה"ל במונח "התנהגות רעה וחמורה" – יש בו כדי להוות אמצעי ענישה עקיף ומכביד על החיילים שככל הנראה נענשו כבר במהלך השירות הצבאי שלהם.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg