סקר: 80 אחוז מהמורים נחשפו לאלימות בבתי תלמידים
נתונים מטרידים בסקר שערך ארגון ויצ"ו לכבוד יום האלימות כלפי נשים. מרבית אנשי החינוך טענו כי נתקלו במקרי אלימות בבתי התלמידים, ו-62 אחוז מהמורים הודו: "לא קיבלנו הכשרה מתאימה לזיהוי והפנייה של תלמידים החשופים לאלימות"
סקר מיוחד שערך ארגון ויצ"ו ליום המאבק באלימות כלפי נשים, מעלה נתונים מדאיגים. כשליש מהמורים נחשפו למערכת יחסית אלימה בקרב בני נוער וכ-62 אחוז מהמורים טוענים: "לא קיבלנו הכשרה מתאימה לזיהוי והפנייה לטיפול של תלמידים החשופים לאלימות במשפחה או שמצויים במערכת זוגית אלימה".הסקר נערך בקרב 310 נשאלים- מורים ומנהלים וחשף מגמה נרחבת של חשיפה לאלימות במשפחה ואלימות במערכות יחסים בין בני נוער. לשאלה אודות רמות החשיפה של מורים לאלימות, העידו 80% מהם כי נחשפו במסגרת תפקידם לתלמידים שבביתם ישנה אלימות במשפחה (פיזית/ כלכלית/ מילולית/ מינית). מעל למחצית נחשפו ללא פחות משלושה מקרים, 18 אחוזים ל- 4-10 מקרים, ו- 7 אחוזים מהמורים העידו כי נחשפו ליותר מעשרה מקרים של אלימות בבתי התלמידים.

כמו כן, נשאלו המורים על חשיפה ישירה למקרי אלימות במסגרת מערכות יחסים זוגיות בין תלמידי חטיבה ותיכון, לשאלה זו השיבו שליש מהמורים כי נחשפו למקרים מסוג זה. באשר לשאלה כיצד גילו על המקרה, השיבו 44 אחוזים כי גילו על האלימות הזוגית ישירות מהתלמיד שנפגע, 29 אחוזים פנו אל התלמיד/ה לאחר שהתנהג/ה בצורה חריגה, ו- 26 אחוזים קיבלו פניה מחבר ללימודים שהיה מודע למקרה.
לדברי רבקה נוימן, מנהלת האגף לקידום מעמד האישה בויצ"ו העובדה שמרבית הדיווחים על אלימות מגיעים ביוזמתם של התלמידים הנפגעים או באמצעות חבריהם, מדאיגה ומלמדת כי המערכת לא רואה עצמה אחראית לאיתור מצוקות התלמידים וטיפול בהם.
מערכת החינוך לא מעניקה כלים להתמודדות, מניעה והסברה. לצד הנתונים הקשים, שממחישים את היקף התופעה של אלימות במשפחה ואלימות זוגית בקרב בני נוער, מלמד הסקר כי מערכת החינוך בישראל לא מספקת למורים את הכלים המתאימים לזהות ולטפל בתופעה. כשני שליש מהמורים העידו כי בבית הספר בו הם מלמדים, לא קיים נוהל קבוע, או שקיים נוהל שכזה ואינם מכירים אותו, לטיפול בתלמיד אשר בביתו קיימת אלימות במשפחה, או תלמיד שנמצא במערכת יחסים זוגית אלימה.
62 אחוזים מהמורים אף העידו כי מעולם לא זכו במסגרת עבודתם במערכת החינוך להכשרה במטרה להתמודד עם זיהוי והפניית תלמידים לטיפול במקרים של אלימות במשפחה או מערכות יחסים זוגיות אלימות בין תלמידים.
המגמה הקשה ממשיכה גם בכל הנוגע למניעת אלימות במסגרת מערכות זוגיות בקרב בני הנוער, כאשר כ-70 אחוזים מהמורים העידו כי בבית הספר בהם הם מלמדים לא מיושמת תכנית לימודית לבני הנוער להעלאת המודעות והתמודדות עם מערכת יחסים זוגית אלימה. המורים הוסיפו והתייחסו למחסור בכלים להם הם זוכים, כש-57 א חוז מהם העידו כי לטענתם מערכת החינוך אינה משקיעה כלל בהכשרת מורים לזיהוי והתמודדות עם תלמידים החשופים לאלימות בביתם או שחווים מערכת יחסים אלימה.
גלי הרשנזון, מנכ"ל סאפיו מסכמת את ממצאי הסקר באומרה כי למרות החשיפה הגבוהה של מורים למקרי אלימות בבתי תלמידים או במערכות יחסים, הם חשים כי מערכת החינוך אינה מציעה להם מענה מספק בכל הקשור למידע והכשרה לטיפול בתחומים האלה.
פרופ' רבקה לזובסקי, יו"ר ויצו העולמית: "המקום האינטנסיבי ביותר לשהיית קטינים מעבר לבית הוא מערכת החינוך. הימנעות משרד החינוך מחלקו בתהליך איתור, טיפול ותוכניות מניעה כחלק אינטגראלי מסדר יומו מותירה חלל שתורם להחרפת התופעה. הנתונים חייבים להוות קריאת השכמה לממשלת ישראל בכלל, ולמשרד החינוך בפרט, לפעול ולקדם תוכניות מקיפות למניעה והסברה כדי להביא לצמצום התופעה, גם בטווח הרחוק ובמקרים רבים אף להציל חיים".