ילדים בדואים מהדרום מתים פי 7 בתאונות
בעקבות מקרה נוסף של פטירת תינוקת בפזורה הבדואית, בסורוקה נערך כנס לבטיחות ילדים. על פי הנתונים שהוצגו - מתוך 102 ילדים שנהרגו בשנת 2016 - 22 ילדים נמנים על המגזר הבדואי, למרות שהם מהווים רק 4.3 אחוזים מקרב כלל הילדים בישראל
על רקע מקרה נוסף של פטירת תינוקת מהמגזר הבדואי בתאונה ביתית, נערך היום (ב') כנס "בטיחות הילדים בחברה הבדואית", במרכז הרפואי סורוקה בבאר שבע. מנתונים שפרסם ארגון "בטרם" לבטיחות ילדים, לקראת הכנס - עולה תמונת מצב עגומה. הילדים מהמגזר הבדואי נפגעים יותר מכל בתאונות המתרחשות בסביבת הבית, ביחס לכלל ילדי ישראל, וגם ביחס לילדים בחברה הערבית. מתוך 102 ילדים שנהרגו במהלך שנת 2016 בתאונות בבית, בחצר ובדרכים - 22 ילדים נמנים על המגזר הבדואי.
מתוך 102 ילדים שנהרגו במהלך שנת 2016 - 22 ילדים נמנים על המגזר הבדואי. ילדים מהפזורה.
AFP
עוד נטען כי לאורך השנים הנתונים מצביעים על הסיכון של ילד בדואי החי במחוז דרום למות כתוצאה מהיפגעות בלתי מכוונת - פי 7 משל ילד יהודי באותו המחוז. במהלך השנים 2013-2008: 18 ממקרי תמותת הילדים מהיפגעות בלתי מכוונת, היו של ילדים מהאוכלוסייה הבדואית, למרות שהם מהווים 4.3 אחוזים מקרב הילדים בישראל. ילדים בדואים בגילאי לידה עד 4 מהווים אחוז אחד מאוכלוסיית הילדים, אך מהווים 8.3 אחוזים מכלל מקרי התמותה מהיפגעות בלתי מכוונת.
טלאל אלקרנאווי, ראש מועצה מקומית רהט שנכח בכנס, אמר בשיחה עם nrg כי על המגזר הבדואי להתעורר ולהגביר את המודעות לנושא: "זוהי בעיה קשה. מוטלת עלינו האחריות להסברה בקרב ההורים והמשפחות, ובעיקר האימהות כדי למנוע מות ילדים בחנק, שריפות או טביעה. הנושא צריך להיכנס לסדר היום הציבורי בישובים שלנו ואנו משקיעים בכך מאמצים".
לדבריו ריבוי התאונות מקורו במחסור בתעסוקה ומתקני פעילות בישובים עבור ילדים בדואים. על המשפחה שהתינוקת שלה נפטרה אמר אלקרנאוי כי מדובר במשפחה "נורמטיבית לחלוטין, אבל ברגע אחד של הזנחה או אי תשומת לב מגיעים לתוצאה טראגית. שילוב ידיים של כלל הגופים למען מניעה יחסוך גם משאבים רבים למדינה".
במהלך הכנס, שנערך בפעם השנייה, דווח על מקרה חמור נוסף שאירע במקביל. תינוקת בת שלושה חודשים מרהט נפצעה באורח אנוש לאחר שנחנקה מחפץ זר. צוותי מד"א פינו אותה לבית החולים סורוקה תוך ניסיונות החייאה, אוךם הרופאים במוסד הרפואי נאלצו לקבוע את מותה. הודעה נמסרה למשפחתה.
לאור הנתונים החמורים, עסק הכנס בתופעת התאונות הרבות המתרחשות במגזר ובתכניות שונות המתקיימות באוכלוסייה הבדואית, שמטרתן לספק פתרונות. במשרד החקלאות ופיתוח הכפר ציינו כי מקודם מהלך מערכתי לצמצום תופעת היפגעות הילדים הבדואים בנגב במטרה להעלות מודעות, בדגש על יישובים שזוהו כבעלי רמת היפגעות גבוהה במיוחד.

אחים בני שנה וחצי ושלוש נשכחו ברכב ליד חורה – ומתו. מועצה אזורית אל קסום.
צילום: תיעוד מבצעי מד''א
בין היתר הוכשרו קבוצות מנהיגות של בני נוער מהיישובים שגב שלום ותל שבע למען בטיחות ילדים, שעברו 224 שעות הכשרה. בני הנוער עורכים ביקורי בית הכוללים הדרכה באמצעות כלי בקרה (צ'קליסט) בחדרים. כמו כן, הם מעניקים הדרכה למשפחות בנושא מניעת דריסה תוך כדי נסיעה אחרונית, ותצפיות על בתי השכונה בנושא תאונות חצר. פרויקט נוסף נועד למנוע מקרים של דריסה בנסיעה לאחור באמצעות הדרכה בטיפות חלב ובגני ילדים.
מנהל היחידה לטיפול נמרץ ילדים בסורוקה, ד"ר יצחק לזר, הסביר בכנס כי "ילדי הנגב, ובתוכם ילדי האוכלוסייה הבדואית, חשופים לתאונות ופגיעות בסביבת הבית והחוץ. לצערנו הרב אנו נחשפים לתוצאות העצובות של חוסר תשומת לב או היעדר השגחה מספקת, שבהם במקרה הטוב נמנע אסון בנס, אך לצערנו הרב לא חסרים מקרים בהם בושש הנס להגיע והמשפחה עומדת בפני הנורא מכל".
כמו כן, ד"ר לזר הדגיש את חשיבות תפקיד ההורים במניעת תאונות שונות שעלולות להביא למוות. "תפקידנו כהורים וכבוגרים להוות דוגמה לילדנו כיצד יש להימנע ממצבים מסוכנים ולהיות השומרים והמשגיחים כי לא יאונה לילדים כל רע", אמר.
בכנס היה שותף גם המטה להסדרת התיישבות הבדואים בנגב במשרד החקלאות. השר אורי אריאל אמר כי "מדי שנה מתים ונפגעים עשרות ילדים מהחברה הבדואית מתאונות בבית, בחצר, בדרכים, במוסדות החינוך ובפעילות הפנאי. אסור להקל בכך ראש ואנחנו כאחראים בממשלה על הטיפול ביישובי הבדואים, מחוייבים למציאת פתרון".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg