ציורי קיר נדירים התגלו בגן הלאומי ציפורי

צוות מחקר של האוניברסיטה העברית חשף מאות שברים של ציורי קיר מהתקופה הרומית, מעוטרים בדמויות, דגמי צמחים ומוטיבים גיאומטריים. הממצאים שופכים אור חדש על העיר ציפורי, מרכז יהודי חשוב ביותר בתקופות הרומית והביזנטית

דליה מזורי | 10/8/2016 12:00
תגיות: ציפורי הגלילית,ארכאולוגיה,האוניברסטה העברית
תגלית מרגשת לאוניברסיטה העברית ולשוחרי היסטוריה באשר הם. ציורי קיר (פרסקו) עתיקים התגלו בגן הלאומי ציפורי, בעקבות עבודה מאומצת של מספר שנים. הציורים עיטרו בניין מונומנטלי שהוקם בראשית המאה השנייה לספירה, אשר ניצב בסמוך לרחוב העמודים החוצה את העיר ממזרח למערב (ה"דקומנוס"), ונמשך עד למרגלות האקרופוליס. מדובר ככל הנראה במבנה ציבורי חשוב. בנוסף לציורים, התגלו מספר בורות מים באיכות גבוהה.

עוד כותרות ב-nrg:
ירדן ג'רבי: "בחרתי בספורט הכי טוב בעולם"
שרה מישל גלר במחווה מרגשת לשאנון דוהרטי
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

ציורי הקיר עשויים שברי טיח מגוונים ומעוצבים בצבעים רבים. נמצאו בהם דגמים גיאומטריים ("גיוש") וכן מוטיבים צמחיים העשויים גוון בהיר על רקע אדום. אך חשובים במיוחד הם השברים עליהם מופיעים תיאורי דמויות – ראש אריה, חיה בעלת קרניים, ציפור, גו של נמר ועוד. אלו מופיעים לרוב על רקע שחור. שבר אחד לפחות מכיל תיאור גוף אדם המחזיק באלה.  
 
צילום: ג' לרון
ראש של שור בציור קיר מציפורי, ראשית המאה השנייה לספירה צילום: ג' לרון

היישוב היהודי בציפורי ערב המרד הגדול ברומאים לא היה גדול במיוחד, ומהממצאים הארכאולוגיים השייכים לתקופה זו בולטת במיוחד ההימנעות מתיאורי דמויות אדם ובעלי חיים. אולם לאחר המרד הגדול ושינוי יחסם של יהודי הגליל לרומא ולתרבותה, נבנתה ציפורי מחדש כעיר רומית. היא זכתה למעמד של "פוליס" והוקמו בה מוסדות שלטון ומבני ציבור. לתנופת בנייה זו שייך הבניין המונומנטלי שנחשף.
 
צילום: ג' לרון
דגם גיוש בציור קיר מציפורי, ראשית המאה השנייה לספירה צילום: ג' לרון

 
צילום: ג' לרון
אחוריים של נמר עם זנבו המסתלסל. ציפורי, ראשית המאה השנייה לספירה צילום: ג' לרון

חשיבותו של הממצא החדש עצומה ותרומתו למחקר האמנותי בארץ ישראל הרומית רבה במיוחד. זו העדות הראשונה, היחידה והקדומה ביותר שנתגלתה עד היום לשימוש בתיאורי דמויות בעיר, כבר בראשית המאה השנייה לספירה. ממצא זה כמעט ואינו מוכר באתרים ארץ ישראליים אחרים באותה התקופה. כמה פנלים נושאי תיאורי דמויות נתגלו לפני כמה שנים בארמונו של הורדוס בהרודיון, ולדברי יוסף בן מתתיהו קירות ארמונו של הורדוס אנטיפס בטבריה קושטו אף הם בציורי חיות, אולם מעבר לכך לא נתגלו עד היום באזורינו ציורי קיר מתקופה זו. הממצאים החדשים משקפים את האקלים הרב תרבותי שאפיין את העיר היהודית בשנים הללו.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך