מחדל הבנייה: 17 פקחים על 15 אלף אתרים בישראל

קריסת החניון ברמת החייל, לא הפתיעה את בעלי המקצוע. מתחילת השנה נהרגו 30 פועלים באתרי בנייה ודוח חריף של המבקר התריע מפני הזינוק בכמות תאונות העבודה. מומחה לבטיחות בבנייה: "קריסת המבנה בת"א הייתה רק עניין של זמן"

שירית אביטן כהן ואסף גולן | 5/9/2016 15:19
תגיות: יוסף שפירא,אלי אלאלוף,פיקוד העורף
הכתובת הייתה על הקיר שקרס. נדמה כי אין דרך טובה יותר מהקלישאה הזו, שחוקה ככל שתהיה, כדי לתאר את שרשרת המחדלים שהובילה לתאונה הקשה הבוקר בתל אביב, במסגרתה קרס מבנה ברמת החייל ולכד תחתיו כ-20 בני אדם, שלפחות שניים מהם נהרגו.

עוד כותרות ב-nrg:
פרשת שחיתות בנתניה: ראשת העיר תחקר
צרפת: הנשיא לשעבר סרקוזי יעמוד לדין
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

רק לפני כשלושה חודשים פרסם מבקר המדינה, השופט בדימוס יוסף שפירא, דוח חמור שהתריע מפני העלייה המסוכנת בכמות תאונות העבודה בישראל. על פי הדוח, בשנים 2014-2013 נהרגו בישראל 124 עובדים ויותר מ-50 אלף נפצעו בתאונות עבודה שאת רובן הגדול ניתן היה למנוע. כמחצית מבין ההרוגים עבדו בענף הבנייה, שהוא הענף המסוכן ביותר בשוק העבודה בישראל. למרות זאת, פקחי מנהל הבטיחות ביקרו בפחות מ-50 אחוזים מאתרי הבנייה.
 
צילום: דובר צה''ל
כוחות פיקוד העורף באירוע קריסת המבנה בתל אביב. צילום: דובר צה''ל

אולם קשה מאוד להאשים את הפקחים, שעושים כמיטב יכולתם ואינם מקבלים מהמדינה את התנאים המינימליים. "בישראל יש 17 פקחי בטיחות על 15 אלף אתרי עבודה ובנייה. זו פשוט בדיחה עצובה", אומר ראובן בן שמעון, מומחה לבטיחות מהפורום למניעת תאונות עבודה. לדבריו, "אני פונה שוב ושוב למשרד הכלכלה והתשובה הקבועה שאני מקבל היא שאין להם תקנים. וכשאני פונה לחברות עצמן, במקום שיקשיבו וישקיעו בבטיחות אני חוטף מהן תביעות השתקה.

"אני בכלל לא מופתע מהתאונה האחרונה", אומר בן שמעון בכאב, "זה היה רק עניין של זמן עד שאירוע כזה יקרה. אולי עכשיו מישהו יתעורר. המצב בישראל שערורייתי. רק התאונות הגדולות מגיעות לתקשורת, אבל המציאות היא שבכל שבוע נפגעים אלפי עובדים והמדינה פשוט לא מקצה לכך משאבים".
 
צילום: איציק הררי/ דוברות הכנסת
התריע כבר לפני שלושה חודשים. מבקר המדינה יוסף שפירא. צילום: איציק הררי/ דוברות הכנסת

עיון בדוח מבקר המדינה מגלה כי פקחי מנהל הבטיחות ביקרו באתרי העבודה השונים בתדירות ממוצעת של אחת לארבע שנים. מתחילת השנה הנוכחית נהרגו 28 עובדים - עלייה של יותר מ-50 אחוזים לעומת 17 מקרי המוות בתאונות עבודה שהתרחשו בתקופה המקבילה אשתקד.

"לצערי הסיוט שמפניו חזרנו והזהרנו התגשם היום", אמר יו"ר ועדת העבודה והרווחה של הכנסת, ח"כ יוני אלאלוף. "משרד העבודה חייב ליישם מיידית את החוק שעבר בוועדת הרווחה ולסגור לאלתר את אתר הבנייה שבו אירעה התאונה", הוסיף.
 
צילום: איתן אלחדז/TPS
הכתובת הייתה על הקיר. המבנה שקרס בשכונת רמת החייל בתל אביב צילום: איתן אלחדז/TPS

מנתונים שפרסם משרד העבודה עולה כי בכל חודש נהרג או נפצע פועל בניין בישראל. בינואר האחרון נהרג פועל לאחר שנפל מפיגום במהלך ביצוע עבודות שיפוץ בקניון חורב; בפברואר, במהלך עבודה בפרויקט "מגדלי המפרש" באשדוד, נפל אל מותו פועל זר מסין; במרץ נפל עובד ישראלי לתוך פיר מעלית מגובה של שש קומות, במהלך ביצוע עבודות טיח; באפריל נהרג פועל פלסטיני כשנפל מגג בית פרטי בכפר קאסם; וזוהי רק רשימה חלקית מאוד של התאונות שהתרחשו במהלך השנה החולפת.
"אף קבלן לא הורשע במשך עשור"

כאמור, בשל הנתונים הקשים ובמטרה לאכוף את הנהלים לשמירת חייהם של פועלי הבניין, אישרה לפני כחודש וחצי ועדת העבודה והרווחה של הכנסת את הצעת החוק של יו"ר הוועדה אלאלוף וחברי הכנסת איל בן ראובן ועבד אל חכים חאג' יחיא, לפיה אתר בניה שהתרחשה בו תאונה שגבתה חיי אדם או גרמה לפציעה קשה, ייסגר למשך יומיים.
 

צילום: פלאש 90
''הסיוט שהתרענו מפניו התממש''. ח''כ אלי אלאלוף. צילום: פלאש 90

בנוסף קובע החוק כי מפקח עבודה יהיה רשאי לסגור את האתר לשלושה ימים נוספים, אם מצב הבטיחות באתר יישאר לקוי, בכפוף לשימוע. המפקח יוכל לתת צו לתיקון ליקויי הבטיחות, ואם המחזיק במקום העבודה לא יתקן אותם, דינו שנתיים מאסר או קנס בסך 75 אלף שקלים. בכל מקרה, קובע החוק כי העובדים ימשיכו לקבל שכר גם עבור הימים בהם האתר היה סגור.

במהלך הדיון שהתקיים אז בוועדת העבודה אמר רשם הקבלנים במשרד הבינוי והשיכון, אמנון כהן, כי בעשור האחרון לא הורשע אף קבלן בניין ולא נלקח רישיון מאף קבלן בניין שעובדיו נהרגו או נפצעו בתאונות עבודה. "בשנה האחרונה קיבלתי 383 הודעות על צווי בטיחות שהוצאו לאתרי בנייה. למפקחים המועטים של משרד הכלכלה לוקח כשבועיים להגיע לאתר, ולמשטרת ישראל אין חוקרים בתחום ההנדסי. הצלחתי לגייס תובע לעבוד איתי, אבל המשרד לקח אותו לתפקיד אחר", הוסיף כהן.
 
צילום: גדעון מרקוביץ
מתכוננים לקליטת הפצועים מקריסת המבנה בבית החולים איכילוב. צילום: גדעון מרקוביץ

בהתאם לתיקון שהתקבל, עם קבלת דיווח ממשטרת ישראל על התרחשותה של תאונת עבודה שגרמה למוות או לפציעה קשה של עובד, תופסק העבודה באותו אתר בצו מידי לתקופה של 48 שעות, במהלכן תפתח משטרת ישראל ותנהל חקירה של האירוע. אנשי מינהל הבטיחות יבקרו באתר ויפעלו לבדיקת היבטי הבטיחות במקום ולאכיפת הוראות הבטיחות. על פי הנדרש ולפי שיקול הדעת המקצועי יוחלט אם להאריך את תוקף הצו או לנקוט בפעולות נוספות.

"אנשי מינהל הבטיחות ערוכים כבר היום לפעול בהתאם לכניסתו לתוקף של תיקון החוק", ציינה בחודש שעבר ראש המינהל, ורדה אדוארדס. "התיקון מבטא באופן חד משמעי את חוסר הסובלנות של המדינה למצב הבטיחות באתרי הבנייה. אנו צופים כי מהלך זה יגרום לקבלנים, שהם האחראים לבטיחות באתרי הבנייה ולבטיחות כל העובדים באתרים אלו, לנהל את סיכוני הבטיחות ולהשקיע את כל הנדרש לשמירה על חיי עובדיהם, על מנת שלא למצוא עצמם במצב בו נגרמה פגיעה קשה בעובד". ככל הנראה, המסר הזה טרם הופנם.
 
צילום: דובר צה''ל
מראות שמזכירים אסונות מחו''ל. כוחות פיקוד העורף באתר קריסת המבנה בת''א. צילום: דובר צה''ל

האיוולת הגדולה היא שההשקעה בבטיחות מחזירה את עצמה, שכן על פי נתוני מינהל הבטיחות הנזק הכלכלי הישיר והעקיף שנגרם כתוצאה מתאונות עבודה בישראל מוערך בכ-15 מיליארד שקלים בשנה. למרות כל הממצאים הללו בשנת 2013 לא הוטל אפילו קנס אחד בגין עבירות בטיחות באתרי עבודה, וב-2014 הוטלו עשרה קנסות בלבד.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך