פתיחת

כוכבי הנגב: תיכון חדש למנהיגות בדואית פותח את שעריו

בית הספר, שמטרתו לגדל את דור המנהיגים הבא של המגזר, ינוהל על ידי מנהלת התיכון הבדואית הראשונה ואם לחמישה. "קיבלנו את הקצפת מבחינת הפוטנציאל" נאמר על התלמידים שהתקבלו

נעמה אנגל משאלי | 1/9/2016 11:13
תגיות: ג'ו אלון,המגזר הבדואי,בית ספר
במרכז ג'ו אלון למורשת החברה הבדואית בנגב יפתח הבוקר (ה') את שעריו בית ספר ראשון מסוגו:  תיכון  'כוכבי המדבר' למנהיגות בדואית. 120 תלמידים ותלמידות כיתות ט' מכל רחבי הנגב התקבלו ללימודים בבית הספר הייחודי מרשת 'ברנקו וייס' בתום תהליך מיון קפדני, ומנהלי המוסד כבר מייעדים אותם להיות מנהיגי המחר של החברה הערבית בנגב.

עוד כותרות ב-nrg:
- הישג ראשון לדייויד בלאט בדרושפאקה
- "ההורים חושבים שמערכת החינוך היא בייביסיטר"
- נאום איילת שקד: סוף סוף יש ימין כלכלי
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

בראש בית הספר עומדת אחלאם אלצנע (38), אם לחמישה מהיישוב לקיה ובעצמה מנהלת התיכון הראשונה במגזר הבדואי. "התלמידים שהתקבלו ללימודים בבית הספר עברו מרכז הערכה והראו יכולת ומוטיבציה לימודית וחשוב מכך, פוטנציאל למנהיגות", אמרה אלצנע במהלך טקס חנוכת בית הספר שנערך אמש בהשתתפות שר החקלאות והממונה על הרשות להתיישבות הבדואים, ח"כ אורי אריאל. "קיבלנו את הקצפת של התלמידים במגזר הבדואי מבחינת פוטנציאל מנהיגות".
 
צילום: דוברות מועצה אזורית בני שמעון
''הקצפת של תלמידי המגזר הבדואי''. טקס חנוכת בית הספר כוכבי המדבר צילום: דוברות מועצה אזורית בני שמעון

אלצנע הוסיפה כי "היום אנחנו מגשימים חלום, בית הספר 'כוכבי המדבר' הוא בית הספר הראשון למנהיגות במגזר הערבי בישראל והוא נוסד בעקבות הצורך של הנוער והחברה הבדואית במנהיגות. המטרה שלנו שהתלמידים האלו יהיו בעוד עשר שנים המנהיגים שלנו במגזר".

בית הספר יפעל במתכונת פנימיית יום, כאשר עד הצהריים ילמדו התלמידים את מקצועות הלימוד ה'רגילים', והחל מהשעה 14:00 ועד שעות הערב יעסקו התלמידים בתכני מנהיגות וחברה. מאחורי היוזמה עמד חלום בן מספר שנים שהגו יחד סיגל מורן, ראש המועצה האזורית בני שמעון שבשטחה פועל מרכז ג'ו אלון, וד"ר מוחמד אלנבארי ראש מועצת חורה. הם חברו לעמותת 'כוכבי המדבר' שתפעיל ותפתח במשותף את המקום כמרכז תרבות ומורשת החברה הבדואית, בשילוב ובעזרת חניכי התכנית.

לבית הספר החדש שלושה שותפים מרכזיים: עמותת 'כוכבי המדבר', שעומדים בראשה מתן יפה, פעיל חברתי וד"ר אלנבארי; משרד החינוך ורשת 'ברנקו וייס' המתמחה בניהול בתי ספר לאוכלוסיות חלשות; והמועצה האזורית בני שמעון שתרמה את המבנה במרכז ג'ו אלון לשלוש השנים הקרובות.

מורן ואלנבארי ראו בפרויקט הזדמנות ליצירת גשרים בין האוכלוסייה הערבית ליהודית בנגב. כך למשל, צוות המורים בבית הספר הוא מעורב, וכחלק מתוכנית הלימודים הכוללת ידרשו התלמידים להתנדב בקהילה, בין היתר בקיבוצי האזור.
 
צילום: דוברות מועצה אזורית בני שמעון
''לכם יש תפקיד מפתח''. השר אריאל בטקס פתיחת בית הספר צילום: דוברות מועצה אזורית בני שמעון

"מהסתכלות בחדר המורים לא יודעים אם זה בית ספר יהודי או ערבי", מספרת אלצנע. "אני רוצה שהתלמיד שלי יחווה את החוויה של המפגש בין יהודים וערבים בצורה חמה ותומכת. הכרות הדדית מתוך חוויות חיוביות. רק ככה עושים אהבה אמיתית".

על היותה אישה בעמדת ניהול בחברה הבדואית השמרנית, אמרה אלצנע: "זה לא קל להיות מנהלת במגזר הבדואי אבל אני מחפשת אתגרים.  אני רואה בעצמי כבונה של משהו חדש לחברה שלי וזו תרומתי. כאשה בדואית, זה לא מובן מאליו שאני כאן, אבל אני נותנת את כל כולי. את החלק שלי. את החיים שלי, לחברה שלי.

"גדלתי בבית שמאד מאמין בתרומה לקהילה. אבי ז"ל, שלח את כולנו, שישה בנים ושלוש בנות ללימודים אקדמאיים ולכולנו יש תואר שני. אני מרגישה מחויבת לחברה שלי ורוצה שגם הבוגרים שלי יפנימו שקידום החברה היא חלק מהמחויבויות שלהם. עוד עשור נתגאה בבוגרים שלנו, כשהם יתפסו עמדות חשובות בחברה הבדואית".

השר אורי אריאל פנה לתלמידים במהלך הטקס ואמר: "מנהיגות היא לקיחת אחריות על עצמנו, אבל בעיקר על מי שסובב אותנו. במשפחה, בקהילה, בחברה ובמדינה. אנחנו בממשלה עושים רבות עבור החברה הבדואית בישראל אבל לכם יש תפקיד מפתח. אתם תוכלו להיות הדור שמחבר בצורה מלאה בין החברה הבדואית למדינת ישראל בכל התחומים".

סיגל מורן הוסיפה: "אנו עושים היום היסטוריה. יש פה פוטנציאל לחולל שינוי אמיתי. המנהיגים הבאים של החברה הבדואית יצאו מכאן עם תפיסה אחרת וחשיבה אחרת ויחוללו את השינוי עבור הנגב והחברה הישראלית".

בין הנוכחים בטקס היה גם יו"ר מרצ וח"כ לשעבר חיים אורון (ג'ומס), חבר קיבוץ להב הסמוך, שקיבוצו יפעל על פי התכנון בשיתוף פעולה הדוק עם המוסד החינוכי החדש. "זהו רגע חשוב", אמר, "זהו רעיון שלפני מספר שנים היה נראה בלתי אפשרי והיום הוא מתגשם. לנו, חברי קיבוץ להב, יש פינה מיוחדת לפרויקט הזה. החיבור בין מוזאון ג'ו אלון, לחינוך ויצירה על בסיס המורשת הבדואית נראה לכאורה הפוך, אבל הרעיון הוא נכון ויתרום רבות גם לחברה הבדואית וגם לדו קיום בנגב".

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך