מחברי דוח ביטון נגד משרד החינוך: מורחים אותנו
בדיון בוועדת חינוך על דו"ח ביטון שנעלם מתקציב המשרד, דרש יו"ר הוועדה שיוצג הכסף שיועד לכך. בכירי המשרד הציגו שינויים בתוכניות הלימודים - אך מחברי הדו"ח לא השתכנעו: "אלו שינויים קוסמטיים. תלמידים מנגנים על עוד במקום שיעשה שינוי מהותי"
יו"ר ועדת חינוך ח"כ יעקב מרגי (ש"ס) דרש היום ממשרד החינוך להציג את התקציב שהקצה למימוש מסקנות ועדת ביטון ללימוד ולחקר המורשת של יהודי ארצות המזרח. במהלך הדיון שהתקיים הבוקר בוועדה, לדרישתו של ח"כ יואל חסון (המחנה הציוני) לבדוק מדוע נעלם דו"ח ביטון מתקציב משרד החינוך, הוצגו נתונים חלקיים על יישום חלק ממסקנות הוועדה, בעיקר בשילובם של תכנים נוספים בתוכניות הלימודים. מנגד, אנשי דו"ח ביטון שנכחו בדיון טענו בתורם כי מדובר ב"שינויים קוסמטיים" בלבד ולא בשינוי מהותי בידע המועבר לתלמידי ישראל.
בשל הטענות הקשות שנכתבו ב-nrg ונשמעו בימים האחרונים נגד משרד החינוך כי הוא מתעלם מיישום הדו"ח, הובהלו לדיון בכירי המשרד מיו"ר המזכירות הפדגוגית מוישי וינשטוק ועד מנכ"ל אגף הכשרת עובדי הוראה איל רם, שהציגו את השינויים שלטענתם כבר הוטמעו בתוכניות הלימודים ובהכשרות המורים.
פתחה את הדיון מנהלת אגף פיתוח תוכניות במשרד, זהבה שמש, שהציגה את הכנסת התכנים הנוגעים ליהדות המזרח לתוך תוכנית הלימודים, בין היתר בנושאי היסטוריה, מורשת ואומנויות. בהמשך חזר יו"ר המזכירות הפדגוגית מוישי וינשטוק על דבריה של שמש וציין כי "כולם אצלנו מגויסים למטרה. העברנו את המפקחים השתלמות בנושאים הללו ויהיו עוד אלפי שעות לימוד בנושא הזה". וינשטוק ציין כי במשרד דאגו גם ש"בגני הילדים ילמדו פיוטים". בהמשך אמר סמנכ"ל האגף להכשרת עובדי הוראה איל רם שוב כי המורים יעברו השתלמויות בנושא ויילמדו קורסים ייעודיים.
אך בתום הצגת הדברים על ידי עובדי משרד החינוך, הגיב המשורר ארז ביטון, שעמד בראש הוועדה וכתב את המלצותיה כי ללא תקציב ייעודי, מדובר במסקנות שלא ימומשו לעולם. בדיון נכחו גם תלמידים צעירים בשל שבוע הילד הבינלאומי וארז פנה גם אליהם בדבריו: "מפאת כבודם של התלמידים פה אני מחייב את עצמי לדבר בעדינות. מאשר יגורנו בא לנו. הגברת זהבה שמש הייתה חלק אינטגרלי מוועדת ביטון והיא יודעת שצריך מיליארד ורבע שקלים כדי לממש את המסקנות האלו ולא להסתמך על הפקידים הקיימים שהיו אחראים למצב הקשה הזה", הטיח ביטון.

בהמשך דבריו התייחס ביטון לכך שלבסוף ההמלצות המהותיות של הוועדה שנגעו לפיתוח החקר וההשכלה הגבוהה בנושא מורשת יהדות ארצות ערב, נעלמו לחלוטין בשלב היישום. "המשרד לא מקדיש אגורה לעניין המחקר. ביקשנו שינוי בתוך ועדות מקצוע שכולן היו על טהרת גוון אחד ואנחנו שומעים איך זה לא קורה. מורחים אותנו", הודיע ארז לנוכחים.
"כל מה שנוגע להמלצות להקים מנהלת שהיא הכרח למימוש המלצות הוועדה הם הכרח. אז אנחנו עושים רק העשרה - משכנעים תלמידים לנגן על עוד או ללכת למוזיאונים. חמישה חודשים מאז שהגשתי את הדו"ח ומאז תלמיד לא נפגש עם יצירה מזרחית אחת. תלמיד יכול לסיים כיתה י"ב בהיסטוריה ולא להכיר דמות היסטורית אחת מארצות המזרח. צריך להחזיר עטרה ליושנה. השר הזה ילך והכול יקרוס, הוא כבר קרס".
במטרה לבדוק מה אכן קורה או לא קורה במל"ג מאז פרסום הדו"ח, הציגה סגנית יו"ר המל"ג ד"ר רבקה ודמני את תוכנית העבודה אצלם, אך מיד הותקפה על ידי אנשי עולם ההשכלה הגבוהה שטענו כי דבר לא נעשה בפועל. "אנחנו כרגע עושים מיפוי כדי ללמוד את הנושא ולדעת מה קיים", אמרה ודמני שהופרעה על ידי ח"כ מרגי שענה לה "לא קיים". ודמני המשיכה וציינה כי עד כה הדבר היחיד שנעשה זה בדיקת המצב בשטח וכן כי בהכשרת עובדי הוראה ישנו קורס יחיד הנוגע למורשת ישראל.
חבר ועדת ביטון, ד"ר שמעון אוחיון, השיב על דבריה של ודמני ואמר כי המצב בעולם ההשכלה הגבוהה רע במיוחד. "אין עתיד לחוקרי יהדות המזרח בעולם ההשכלה הגבוהה. לפני 12 שנים בוטלו הקורסים ונסגרו מכוני המחקר בנושא. אם לא נכשיר דור חדש של חוקרים מי יציג לנו את המידע על יהדות ארצות ערב? מה שקורה כרגע הוא שאנשי המפתח במשרד החינוך, מחברי בחינות הבגרות, בזים למורשת של יהודי ארצות המזרח, אם לא נעמיד מולם חוקרים שיציגו מחקר מקיף - אנחנו עוסקים רק בתיקונים קוסמטיים. דיברתי עם מפקחים במשרד החינוך לקראת יום הגירוש מארצות ערב שיצוין בשבוע הבא - הם לא עשו שום עבודה בבתי הספר".

גם פרופ' משה עמאר, חבר נוסף בוועדת ביטון, שנכח בדיון ציין כי הבדיקה עליה דיברה ודמני מיותרת. "אין היום כלום באוניברסיטאות, כלום. היא יכולה לעשות חיפוש בגוגל ולראות את זה". לאחר הדיון אמר פרופ' עמאר ל-nrg כי "לפני 12 שנים היו 15 קורסים ביהדות המזרח וזה ירד כי משרד החינוך משך את הכסף. הבדיקה שמדברים עליה היא קשקוש, אין מה לבדוק כי לא קורה כלום וללא תקצוב לעניין המחקר גם לא יקרה דבר".
ד"ר אוחיון ציין עוד כי "מסקנות ועדת ביטון ימומשו רק אם יקימו תשתית רצינית של חוקרים לעניין יהדות ארצות ערב. רק אז המסקנות ירדו מלמעלה (מעולם המחקר וההשכלה הגבוהה) באופן טבעי מתוך סמכות ועומק אקדמי לשטח לרמה הביצועית. עכשיו זה נראה כאילו סתמו חורים בתוכניות הלימודים ולא עשו שינוי אמתי". אוחיון התייחס להתקפות שנעשו בשנה האחרונה על מורשת יהדות המזרח על ידי קוטלר וגרבוז וטען כי "מי יעמוד מול מסע הזה לגיטימציה שהיה לנו בשנה האחרונה? אין אנשים ברי סמכא שיכולים לענות. אנחנו באים ואומרים שאם לא תהיה השקעה של מיליונים כלום לא יקרה. זה טיוח".
בדיון נכחו גם חברי הכנסת דב חנין (הרשימה המשותפת), שולי מועלם (הבית היהודי) שציינה את מוצאה המזרחי, מירב בן ארי (כולנו), חנין זועבי (הרשימה המשותפת) ואורן חזן (הליכוד). השניים האחרונים סיפקו התנצחות קצרה לקראת סוף הדיון כשח"כ זועבי ציינה שסבתה מסוריה דיברה אתה על "היהודים הערבים" ואילו ח"כ חזן השיב לה "אם הייתם מתייחסים אלינו כמו שהתייחסו הערבים בארצות המגרב ליהודים בתוכם, כבר היה בינינו שלום מזמן".
יוזם הדיון ח"כ יואל חסון אמר בסוף הדיון בגיחוך כי "נער הייתי וגם זקנתי ולא ראיתי מעולם נציגי משרד חינוך מציגים תוכניות כל כך מרשימות שאין בסופן דרישות תקציב. פעם ראשונה שזה קורה מהתקציב הקיים. זו עבודה בעיניים. אני ארדוף את הנושא הזה ולא אתן שימוססו אותו".
יו"ר הוועדה מרגי סיכם בדרישה ממשרד החינוך לבדוק איפה הכסף שיועד למימוש מסקנות ביטון וכעת נותר לראות רקמה תהיה התשובה. "הוועדה שמעה על המהלכים שנעשו במשרד החינוך ואת עבודת המל"ג וכן את דרישתו של ביטון לתקצב את המסקנות. הוועדה קוראת למשרד החינוך להגיש דו"ח תקציב המתקצב את מסקנות ועדות ביטון", דרש מרגי.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg