שיבושים בלימודים בי-ם: 'מפחדים מהשתלטות חרדית'

הורי בית הספר הממלכתי דתי "הראל" בעיר שיבשו את הלימודים, בשל כוונת העירייה למסור חלקים ממנו לבית ספר חרדי סמוך. ההורים: "אין לנו מה לחפש כאן". העירייה: "מדובר בפתרון זמני"

שירית אביטן כהן | 4/9/2016 11:56
ועד ההורים השבית את הלימודים בבית הספר "הראל" שבירושלים: שבוע הלימודים הראשון יצא לדרך ברחבי הארץ, אולם בבית הספר הממלכתי-דתי שבשכונת רמות בבבירה החליטו ההורים לשבש את פתיחת היום, במחאה על "השתלטות חרדית", כהגדרתם, על בית הספר.

עוד כותרות ב-nrg:
- את האזיקים שהחרדים והממשלה שמו אנחנו קנינו
- פיצוץ עמוס 6: התעשייה האווירית תפצה במיליונים
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

 
צילום: באדיבות ההורים
''אנחנו מסתכלים על העבר וחוששים מהעתיד''. פגישת ההורים עם ראש העיר ברקת, אמש צילום: באדיבות ההורים


יום לפני פתיחת שנת הלימודים הודיע ראש עיריית ירושלים, ניר ברקת, על כוונתו להעביר כיתות וחצר מבית הספר הממלכתי דתי לבית הספר החרדי ״אהל רחל״ הסמוך, עד שתושלם בניית מבנה קבע עבורם. אולם ההורים טוענים כי החלטת ראש העיר מהווה פגיעה בציבור הציוני בשכונת רמות ובירושלים בכלל, ועלולה לרמוס את המרקם העדין בין מגזרים בשכונות מעורבות בעיר כולה.

אמש (ש') התקיימה פגישה סוערת בין ועד ההורים של בית הספר לראש העיר ומנכ״ל העירייה, שבה נכחו בכירים נוספים, שבעה חברי הנהלת ומועצת העיר, נציגי ארגון ההורים העירוני ונציגי מנהל קהילתי רמות אלון. בסיום הפגישה הודיע ראש העיר שבשלושת הימים הקרובים תשקול העירייה חלופות להחלטה. בשל המהלך, החלו השבוע ההורים לשבש את שעות הלימודים הראשונות בבית הספר בכל יום עד ליום רביעי הקרוב, אז צפוי ראש העיר ברקת למסור את החלטתו בנושא.

טליה, אם לשלושה ילדים בממ"ד הראל, אמרה הבוקר ל-nrg כי "אנחנו למודי ניסיון בירושלים, בכל פעם נגסו לנו בחלקות כאלו ואחרות ונאלצנו לעבור למקום חדש. אני הגעתי מגאולה שהיום היא מעוז החרדים. בילדותי זו הייתה שכונה פלורליסטית והיום אי אפשר לעבור שם". טליה הוסיפה כי "אנחנו מדברים מתוך פחד. הפתרונות לא צריכים לבוא על חשבוננו ולא על חשבון הילדים שלנו. אנחנו מסתכלים על העבר וחוששים מהעתיד. גם בית הספר החילוני בשכונה איתנו והכריז שאם נשבות ישבתו גם הם. הפחד הוא פחד מוצדק".
 
צילום: באדיבות ההורים
מאבק ההורים בבית הספר הממ''ד הראל שבירושלים, היום צילום: באדיבות ההורים

בית הספר "הראל" הוא בית ספר משלב לחינוך המיוחד, היחיד באזור ירושלים, שאליו מגיעים תלמידים עם צרכים מיוחדים מכל רחבי העיר ומיישובי בנימין. בכיתות אותן מתכנן ברקת למסור לחרדים מתקיימים מדי יום שיעורים פרטניים לתלמידים בעלי צרכים מיוחדים ולכן, טוענים ההורים, לא ניתן לוותר עליהן. עוד טוענים ההורים כי לא מדובר ב"פתרון זמני" כפי שטוענים בעיריי,ה אלא מדובר במצב שייהפך לקבע במהרה ויגרום לתושביה הדתיים של השכונה לעזוב אותה.
"אם ההשתלטות תצליח אצלנו זה ימשיך לשכונות אחרות"

יוחאי אוליאל, אב לשלושה בנים בבית הספר, הביע גם הוא חשש מפני המהלך. לדבריו "בעבר חרדים השתלטו על מוסדות חינוך בשכונות אחרות בירושלים בהצלחה, ולא מדובר בפעם הראשונה שזה קורה. המקרה שלנו הוא מיקרוקוסמוס של ירושלים כולה, אם ההשתלטות תצליח אצלנו זה ימשיך לשכונות אחרות בעיר".

אוליאל הבהיר כי הורי בית הספר "הראל" ערים למצוקת החרדים בבית הספר הסמוך, אולם הפתרון לא נמצא במבנה שלהם. "אנחנו חיים איתם בשכנות נפלאה וטובה אבל האקט הזה מסכן את המרקם העדין של החיים בשכונה הזו. יש להם מצוקה קשה של מקום וראינו אותה. אין לנו שום טענה נגד המשפחות החרדיות, הם משפחות וחברים שלנו אבל אפשר למצוא פתרונות אפשריים אחרים שלא בבית הספר שלנו", אמר אוליאל.

עוד אמר אוליאל כי "מתוך ניסיון העבר ומהיכרותנו עם המציאות, מדובר באנשים שמודדים את ההצלחה שלהם בכיבוש שטחים. אנו מאמינים שלא מדובר במטרים רבועים, אלא על מהלך שמסמן מסר מסוכן וחזק מאוד לתושבי השכונה כולה, שאולי לאוכלוסייה ציונית כללית אין מה לחפש כאן".
 

צילום: מירי צחי
''מוחים על תהליך קבלת ההחלטות שהתקיים באיחור רב''. דב קלמנוביץ' צילום: מירי צחי

יו"ר ועד ההורים בירושלים, פז כהן, אמר ל-nrg כי "לצערנו הרב, במקום לתת לוועדי ההורים של שני בתי הספר בשטח להגיע יחד לפתרונות מוסכמים, הונחתו פתרונות והמשבר נוצל לצרכים פוליטיים. ישבנו אמש עם ועדי ההורים, ראש העיר, חברי המועצה והמנהל הקהילתי - ונמשיך עד שיימצא פתרון מקובל ומוסכם על כולם. נזכיר כי ארגון ההורים בירושלים עתר לבית המשפט לפני חודש על מחסור של 3,803 כיתות לימוד בירושלים. אם היו הרשויות מקצות את המשאבים ומבצעות את הבינוי, היה נחסך המאבק הרגיש הזה. בירושלים התושבים צריכים לחיות זה לצד זה ולא זה על חשבון זה".

כאמור לצדם של ההורים עומדים חלק מחברי מועצת העיר, ועד ההורים העירוני והמנהל הקהילתי בשכונה שנרתמו למאבק. כעשרה חברי מועצת העיר, בראשות דב קלמנוביץ', שלחו לברקת מכתב בשבוע שעבר שבו הם מצרים על אופן קבלת ההחלטה. במכתב כתבו חברי המועצה כי "אנחנו, חברי המועצה החתומים מטה, מתנגדים בכל תוקף להעברת שטח המבנה של בית הספר ממ"ד הראל לבית הספר אחר. אנו מוחים על תהליך קבלת ההחלטות שהתקיים ביום האחרון של חודש אוגוסט, באיחור רב, ובהיעדר נציגי ועד ההורים של בית הספר וללא שיתוף של המינהל הקהילתי".

כעת, נערכים ההורים לקראת השבתה כללית של בית הספר החל מיום רביעי אם לא ימצא פתרון אחר למצוקת המקום בבית הספר החרדי.
 
צילום: מירי צחי
''המדיניות של ברקת היא 180 מעלות הפוך מהמדינות של לופוליאנסקי''. מועצת העיר ירושלים וראש העיר ברקת צילום: מירי צחי

מעיריית ירושלים נמסר בתגובה כי "אין ולא יהיה שום כרסום במעמדו של בית הספר הממ"ד הראל. ברקת נפגש עם ההורים ומחויב להמשך הצלחתו וחיזוקו של בית הספר, ופועל כדי לתת מענה לכלל צרכי החינוך בשכונה מכלל המגזרים באופן שאינו פוגע אחד בשני. בניגוד לקודמיו בתפקיד, מקפיד ברקת לאורך כל שנות כהונתו לשמור על בתי הספר של המגזר הציוני ולא להעבירם למגזרים אחרים, ובמקביל לצמצם פערים במגזר החרדי כדי שלכל תלמיד בירושלים יהיו קורת גג ומקום ראוי ללמוד בו.

"מדובר בפתרון זמני לשנתיים בלבד, שהוא כורח המציאות, במסגרתו תשותף החצר בין שני בתי הספר החרדי והדתי וכן ארבעה כיתות מבית ספר הראל ישמשו זמנית את בית הספר אוהל רחל, שסובל ממצוקה גדולה. בזמן זה יסתיים בינוי בית הספר החרדי, שכבר תוכנן ותוקצב, ועיריית ירושלים ערבה לכך שהמצב יחזור לקדמותו, בדיוק כפי שהיה במקרים דומים בעבר".

עוד נמסר מהעירייה כי "המדיניות של ברקת היא 180 מעלות הפוך מהמדינות של לופוליאנסקי שהייתה להעביר כל בית ספר חילוני וממ"ד שמתרוקן לחרדים. לופוליאנסקי ביקש לקחת מהממ"ד כיתות באופן קבוע לחרדים ולכרסם בו ולעומתו ברקת פועל לצמצם פערי כיתות לחרדים בשכונות החרדיות (ובמקרה של רמות במבנה החרדי) כדי להשאיר את הכיתות בממ"ד. (למרות שבממד יש תכולה ל-800 תלמידים  ולומדים רק 300)".

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך