אפקט ההפתעה: המשטרה תפצה את פעיל הר הבית

המדינה תפצה את איתי זנזורי, פעיל הר הבית, ב-1,850 שקלים לאחר שהמשטרה מנעה במפתיע את עלייתו למתחם. המשטרה: "במקום כזה אין לנו זמן לנהל משא ומתן". עו"ד מנשה יאדו מארגון חוננו: "שמח שהפעם בית המשפט נקט בסנקציה כספית"

נטעאל בנדל | 15/11/2016 15:30
תגיות: הר הבית,פעיל הר הבית
פסק דין של בית המשפט לתביעות קטנות בירושלים שניתן השבוע לאיתי זנזורי פעיל הר הבית, שנמנעה ממנו עלייה להר, עשוי להביא כעת לגל תביעות נגד המשטרה. המשטרה הוציאה נגד זנזורי צו הרחקה מההר, ולמעשה מנעה ממנו במפתיע את הכניסה למתחם. בית המשפט פסק כי על המשטרה לשלם פיצויים בסך 1,850 שקלים לפעיל בשל מניעתו לביקור בהר - פסק הדין שעלול להוביל לגל של תביעות נגד המשטרה בשל תדירות המקרים הדומים.
צילום: AP
שוטרים בהר הבית. הפעיל יקבל 1850 שקלים צילום: AP

זנזורי, שנוהג להגיע להר לעתים קרובות, גילה להפתעתו כי הוצא נגדו צו הרחקה מהמקום. יצוין כי בעבר כבר הוצא נגדו צו הרחקה למשך כשנה, והוא קיים את הצו. לאחר שפג תוקף הצו עלה זנזורי להר הבית ובכניסה  נדרש על ידי המשטרה לחתום על כתב התחייבות לפיו יפעל על פי הנהלים, אולם סרב לחתום. זנזורי תהה מדוע עליו לחתום על המסמכים ( למרות שפג התוקף), והוסבר לו שאלו נהלי המשטרה וכי כל עוד לא יחתום לא ייכנס למתחם. כאשר התקשר לגורם המוסמך במשטרה, הוסבר לו שעליו לקבוע פגישה וכי לא ניתן לטפל בנושא באופן מידי.

בנוסף, זנזורי תבע פיצויים על יום העבודה שפספס בעקבות הביקור שנמנע ממנו מאחר ולא ידע שהוא מורחק וכי נדרש לחתום על כתב התחייבות.

פסק הדין אמנם עוסק במקרה פרטי וכן פסק פיצויים יחסית קטנים, אולם שכיחות המקרים שבהם מבקרים בהר מגלים במפתיע כי הוצא נגדם צו רק כאשר הם מגיעים למקום היא גבוהה. כעת, לאחר פסק הדין שמורה למשטרה לפצות את הפעיל כיוון שלא הודיעה לו מראש על הרחקתו, עשוי לצוף ולעלות גל של תביעות מצד פעילים אחרים שהורחקו מההר וגילו זאת במפתיע.

צילומים: שאטרסטוק, עיבוד: שיר קורצוייל
הר הבית. פסק הדין שמורה למשטרה לפצות את הפעיל צילומים: שאטרסטוק, עיבוד: שיר קורצוייל

יעל רוזנקרונץ', שייצגה את המשטרה בבית המשפט אמרה כי "צריך להבין שמוגשות נגדנו הרבה תביעות נזיקיות שהמטרה לשנות את הנהלים של המשטרה. אם למישהו יש טענות נגד ההתנהלות, זה לא בתביעה קטנה". עוד הסבירה נציגת המשטרה כי "צריך להבין שמקום כמו הר הבית אירוע הפרת סדר עלול להגיע מאפס למאה בשנייה. אין לנו זמן לנהל משא ומתן. כן או לא, שחור או לבן. מוציאים אותו, אם הוא לא מוכן לכללים
- שלא יבוא לבקר. העניין לשמור על המקום. והיה ויש אירוע ואומרים 'אל אקצה בסכנה', אז אנחנו בתרחיש אחר לגמרי. 20 אלף אנשים מתפרעים, מוסיפים את כל המתווספים ואנחנו בסינריה אחרת לגמרי. אנחנו מסתכלים על הפן הלאומי ומעבר".

הרשם הבכיר, אופיר יחזקאל, קיבל את עתירת פעיל הר הבית וכתב בפסק הדין כי "לטעמי משמתקבלת החלטה בעניינו של אדם כי הוא מנוע מלעלות להר הבית כל עוד לא יחתום על התחייבות כזאת או אחרת יש ליידע אותו בדבר החלטה זו. זאת בין היתר על מנת לאפשר לו לכלכל את צעדיו וככל שהוא מסרב לחתום על כתב התחייבות, לפעול בהתאם, לרבות תקיפת ההחלטה בדרכים חוקיות העומדות לרשותו, והימנעות מהגעת סרק למקום".

עו"ד מנשה יאדו מארגון חוננו שליווה את התביעה: "שוב אזרחים נתקלים בעוולה שנוקטת משטרת ישראל כלפיהם, אני שמח שהפעם בית המשפט נקט בסנקציה כספית כנגד משטרת ישראל. כולי תקוה שבמשטרת ישראל בכלל ובמרחב דוד בפרט ילמדו את פסק הדין וימנעו בעתיד מהפרת חוק כלפי אזרחים".

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך