גילוי ארכיאולוגי: הכנסייה במגדל עוז הייתה מוקד עלייה לרגל

פסיפס שהתגלה במגדל עוז גילה לארכיאולוגים כי הכנסייה במקום הוקמה בעקבות מערת קבורה של קדושים נוצרים, שהיוותה מוקד עליה המוני לרגל. מי נקבר שם? התשובה, לכשתימצא, עשויה להיות אחד הגילויים החשובים לנצרות

דליה מזורי | 14/7/2016 19:30
יחידת הארכיאולוגיה של המנהל האזרחי חשפה השבוע פסיפס שהתגלה בחודש מרץ האחרון במגדל עוז. הפסיפס שנחשף, הפתיע את הארכיאולוגים, ובחקירה ארכיאולוגית נתגלה הקשר כי הכנסייה במקום הוקמה בעקבות מערת קבורה קטנה של קדושים, שהיוותה מוקד עליה לרגל של קהל מאמינים רחב.

עוד כותרות ב-nrg:
האיחוד האירופי מקדם החלטה אנטי ישראלית באונסק"ו
דיווחים: טראמפ ימנה לסגנו את מושל אינדיאנה
כל התכנים הכי מעניינים -­בעמוד הפייסבוק שלנו
 
צילום: דוברות מתפ''ש
הפסיפס העתיק צילום: דוברות מתפ''ש

קמ"ט ארכיאולוגיה במנהל האזרחי, חנניה היזמי: "חשיפת הפסיפס השלימה עבורנו את השלמת התמונה של ההתפתחות באזור. מדהים שמערה כל כך קטנה הביאה לבנייה של קומפלקס כנסייתי גדול ומפואר, מנזר ובית הארחה. גודל המערה מצביע על הצניעות של האנשים אשר חיו במקום קטן, לאור הרצון להתבודד ולחיות חיי צנע. ככל הנראה מי שחי פה הם נזירים קדושים, או אישיות בכירה בנצרות אשר לא מוכרת לנו כרגע, אך לאור חשיבותם בעולם הנוצרי נבנה הקומפלקס המיוחד הזה".

לפני כארבעים שנה התגלו במערה זו למעלה מאחד עשר שרידים של קדושים מהמאה החמישית. הכניסה למערה מעידה על כך שהמקום שימש כמוקד עלייה לרגל לנוצרים רבים, שכן הכניסה והיציאה הינם מגרמי מדרגות שונים שנועדו לקלוט קהל רב כפי שאנו מכירים גם בכנסיית המולד.
 
צילום: דוברות מתפ''ש
כלי חרס מהאתר צילום: דוברות מתפ''ש

לארכיאולוגים נותרה שאלה אחת לפתור אשר עוסקת בזהות הקדושים הקבורים במקום אשר הביאו להתפתחות המקום. מחוץ לכנסייה ובתוך תחומי הישוב מגדל עוז ישנו אתר גדול אשר טרם נחקר ומעורר תהיות נוספות לגבי הקשר שבין האתר לבין הקומפלקס של הכנסייה. מתוך הממצאים עולה כי המקום היה חשוב מאוד לעולם הנוצרי דאז, וחשיפת זהותם של הקדושים הקבורים בו עשויה להיות אחד הגילויים החשובים ביותר לעולם הנוצרי בעידן החדש.
ארכיאולוג מחוז יהודה במנהל האזרחי, חיים שקולניק, הוסיף: "מדובר במכלול מבנים אשר נמצאים שבעים מטרים צפונית לכנסייה ובו שרידים של מבנה ציבורי רחב ידיים עם פסיפסים, עמודים וחדרים אשר טרם נחפרו. קיים ללא ספק קשר בין הכנסייה למכלול מבנים זה ואנו מקווים שבעתיד הקרוב נוכל לבצע חפירה ארכיאולוגית במקום שתוכל להאיר לנו מידע על מהות הקשר בין שני המוקדים".

מאז תחילת החפירות המחודשות באתר הארכיאולוגי במגדל עוז, באוקטובר 2015, הובהרו מספר שאלות הנוגעות לשלבי הקמת האתר וזמניהם. הקמת הקומפלקס הכנסייתי הושלמה באמצע המאה השישית, אך המשך החפירות באתר גילה שישנו שלב ביניים בין הפעילות במערה להשלמת הקומפלקס, שלא היה ידוע קודם לכן. כעת יחידת הארכיאולוגיה של המנהל האזרחי בעיצומו של חקר שלב זה.
 
צילום: דוברות מתפ''ש
סוף אלים. ראשי חץ שנמצאו באתר הכנסייה במגדל עוז צילום: דוברות מתפ''ש
 
סופה של הכנסייה אירע במסגרת אירוע אלים במחצית הראשונה של המאה השביעית, וזאת ניתן לראות מחפצי קודש מנותצים, מאות כלים, שרידי מזון שהושלכו ומראש חץ שנמצא בין השרידים. ניתוח ראשוני של שרידי בעלי חיים שנאספו במהלך החפירות מראה כי החזיר, אשר היווה מאכל חשוב עבור יושבי המקום בתקופה הביזנטית, נעלם לחלוטין עם חורבן הכנסייה, מה שמעיד על השינוי שחל באוכלוסייה לאחר החורבן.

העבודות במקום נעשות לטובת פיתוח האזור, צמוד לקיבוץ מגדל עוז שבגוש עציון ולאחר עבודה מאומצת מתקציבי המנהל האזרחי.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך