חייבים למנוע את הפיטורים באמיליה קוסמטיקס

קשה לדעת מי צודק בוויכוח בין ההנהלה לעובדים במפעל 'אמיליה קוסמטיקס', אבל כשחרב הפיטורים מונפת על 21 עובדים, רובם נשים מבוגרות, מצופה מכל הגורמים להתאמץ כדי למנוע את המהלך

מקור ראשון
אלישיב רייכנר | 22/7/2016 8:06
מאבק של ועד עובדים נגד גל פיטורים הוא בדרך כלל סיפור מורכב שלו שני צדדים, אבל צריך להיזהר שהמורכבות לא תוליד אצלנו אדישות. אדם ששומע שבמרחק מאות מטרים מביתו, 21 עובדים קיבלו מכתבי פיטורים מהמפעל שהם עובדים בו במשך שנים רבות, מן הראוי שיבוא להקשיב. עוד לפני הבירור מי צודק יותר - ההנהלה או הוועד, העובדים או הבעלים - יש מקום לפני הכול להביע אמפתיה למפוטרים. אנשים שמטה לחמם נמצא בסכנה ומקימים אוהל מחאה ראויים להזדהות ולהקשבה. "וְכִי יָמוּךְ אָחִיךָ וּמָטָה יָדוֹ עִמָּךְ וְהֶחֱזַקְתָּ בּוֹ", אומרת התורה בספר ויקרא. קודם כול צריכים להושיט יד ולהקשיב לצד החלש, למי שנפגע.

לעוד טורים בערוץ הדעות של nrg:
- השלב הבא ב"רב תרבותיות" - כניעה לטרור
'בשרו של הכובש' זה בשרם של מיכי והלל ז"ל
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

לפני עשרה ימים קיבלו 19 עובדות ושני עובדים במפעל 'אמיליה קוסמטיקס' בירוחם מכתבי זימון לשימוע לפני פיטורים. מדובר בעובדים במחלקת האריזה במפעל שעובדים במקום למעלה מ־15 שנה, וחלקם נמצאים לקראת פרישה. בתגובה, החליט ועד העובדים להשבית את העבודה ולהקים אוהל מחאה בפתח המפעל. בתוך שעות ספורות הקימו תושבים מירוחם קבוצת תמיכה בעובדים, שתגברה את הנוכחות באוהל המחאה. ביום שישי אחר הצהריים התקיימה באוהל קבלת שבת מוזיקלית בהשתתפות עשרות מתושבי ירוחם. זה היה מפגן יפה ומרגש של סולידריות בין שכנים.
 
צילום: מירי צחי
הדיון בוועדה. ''מוטל על כל הגורמים להתאמץ יותר כדי למנוע את המהלך הקשה''. צילום: מירי צחי

במהלך הימים שחלפו התברר שהתמונה מורכבת. ההנהלה טוענת שהמפעל במצב כלכלי קשה, ושוועד העובדים הודף כבר תשעה חודשים כל ניסיון למו"מ על צעדי התייעלות. לטענת אנשי ההנהלה, ההסכם הקיבוצי שעליו חתומים 160 מתוך 250 העובדים במפעל כולל סעיף בעייתי של ימי מחלה חריגים, המנוצל לרעה על ידי חלק מהעובדים ופוגע בתפקוד המפעל. עופר גולן, דובר ההנהלה, נקב השבוע בסכום של 3,660 ימי מחלה שלקחו העובדים בשנת 2015. ההנהלה מגדירה את הסעיף הזה אבן ריחיים שמקשה על המפעל לעמוד בהתחייבויות ללקוחות ולשרוד בשוק התחרותי. ועם זה, חשוב להבהיר שגם אם יבוטל הסעיף, ההנהלה אינה מתכוונת לחזור בה מכוונתה לפטר 21 עובדים. לטענתה, פיטוריהם יצילו את מקום העבודה של שאר העובדים.

מנגד, העובדים טוענים שההנהלה ביצעה בשנים האחרונות כמה צעדים שגויים שהשפיעו על איתנותו של המפעל, וכי אין הצדקה לכך שאת מחיר הטעויות האלו ישלמו רק העובדים הזוטרים שמשתכרים שכר מינימום. ההנהלה מצדה טוענת שהדרישות מהעובדים הזוטרים מגיעות לאחר שורה של צעדי התייעלות שכללו קיצוץ בשכר מנהלים, צמצום 27 תפקידי מטה, ומכירת 14 רכבי חברה.

דבורה שמעוני עובדת ב'אמיליה קוסמטיקס' כבר 25 שנה, עוד מהימים שבהם מפעל הקוסמטיקה היה מחובר למפעל התרופות שלצדו ונקרא 'אגיס קרליין'. בשנה וחצי האחרונות היא חברה בוועד העובדים של המפעל. לדבריה, הקיצוץ שמציגה ההנהלה הוא מצג שווא, שכן מדובר בביטול תפקידי מטה שהתווספו רק לאחרונה. "הם מתפארים בקיצוץ של סמנכ"לית בקרת איכות, אבל זה תפקיד שהומצא לאחרונה כמו תפקידים מיותרים נוספים. אם הם רוצים להוסיף פקידה לסגן של מנהל המחסן, שייקחו עובדת ממחלקת אריזה במקום להביא עובדת מבחוץ". שמעוני גם מספרת על עשרה עובדים חדשים שנקלטו בימים האחרונים, במקביל להליך הפיטורים.

בנוגע לכמות המופרזת של ימי המחלה שלקחו העובדים, טוענת שמעוני שהדו"ח שהוצג בפני הוועד איננו אמין מכיוון שמופיעים בו עובדים שכבר שנתיים אינם נמצאים במצבת כוח האדם של המפעל. היא מודעת לכך שיש עובדים שצברו מאות ימי מחלה בשנה, אבל מסבירה שמדובר בעובדים שנפגעו תוך כדי עבודתם וההנהלה מנסה להיפטר מהם לאחר 25 שנות עבודה, ללא פיצויים. לטענתה, היא וחבריה לוועד מוכנים להתפשר ולוותר על חלק מההטבות שמגיעות להם על פי ההסכם הקיבוצי, ובכל זאת ההנהלה מתעקשת להוציא לפועל את מכתבי הפיטורים.

ביום ראשון עלו עובדי 'אמיליה', מלווים בתושבים מירוחם, לירושלים, לדיון בהול בוועדת העבודה והרווחה בכנסת. יועץ שר האוצר, אביגדור יצחקי, אמר בדיון שלאחר עיון בדו"חות הכספיים של המפעל הוא אינו מתרשם שהמפעל נמצא במצוקה כספית גדולה המצדיקה פיטורים. יו"ר הוועדה ח"כ אלי אלאלוף, וחברי הכנסת נחמן שי ומנואל טרכטנברג, הצליחו לשכנע את מנכ"ל המפעל שאול שלח להקפיא את מהלך הפיטורים למשך חודש, שבו יתקיים משא ומתן עם מעורבות אישית של יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן.

נכון לכתיבת שורות אלו אין הרבה סיבות לאופטימיות. בין ההנהלה לוועד העובדים קיים משבר אמון קשה, וחרב הפיטורים עדיין מרחפת על 21 העובדים - כמעט כולן נשים שמשתכרות שכר מינימום. המשק הישראלי ידע כבר גלי פיטורים גדולים וקשים יותר מגל הפיטורין ב'אמיליה', אבל כשמדובר בנשים מבוגרות ובאזור שאין בו מגוון רחב של מקורות תעסוקה, מוטל על כל הגורמים להתאמץ יותר כדי למנוע את המהלך הקשה.

הצהרות ללא תוצאות

עשרות חברי כנסת ושרים הסתובבו לפני שנתיים במחלקת טיפול נמרץ ובמחלקות האשפוז של בית החולים 'סורוקה' בבאר־שבע. כולם ביקשו אז, בימי מבצע 'צוק איתן', לבקר את החיילים הפצועים, לחזק, לעודד ולהצטלם ליד מיטתם. כולם הבינו אז את חשיבותו של בית החולים היחיד בנגב, המשרת קרוב למיליון איש. כולם דיברו אז על הצורך לצמצם את הפערים בשירותי הבריאות בין מרכז לפריפריה ועל החובה להוסיף מיטות ל'סורוקה', שמספר המיטות בו הוא הנמוך בארץ ביחס לגודל האוכלוסייה, ומספר המיטות בחדר המיון שלו לא מגיע לחמישים אחוזים מהממוצע הארצי.

ביום שלישי השבוע הגיעו לכנסת מנהלי ורופאי 'סורוקה', יחד עם אנשי מועצת הנגב, כדי להשתתף ביום דיונים מיוחד שהוקדש לחיזוקו של בית החולים. דו"ח של משרד הבריאות קבע לפני כשנתיים שיש לחזק את סורוקה ב־280 מיטות. הממשלה צמצמה את המספרים והחליטה בספטמבר 2014 על תוספת של 118 מיטות. בפועל, התקצוב לא הועבר עד היום ולבית החולים לא נוספה מיטה אחת. שר הבריאות יעקב ליצמן טען השבוע שוב שהכסף לא אצלו אלא במשרד האוצר. חברי הכנסת פיזרו הבטחות והצהרות, אבל במחלקות האשפוז של 'סורוקה' דבר לא השתנה.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

אלישיב רייכנר

עיתונאי במקור ראשון. תושב ירוחם. כתב כמה ספרים, אבל מי סופר?

לכל הטורים של אלישיב רייכנר

המומלצים

פייסבוק