המרוץ

יוצאים להצביע: הקלפיות נפתחו בתשע ממדינות ארה"ב

בכמה ממדינות החוף המזרחי יכולים כעת האזרחים לצאת לקלפיות, ובהמשך היום יצטרפו אליהם גם תושבי החוף המערבי. תוצאות המדגמים צפויות רק בשעות הבוקר המוקדמות, שעון ישראל. כ-40 מיליון אזרחים כבר הצביעו, והסקרים מורים על יתרון קל לקלינטון

סוכנויות הידיעות | 8/11/2016 13:40
תגיות: המרוץ לבית הלבן
הרגע שאזרחי ארה"ב המתינו לו זמן כה רב סוף-סוף הגיע: הבחירות לנשיאות המעצמה היחידה בדורנו נפתחו בתשע מדינות בחוף המזרחי בצהריים (יום ג'), ובהן קונטיקט, אינדיאנה, קנטקי, מיין, ניו-המפשייר, ניו-ג'רזי, ניו-יורק, וירג'יניה וכן ורמונט. יתר ארה"ב, כולל מדינות המערב והמרכז, יתחילו לנהור לקלפיות בהמשך היום.

עוד כותרות מהעולם:
- הכי מרחוק: האמריקאי שהצביע מהחלל
- הודו: פעלולנים קפצו לנהר בצילום סרט – ונעלמו
- יפן: בולען בעומק שתי קומות נפער באמצע הכביש

שידור חי מהקלפיות:
קטעים נוספים

 זהות המנצח לא תיוודע על פי המדגמים עד השעה 5 בבוקר שעון ישראל, לפחות. תוצאות האמת יתפרסמו זמן קצר לאחר מכן, בהנחה שהמרוץ לא יהיה צמוד.

קודם לכן נפתחו הקלפיות באופן מסורתי בכמה עיירות בניו-המפשייר, שהראשונה שבהן הייתה דיקסוויל נוטש הזעירה, שבה שמונה תושבים. הללו העניקו את הניצחון להילרי קלינטון, המועמדת הדמוקרטית, ברוב של ארבעה לעומת שני קולות שבהן זכה יריבה הרפובליקאי דונלד טראמפ. בסיכום הקולות יחד עם שתי עיירות קטנות נוספות באזור ניצח דווקא המועמד הרפובליקאי.

הסקרים העיקריים חזו ניצחון גדול למזכירת המדינה לשעבר על פני המיליארדר הרפובליקאי, אף שסקרי דעת הקהל וכן מפות האלקטורים לא היו חד-משמעיים בעניין. היתרון של קלינטון נחשב קטן ולא מבוסס, וטראמפ עוד יכול להפוך את הקערה על פיה ולזכות ב-270 קולות האלקטורים הדרושים לו לשם הניצחון. עם זאת, סיכוייו לעשות כן לא גדולים, והוא יצטרך לזכות בכמה ממדינות המפתח המתנדנדות לצורך כך.
 
צילום: AFP
המנצח יוכרז רק מחר. טראמפ וקלינטון צילום: AFP

יותר מ-40 מיליון אמריקאים כבר הצביעו בבחירות מוקדמות שהתקיימו בחלק מהמדינות, ועל פי הסקרים בתוצאות האמת קלינטון מובילה בפער קטן. שיעור הצבעה גדול מהרגיל צפוי להעניק לה יתרון בקלפיות, שכן רבים מהמצביעים הצעירים, ההיספאנים והשחורים נוטים לתת לה את קולם.

במקביל לבחירות לנשיאות, שבהן מתמודדים אגב שני מתחרים נוספים – ג'יל שטיין מהמפלגה הירוקה וגארי ג'ונסון מהמפלגה הליברליטיאנית – יתקיימו גם בחירות לכל מושבי בית הנבחרים, שבהן צפויים הרפובליקאים לשמור על הרוב שבו הם מחזיקים כיום. גם שליש ממושבי הסנאט יעמדו לבחירה, ושם צפוי קרב גדול לרפובליקאים.

החשש במפלגה השמרנית הוא ממפולת גדולה בבחירות, שבמסגרתה יאבדו הן את הרוב בשני הבתים והן את המרוץ לנשיאות. במצב כזה, הדמוקרטים ישלטו ברמה לפחות בשנתיים הקרובות, והרפובליקאים יוכלו רק לעמוד מהצד ולעשות לקלינטון חיים קשים, בעיקר בכל הקשור לפרשת השימוש שלה בשרת הדוא"ל הלא מאובטח בעת כהונתה כמזכירת המדינה – פרשה שהאף-בי-איי חקר פעמיים, והכריז שקלינטון לא תועמד לדין.
 
צילום: EPA
תושבים מצביעים בעיירה דיקסוויל נוטש שבניו-המפשייר צילום: EPA

מלבד הבחירות למועמדים עצמם, האמריקאים ילכו לקלפיות ויביעו את דעתם על שלל נושאים שעל הפרק, כולל לגליזציה של מריחואנה רפואית, הצורך בבדיקות אישיות לפני רכישת נשק, עיגון בחוקה של זכויות ציד, מעמדה האפשרי של וושינגטון די-סי כמדינה חדשה של ארה"ב ועוד.
הידוענים והנשיאים הגיעו

בסופו של מרוץ בלתי צפוי ופרוע לקראת הבית הלבן, קלינטון וטראמפ יצאו אתמול  בבליץ במדינות המתנדנדות המרכזיות, בניסיון אחרון להכניס קצת אנרגיה בבוחריהם. קלינטון גובתה על ידי ברק אובמה, שהגיע יחד עם אשתו מישל לעצרת האחרונה שלה, וכן על ידי בעלה ביל. היא דחקה בבוחרים לאמץ "אמריקה רחבת לב, מלאת תקווה וכוללת". טראמפ, מנגד, הבטיח "להביס את המערכת המושחתת".

כמה אמנים בולטים במיוחד נתנו את קולם למען קלינטון אתמול, ובהם ליידי גאגה וגם מדונה. טראמפ התייחס לכך בביטול באחת מעצרותיו, ואמר שהוא אינו זקוק לידוענים כמו ג'יי זי או ביונסה. "כל שאנו זקוקים לו הוא רעיונות גדולים כדי להפוך את אמריקה לאדירה שוב".

סיכום מערכת הבחירות:
 

קטעים נוספים

המועמדים ערכו עצרות עם הבוחרים מאוחר לתוך הלילה. קלינטון עברה ארבע ערים ושלוש מדינות אתמול, ונראתה מלאה בביטחון על הבמה. היא התמלאה תקווה לאחר שמנהל האף-בי-איי ג'יימס קומי הכריז שלשום שלא ישנה את המלצתו שלא להגיש כתב אישום נגד מזכירת המדינה לשעבר בגין השימוש שלה בשרת דוא"ל לא חוקי. חקירת הבולשת קטעה את המומנטום של קלינטון ברגע מכריע במרוץ, אף שהיא עדיין ניצבת ערב יום הבחירות עם הובלה גדולה בדרכה להשיג את 270 קולות האלקטורים הדרושים לה לניצחון, שיהפוך אותה לנשיאה הראשונה בהיסטוריה האמריקאית.

כשהיא מתייחסת אולי לאתגרים שיעמדו בפניה כנשיאה הבאה, ציינה קלינטון כי היא "מתחרטת עמוקות על הטון הנזעם שקיבל הקמפיין", ואמרה כי הברירה שניצבת בפני הבוחרים היום היא "המבחן של זמננו". "אנחנו יודעים די והותר על היריב שלנו, אנחנו יודעים מי הוא", אמרה קלינטון כשנשאה דברים בפני עשרות אלפי בני אדם ב"קניון העצמאות" של פילדלפיה, "השאלה האמיתית שלנו היא איזה סוג של מדינה ברצוננו להיות".
  
צילום: AP
המועמד הדמוקרטי לסגן הנשיא, טים קיין, מצביע צילום: AP

טראמפ זפזפ כל יום אתמול בין חמש עצרות, נזכר ביריבים שניצח ובדרך שעבר מאז שהכריז בראשונה על המועמדות הבלתי צפויה שלו. בזמן שסקר את הקהל שהתאסף בעצרת שהתקיימה בסקרנטון שבפנסילבניה, הוא הכריז: "זה היה מסע ארוך".

המועמד הרפובליקאי הפגין מעט תוקפנות לקראת הסוף, וציין כי קלינטון היא "פני הכישלון". הוא אף טען שמזכירת המדינה לשעבר, שהתחמקה לדבריו מהעמדה לדין, מוגנת על ידי "מערכת מושחתת לחלוטין". טראמפ הצהיר: "יש להם הזדמנות נהדרת להביס את המערכת המושחתת ולהביא צדק", אמר טראמפ, "אל תתנו להזדמנות להתפספס".

קלינטון ניסתה לא להזכיר את פרשת הדוא"ל בעצרות שלה אתמול, שהאחרונה שבהן התקיימה בצפון-קרוליינה. מטרתה הייתה לא להזכיר את מחלוקות העבר, ולנסות להסתכל קדימה, לדברי פרשנים. במערכת הבחירות הזאת היא בונה על שיעור מצביעים גבוה, במיוחד בקרב המצביעים הצעירים שנתנו את קולם בעבר לאובמה, וכן בקרב ההיספאנים והשחורים. ואכן, כמעט מחצית מהמדינות שבהן יש הצבעה מוקדמת דיווחו על שיעור שיא של מצביעים, ובמיוחד בפלורידה ובנוואדה, שבהן יש אוכלוסייה היספנית גדולה.

מנגד, סגן מנהל הקמפיין של טראמפ, דיוויד בוסי, המעיט מערך ההשפעה של האוכלוסייה ההיספנית בבחירות, ואמר לכתבי העיתונות ש"אנו חשים שיהיה לנו חלק גדול בקולות הללו".

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

המומלצים

עוד ב''אמריקה''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פייסבוק