לא להביך את קהיר: הפסיביות של צה"ל בכביש 10
החיילים הישראלים נמנעים מלהשיב אש כשיורים עליהם מכיוון סיני, והכביש היפהפה נותר סגור למרות שדרכים מסוכנות יותר ליד סוריה ולבנון פתוחות. אף שבצבא מעריכים שדאעש בסיני לא שם לו את ישראל למטרה, הכוונות של פעילי הטרור יכולות לשנות כיוון בכל רגע
מתחת לגבעה מאובקת ליד יישוב ישראלי בדרום המדינה, כביש דו-מסלולי רחב מזדנב למרחק לאורך הנוף המדברי והמחוספס. המאפיין המדהים ביותר של כביש 10, כפי שמוכר שמו של הדרך הזאת, הוא היעדרן של מכוניות. על פי הוראה ביטחונית של הצבא, כל 182 הקילומטרים שלו נמצאים כמעט תמיד מחוץ לתחום של תנועה אזרחית – קטע הכביש היחיד בישראל הגועשת שהגישה אליו נאסרה כך.הסיבה היא שהכביש הזה נמתח לאורך גבולה של ישראל עם חצי האי סיני שבו שולטת מצרים, ושבמשך חמש השנים האחרונות היה הזירה למהומות אלימות שהשבטים הבדואיים נקטו בהן נגד הממשלה בקהיר. ב-2014 המורדים בחצי האי, הידועים בשם "גדודי סיני", הכריזו על נאמנותם לארגון "המדינה האסלאמית בעיראק ובסוריה הגדולה" ("דאעש"), ומאז אימצו באופן הולך וגובר את האידיאולוגיה הקיצונית של הארגון האסלאמיסטי.

המתקפות של החמושים אל מעבר לצד השני של הגבול וה"זליגות" מהקרבות שלהם נגד הצבא המצרי נותרו עדיין ספורות, אך הן גם קטלניות – מה שהוביל את הרשויות בישראל לציין שהאיום שנשקף מסיני גדל.
התקרית המשמעותית ביותר אירעה ב-2011, כששמונה ישראלים נהרגו בפיגוע רב-כיווני, כולל במתקפה על אוטובוס נוסעים על הכביש שסמוך לגבול בידי חמושים שלכאורה חצו את הגבול לתוך ישראל מסיני. החיילים הישראלים שרדפו אחרי המחבלים נכנסו לתוך השטח המצרי, ושם פתחו באש – בהיסח הדעת, לטענת ישראל – על חיילים מצרים, והרגו לפחות חמישה מהם.
מאז נפתח כביש 10 - שמתחיל ליד גבול רצועת עזה ועד מעט צפונה מאילת, העיר הדרומית בישראל - לאזרחים רק במקרים נדירים בלבד. בחודש שעבר, במהלך תקופת החגים, צה"ל אפשר לישראלים להגיע לכביש המרהיב ולאתרי הטבע המהוללים שלו.
לדברי רס"ן עלים סעד, סגן מפקד גדוד "קרקל" שמוצב לאורך גבול ישראל-מצרים, "הכביש נמצא על קרקע ישראלית, ולכן אנחנו מאפשרים לאנשים לנהוג בו מדי פעם. יש לנו צבא, והוא נמצא כאן כדי להגן על אזרחינו", הוסיף סעד. אלא שצה"ל חסר את המשאבים הדרושים לשמירה על הכביש פתוח דרך קבע, אמר הקצין, וציין עוד כי החיילים היו צריכים להקים נקודות תצפית ולאייש אותן לאורך הכביש לצורך המבצע האחרון של פתיחתו. הכביש נסגר ברגע שהחגים הסתיימו.
כמה ימים מאוחר יותר נהרג צעיר ישראלי בן 15 מירי שמקורו בצד המצרי. הנער סייע לאביו, עובד של משרד הביטחון, לבצע עבודות תחזוקה על הגדר המתוחכמת והחדישה שהוקמה על הגבול, לצד כביש 10. בעוד שהן הישראלים והן המצרים ציינו כי היריות הגיעו מתוך סיני, שני הצדדים עדיין חוקרים את התקרית.
גם משאבי הצבא המצרי בסיני נמתחים עד לקצה בזמן שהוא נאבק להביס את האלימות שמובילים שם הבדואים. האתגר הזה החריף לאחר שהשבטים נשבעו אמונים לדאעש, וקיבלו בתמורה כסף, אימונים והטבות אחרות.

אף שהגדודים החמושים שם ממוקדים במאבק נגד הצבא המצרי, בעבר הם גם דיברו על תקיפת ישראל – כך לדברי זק גולד, חוקר במועצה האטלנטית של "מרכז חרירי בוושינגטון". בנוסף, המצרים והישראלים טוענים כי הארגון מסיני שומר על ברית טקטית עם ארגון הטרור הפלסטיני חמאס, ששולט ברצועת עזה ושהינו האויב המושבע של ישראל. אף שחמאס הכחיש זאת, מומחים רבים טוענים שהמורדים תומכים בחמאס, ומסייעים לו לרכוש ולהבריח כלי נשק.
"איש אינו מעוניין במלחמה נוספת", אמר גולד, והתייחס למתח בין חמאס לישראל, שבעשור האחרון הביא לפרוץ שלושה סכסוכים מזוינים. עם זאת, הוא הוסיף, "אומרים שהיא ממש כבר מעבר לפינה, ושבסוף היא תפרוץ".
בכיר בצה"ל הסכים עם הטענה שהחמושים בסיני אינם מהווים איום מיידי על ישראל. "המטרה המרכזית שלהם היא להיפטר מהמצרים ולהקים ח'ליפות אסלאמית בסיני", אמר הקצין, שדיבר בעילום שם. אלא שהוא גם הזכיר את היכולת המוגברת של דאעש לבצע פיגועים בסיני, וכן את האפשרות שלפתע יפנה את תשומת לבו לישראל.
בינתיים במצרים הקרב בסיני לא יכול להיות קטלני יותר, כשבכל שבוע מתקבלים דיווחים על אנשי הצבא שנהרגים בקרבות באזור, כולל ארבעה שמתו בסוף אוקטובר. אף שהמצרים טוענים שהרגו מאות חמושים בסיני, הנתונים של הצבא על הקרבות שם – כולל פרטים כגון הרס שלושה מחסנים ששימשו להחזקת פצצות – מגלים את היכולות הפוטנציאליות של דאעש. אין אפשרות לוודא את הנתונים הללו באופן עצמאי, עם זאת, בגלל שהממשלה אסרה על עיתונאים להתקרב לאזור.
בעלות הבריתה המערביות של מצרים, ובמיוחד ארה"ב, הביעו את דאגתן מהנוכחות הגוברת של דאעש בסיני. בכירים פוליטיים וצבאיים בארה"ב, כולל הרמטכ"ל האמריקאי ג'וזף דנפורד, נסעו לקהיר השנה כדי לדון באבטחת חצי האי והאזור כולו.

הממשלה של עבד-אלפתאח א-סיסי עבדה בצמוד עם ישראל כדי לנטרל את האיום שנשקף מדאעש, כך לדברי בכירים משתי המדינות. הבכיר בצה"ל אמר כי ישראל ומצרים חולקות אינטרסים כעת, כשהן לוחמות יחד באויב משותף, וכי הן מכבדות כל אחת את ריבונותה של השנייה.
זו סיבה אחת לכך שישראל מעדיפה לשמור את כביש 10 סגור, אפילו בזמן שכבישים מסוכנים יותר – כגון אלה שליד הגבול עם לבנון וסוריה ועוד כמה כבישים ביהודה ושומרון, למשל – נותרים פתוחים. "כשזה מגיע לסוריה או ללבנון, ישראל יודעת כיצד להגיב, והיא לא תהסס להתקיף כוחות בצד השני של הגבול", ציין גולד, "אבל בנוגע למצרים המודוס אופרנדי לתגובה מוגבל במיוחד. צה"ל לא יכול פשוט לירות בחזרה כשנורים לעברו כדורים מסיני, שכן זה יכול להסתיים במותו של חייל מצרי – וזה יביך את בעל הברית מקהיר".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg