טרור

חשש באירופה: כיבוש מוסול יזרים פעילי דאעש ליבשת

בעת שהקרב הגורלי על בירת דאעש העיראקית מתקרב, הנציב לביטחון באיחוד האירופי מזהיר כי דווקא הניצחון של הכוחות העיראקיים והכורדיים על ארגון הטרור עלול להביא לגל מסוכן של פעילים, החמושים במוטיבציה לפעול במדינות האם האירופאיות מהן באו

אסף גבור | 18/10/2016 18:07
תגיות: מוסול, עיראק,ארגון הטרור דאעש,טרור באירופה
הנציב לביטחון באיחוד האירופי, ג׳וליאן קינג, מזהיר מפני בריחת פעילי ארגון הטרור "המדינה האסלאמית" (דאעש) לאירופה בעקבות המערכה הגורלית בעיר מוסול שבעיראק. בראיון שקיים עם רדיו BBC, אמר קינג כי במידה והכוחות העיראקים יצליחו להכריע את הקרב ולכבוש את בירת הג'יהאדיסטים מידיהם, הוא צופה זרימה של פעילי טרור ליבשת.

״מדינות האיחוד האירופי חייבות להכין את עצמן לאפשרות שפעילי ארגון דאעש ינסו להגיע אליהן״, הדגיש קינג, כשהוא ככל הנראה מתכוון לצעירים אירופאים שהצטרפו לארגון, ונמצאים כעת בעיראק ובסוריה. הוא הוסיף כי להערכתו ״מספר פעילי דאעש יכולים להוות סכנה ממשית למדינות אירופה, ובמידה ויהיה ניצחון של הכוחות העיראקים בשחרור מוסול, תהיה להם סיבה לחזור לארצות מולדתם עם מוטיבציה לפעול בהן".
 
צילום: Getty Images
ג'וליאן קינג, הנציב האירופי לביטחון באיחוד צילום: Getty Images

על פי הערכות שונות, מאז תחילת הלחימה בסוריה ב-2011, הצטרפו לארגון דאעש בעיראק ובסוריה בין 27 ל-31 אלף לוחמים מ-86 מדינות זרות. מתוכם ישנם בארגון כ-6,000 צעירים אירופאים, כאשר מרביתם מגיעים מבריטניה, צרפת וגרמניה. לרשויות המדינות האירופיות ידוע כי חלק מהלוחמים כבר שבו ליבשת.

בשנתיים האחרונות אירופה ספגה אירועי טרור קשים שביצעו פעילי דאעש ששבו לארצם, או אזרחים שהקצינו בעקבות תעמולת הארגון. כך בנובמבר האחרון אירע פיגוע משולב בפריז בו נרצחו 129 בני אדם, כאשר ה"מוח" מאחורי המתקפה היה עבד אל-חמיד אבאוד. אבאוד היה פעיל דאעש בלגי שגם שהה בסוריה, והוא נהרג בפשיטה משטרתית בעקבות הפיגוע בפרבר סן-דני מצפון לפריז.
 
צילום: צילום מסך
ג'ון הג'יהאדיסט, שנחשב לאחד הפעילים הזרים המפורסמים והמסוכנים בארגון צילום: צילום מסך
צילום: איי.אף.פי
פעיל הארגון עבד אל-חמיד אבאוד, אשר תכנן את הפיגועים בפריז צילום: איי.אף.פי

פעיל דאעש זר נוסף שהותיר חותם עמוק הוא מוחמד אמוואזי, שכונה "ג'ון הג'יהאדיסט". אמוואזי הוא אזרח בריטי ממערב לונדון, בן למשפחה אמידה ובעל תואר במדעי המחשב. כפי הנראה הוא נסע לסוריה בשנת 2012, שם הצטרף לשורות דאעש. הוא הפך ל"פנים" של הארגון בגלל השתתפותו בסרטוני סנאף בהם הוא נראה עורף ראשים של מערביים, כאשר הוא מאיים בהם על גורמים שונים במבטא בריטי כבד. המחבל נהרג במתקפה אמריקאית ממוקדת במחוז א-רקה בסוריה ב-2015.

על רקע האיום מזרם לוחמי דאעש לאירופה, הקושי הגדול ביותר, ואין שום סימן בשטח שמשהו עומד להשתנות, הוא שיתוף הפעולה המודיעיני הכושל בין 26 מדינות האיחוד האירופי. במיוחד במדינות שלא נוטות לשיתוף פעולה בינלאומי, ואף נמנעות מהעברת מידע בין הארגונים הביטחוניים שלהן. אירופה נמצאת כיום במצב שבו הייתה ארה"ב ערב פיגועי 11 בספטמבר. הלקח המרכזי שהופק שם הוא שהמידע היה קיים בשטח, אך לא היה שיתוף פעולה בין-ארגוני. אותו לקח נכון גם בנוגע לאיחוד האירופי.

הקרב על מוסול: נחיתות מספרית לפעילי דאעש

בתוך כך, הקרב על מוסול ממשיך, ועל אף דיווחים מתוך העיר על מקרי בגידה ועריקה של חלק מלוחמי "המדינה האסלאמית", נראה שלעת עתה רובם נחושים להילחם עד הסוף, והם מתבצרים בבניינים וברחובות. כוחות דאעש בפרובינציית נינווה מונים כמה אלפי לוחמים, והם נמצאים בנחיתות גדולה ביחס לכוח המשולב של הכורדים והעיראקים, שמונה 50,000 חיילי הצבא העיראקי ו-44,000 אנשי הפשמרגה, אשר נהנה מסיוע של כ-90 מטוסים השייכים לקואליציה הבינלאומית.

צבא עיראק בקרב על מוסול. צילום: רויטרס

קטעים נוספים


בנוסף במבצע משתתפים כ-14,000 אנשי מיליציות - 9,000 מהם סונים ו-5,000 נוצרים, טורקמנים ויזידים. בהחלטה מודעת הודרו מהמתקפה לוחמים המשתייכים למיליציות שיעיות, על מנת למנוע מעשי טבח במהלך כיבושה הצפוי של העיר. יחד עם זאת השיעים מסייעים למאמץ ההיקפי של המבצע. על פי התוכנית, למוסול עצמה צפויים להיכנס רק כוחות הביטחון העיראקיים, שאמורים לתפוס את השלטון בה ולהחזירה לריבונות עיראקית.

במקביל, הארגון הבינלאומי להגירה, IOM, הזהיר היום מפני תרחיש אימים שעלול להתחולל במוסול עם התקדמות המתקפה עליה: "עשרות אלפי אזרחים עשויים להיות מוצבים כמגנים אנושיים על ידי לוחמי המדינה האסלאמית", אמר תומס וייס, מנהל משלחת הסיוע של הארגון בעיראק.
 
AFP
כוחות צבא עיראק בדרך למוסול AFP

הוא הוסיף כי הארגון החל לרכוש מסכות גז, מחשש שדאעש מתכנן לעשות שימוש נרחב בנשק כימי כחלק מקרב ההגנה על העיר, אולם ציין כי רק מספר מצומצם מאוד של מסכות נרכשו עד כה. כמו כן, לדברי וייס, קיימת סכנה כי מספר עצום של פליטים ינוס מאזורי הקרבות, מה שעלול ליצור אסון הומניטרי.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך