פרשת התרסקות המטוס: פולין העלתה 85 גופות מקברן
מזג אוויר גרוע או התנקשות בהזמנת הקרמלין? פרשה בת שש שנים שבה התרסק מטוס נשיאותי פולני ונהרגו 96 מדינאים ואנשי צבא, בהם הנשיא, לך קצ'ינסקי - הותירה קצוות פתוחים רבים. כעת החליטה פולין לפתוח את החקירה מחדש
שש שנים לאחר התרסקות מטוס חיל האוויר הפולני ברוסיה, באירוע שגבה את חייהם של 96 מבכירי הממשל והצבא הפולני - החליטה ממשלת פולין להוציא מהאדמה חלקי גופות ולפתוח מחדש את החקירה.
לך קצ'ינסקי
צילום: AFP
רשויות פולין החלו היום (ב') בהוצאת שרידי גופותיהם של הנשיא לשעבר לך אלכסנדר קצ'ינסקי ואשתו מריה מקברם בשטח הארמון המלכותי בקרקוב, על מנת לבדוק האם ניתן למצוא על פני גופותיהם שרידים של חומרי נפץ, אשר יהיה בהם כדי להעיד כי התפוצצות המטוס באפריל 2010 בסמולנסק שברוסיה, הייתה התנקשות מכוונת ולא תאונה. ההליך, שנחשב שנוי מאוד במחלוקת, מעורר בימים אלו סערה בפולין, לצד מאבק ביוזמת משפחות הרוגים הקורא להניח לגופות ולא להוציאן מהקברים.
לאחר התרסקות המטוס הנשיאותי, שבו נהרג קצ'ינסקי לצד ראשי הממשל והצבא הפולני דאז, טען בתוקף אחיו התאום של הנשיא, ראש ממשלת פולין לשעבר ירוסלב קצ'ינסקי, המשמש כיום מנהיג מפלגת "החוק והצדק", כי ההתרסקות הטרגית לא הייתה תאונה אלא התנקשות מכוונת מעשה ידי הקרמלין, שהיה ביחסים מתוחים מאוד עם ראשי השלטון בוורשה.

ירוסלב קצ'ינסקי
צילום: AP
קצ'ינסקי המשיך לדבוק בגרסתו כי מדובר בהתנקשות גם כשוועדת חקירה פולנית קבעה שמדובר בתאונה אווירית שהתרחשה עקב תנאי מזג אוויר גרועים ששררו ביום ההתרסקות באזור סמולנסק לצד טעויות אנוש של טייסים ובקרי טיסה רוסים. ראשי הקרמלין דחו את הטענות הקשות ודוברו של הנשיא פוטין, דמיטרי פסקוב, אמר אז כי "הטענות של ממשלת פולין כי מדובר בהתנקשות הן חסרות שחר, מוטעות, וללא קשר לנסיבות ההתרסקות של המטוס הזה".
כאשר עלתה מפלגתו של ירוסלב קצ'ינסקי לשלטון בשנה שעברה, הורו ראשי המפלגה לתובע הכללי לפתוח את חקירת ההתרסקות מחדש, במטרה לקבוע אם מדובר בתאונה או בהתנקשות. כעת החלו בהוצאת שרידי גופותיהם של הנשיא לשעבר ואשתו - לצד 83 גופות הרוגים אחרות. על פי התובע הפולני, הליך הוצאת הגופות ובדיקתן אמור לארוך כחודשיים ובסיומו ניתן יהיה לקבוע סופית את סיבת ההתרסקות.
בינתיים, סקר שערך מכון מחקר דעת הקהל Ipsos העלה כי רק עשרה אחוזים מהאוכלוסייה בפולין תומכים בהוצאת הגופות. מעל מאתיים בני משפחות של ההרוגים שלחו מכתב לנשיא פולין, אנדז'יי דודא, שבו כתבו כי הם חשים "נטושים ונסערים לנוכח המעשה האכזרי וחסר הלב של הוצאת שרידי יקירנו מקברם". קרובי המשפחה גם זכו לתמיכה מצד נציב תלונות הציבור הפולני, שטען כי למשפחות יש זכות לערער על ההחלטה להוציא את שרידי הגופות של יקיריהם מהקברים. הנשיא דודא עצמו ביקש מהמשפחות "לגלות הבנה לדרישת התביעה הכללית להוציא את שרידי הגופות, מאחר וזו פעולה הנדרשת על פי החוק".

ארונותיהם של בני הזוג קצ'ינסקי בטקס האשכבה
צילום: אי-אף-פי
מלגורז'טה וסרמן, חברת מפלגת "החוק והצדק" ובתו של חבר פרלמנט שנהרג בהתרסקות, דווקא תומכת בהוצאת שרידי הגופות: "אני יודעת שזה מאוד כואב, אבל מדובר בהליך הכרחי מנקודת מבט משפטית. אסור לשכוח כי אנו נמצאים במצב ייחודי שבו יש לנו מעט מאוד ראיות על האסון. הגופות מהוות עדויות נדירות למקרה". לעומתה, העיתונאי פאבל דרש, שאיבד בהתרסקות את אשתו חברת הפרלמנט יולנטה דרש, זועם על ההחלטה: "ההוצאה מהקבר היא ניסיון לצוד רמזים, כדי להוכיח את התאוריה האבסורדית כי הנשיא לך קצ'ינסקי נרצח בהתנקשות מכוונת", אמר.
סגן התובע הכללי, מארק פאסיונק, אמר היום כי הוצאת שרידי הגופות הכרחית עקב שגיאות שהתגלו ברישומים הרפואיים בנוגע לסיבות המוות של חלק מההרוגים. הוא סיפר כי בנוסף לנתיחה שתתקיים במכון לרפואה משפטית, תתקיים נתיחה נוספת בעזרת טומוגרפיה ממוחשבת, אשר תאפשר לצוות מומחים תמונה תלת מימדית של השרידים. כמו כן תתבצענה בדיקות כימיות וטוקסיקולוגיות. את תוצאות הבדיקות יקבל צוות מומחים בינלאומי, שיידרש לחבר בתוך ארבעה חודשים דו"ח שיקבע את סיבת המוות הרשמית.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg