ביהמ"ש קבע: הקצין הנאצי לשעבר יישאר בקנדה

אחרי מאבק משפטי של יותר מ-20 שנה, ביהמ"ש העליון בקנדה החליט שלא לשלול את אזרחותו של הלמוט אוברלנדר, שהואשם ברצח עשרות אלפי יהודים. הקהילה היהודית: "הוא שיקר לגבי חלקו בזוועות שביצע וקיבל אזרחות במרמה"

ניסן צור | 8/7/2016 11:18
תגיות: נאצים,שואה,קנדה,הקהילה היהודית
בית המשפט העליון באוטווה, בירת קנדה, החליט שלא לשלול את אזרחותו הקנדית של הלמוט אוברלנדר בן ה-92, שנחשב לאחד מעשרת הפושעים הנאציים המבוקשים ביותר בעולם על פי הרשימה שפרסם מכון ויזנטל.  למרות דרישת הקהילה היהודית בקנדה לגרשו מהמדינה, השופטים קבעו כי כדי לשלול את אזרחותו, על ממשלת קנדה להוכיח שאוברלנדר שיתף פעולה מרצונו החופשי עם חוליות המוות של הנאצים.

עוד כותרות ב-nrg:
מתחילת השבוע: ארבעה מקרי מוות מטביעה
חשד: פרץ לשרתים וגנב תכנים מיניים מדוגמניות
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

אוברלנדר, שהיה חבר בכיתת ההוצאה להורג של הנאצים, הואשם ברצח עשרות אלפי יהודים. עורך דינו, רונלד פולטון, אמר כי "בית המשפט זיכה אותו שוב ושוב לאורך השנים. הגיע הזמן להניח לו. זה גבה מחיר כבד ממשפחתו. זה היה מעייף, קשה ומיותר, וכעת בית המשפט העליון, הערכאה הגבוהה ביותר, אמר לממשלת קנדה כי הגיע הזמן להפסיק זאת".
 
אחד מעשרת הפושעים הנאציים המבוקשים ביותר בעולם. הלמוט אוברלנדר

ראשי הקהילה היהודית בקנדה העבירו ביקורת על החלטת בית המשפט ואמרו כי "אוברלנדר שיקר לגבי חלקו בזוועות שביצע וקיבל אזרחות קנדית במרמה. הוא חייב להיות מגורש ללא דיחוי נוסף".

אוברלנדר נולד באוקראינה והתנדב לשרת במדי איינזצקומנדו A10 במדינה, שהיתה אחראית לרציחתם של למעלה משני מיליון בני אדם במהלך מלחמת העולם השנייה, מרביתם יהודים. חוליית המוות שאליה השתייך היתה אחראית ישירות על הוצאתם להורג של עשרות אלפי יהודים בין השנים 1941-1943.

בשנת 1954, החליט אורבלנדר להגר לקנדה ודאג להסתיר את זהותו האמיתית ואת מעשיו במהלך מלחמת העולם השנייה. בשנת 1960 הוא קיבל אזרחות קנדית. לאחר עשרות שנים הצליחו ראשי הקהילה היהודית בקנדה לחשוף את זהותו והחל מ-1995 פתחו במאבק משפטי שנועד לשלול את אזרחותו ולסלקו מקנדה.
 
צילום: מתוך ויקיפדיה
''תפקידו היה לדאוג למזון ולניקוי המגפיים של חיילי יחידת ההוצאה להורג''. נאצים צילום: מתוך ויקיפדיה

ראשי הקהילה פנו לבית המשפט בדרישה לשלול את אזרחותו של הפושע הנאצי, תוך שהם טוענים כי "אוברלנדר הסתיר את זהותו האמיתית מהשלטונות הקנדיים והשיג את אזרחותו הקנדית במרמה". בית המשפט אומנם קבע אז כי אורבלנדר שיקר ביודעין לשלטונות הקנדיים ואכן הסתיר את פעילותו במסגרת הצבא הנאצי, אולם החליט שלא לשלול את אזרחותו הקנדית ולא לגרשו מהמדינה.

מאז החל מאבק משפטי ארוך שנמשך למעלה מעשרים שנה, בנסיון של ראשי הקהילה היהודית בקנדה להפוך את ההחלטה. בית המשפט פסק שלוש פעמים לשלול את אזרחותו של אוברלנדר, אך בכל פעם קיבל לאחר מכן את ערעורו של הקצין הנאצי לשעבר והחזיר לו את האזרחות הקנדית.

לאורך השנים טען אוברלנדר להגנתו כי עסק רק בעבודות תרגום עבור הצבא הנאצי, וכי תפקידו היה לדאוג למזון ולניקוי המגפיים של חיילי יחידת ההוצאה להורג האוקראינית שפעלה בשורות הנאצים. הוא הכחיש כי לקח חלק בהוצאות להורג עצמן. הוא גם טען כי נכפה עליו לשתף פעולה עם הנאצים "ואם לא הייתי עושה זאת, הם היו מוציאים גם אותי להורג", כדבריו בבית המשפט.



היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

המומלצים

עוד ב''אמריקה''

פייסבוק