ביטון: "בחירת חברי המל"ג שגויה, איכות המזרחים לא פחותה"
המשורר וחתן פרס ישראל לספרות ארז ביטון, שחתום על הדוח לבחינת תוכנית הלימוד במערכת החינוך, אומר בראיון ל-nrg: "אפשר למצוא חברי מל"ג מזרחים. לא יכול להיות שזהות ישראלית תבוסס רק על מזרח אירופה"
המשורר וחתן פרס ישראל לספרות, ארז ביטון, שהגיש היום לשר החינוך, נפתלי בנט, את דו"ח וועדת ביטון, אומר בראיון ל-nrg, כי לאחר שהדו"ח הוועדה הוגש, המבחן הגדול הוא ביישומו.עוד כותרות ב-nrg:
• תעלומה ברוסיה: פוטין לא נראה בציבור כבר שבוע
• נתניהו באתיופיה: ביקשתי סיוע להחזרת מנגיסטו
כל התכנים הכי מעניינים -בעמוד הפייסבוק שלנו
כזכור, לפני כארבעה חודשיים ביטון מונה על ידי שר החינוך ליו"ר ועדת ביטון, שנוסדה במטרה לבחון את כל תכנית הלימוד במערכת החינוך ולתת היבטים שונים באקדמיה. ביטון מספר כי דרישות הוועדה הן להקציב 250 מיליון שקל בשנה במשך חמש שנים, בסך הכל מיליארד ורבע מיליון שקל.

שר החינוך וארז ביטון במעמד הגשת הדו''ח
צילום: אבישג שאר-יישוב
"תקציב זה ראוי על מנת למלא אחר החסר שנוצר במשך השנים בכל הקשור לתרבות המזרח", הוא טוען. "לפני כעשור הייתה הפסקה בוטה של המרכז לשילוב מורשת המזרח שהיה בתוך משרד החינוך. מאז ביטולו, חלה נסיגה מתמשכת בחקר ולימוד המורשת. אנו רוצים שתוקם מנהלת יסודית שתפעל באמצעות אנשים ותקנים באוניברסיטאות ובתיכונים, על מנת לדאוג לחוסרים אלו".
מדוע אתה חושב שהקמת הוועדה נחוצה כל כך?
"אנחנו מדברים היום על הצורך לבנות מבחינה חינוכית וזהותית דור ישראלי חדש. דור ישראלי שלא נבנה על הטעות הגדולה של כור היתוך שהשליכה לפח את התינוק עם המים. אנו רוצים להחזיר את המורשת היהודית בת אלפי שנים, כאילו אנחנו מתחילים מאפס. ראינו שהזהות של הישראלי החדש לוקה בחסר. ישנם עימותים עצומים בין אשכנזים למזרחים, ולא בצדק, על רקע דעות קדומות ובשל חוסר היכרות אחד עם השני. אני לא חושב שהתלמיד האשכנזי מכיר מספיק את זהותו של התלמיד המזרחי, ולהפך. לכן אנחנו רוצים זהות ישראלית אחת שלמה".
ביטון מספר כי גם הוא למד דבר או שניים בעת הכנת הדוח. "במהלך ארבעת החודשים שעבדתי על הדוח, התוודעתי ל-17 קהילות שלא ידעתי קיומן, כגון: גרוזינים, בוכרים, קווקזים, אתיופים, אפגנים ועוד, כל אחד דורש שיכירו בקיומו. לכן הדו"ח הזה התקבל על ידי כדבר חשוב".

מתחילים את המורשת היהודית מאפס. ארז ביטון
צילום: רובי קסטרו
בדוח הבעתם את המלצתכם לכך שכמחצית מחברי המל"ג יהיו בני עדות המזרח. למעשה משמעות הדבר שחברי הוועדה לא יבחרו על פי השכלה או צורך, אלא לפי גזע.
"התיאום של בחירה על פי איכות היה תיאום שנתן לגיטימציה לבחור רק אשכנזים. אם קוראים בדו"ח ניתן לראות כי יש שם מעל 80 פרופסורים, דוקטורים וחוקרים מעדות המזרח, וכן גם חוקרים אשכנזים שתמכו בזהות המזרחית. אנחנו טוענים שבהחלט אפשר למצוא חברי מל"ג מזרחים. בנוסף פניתי למל"ג ונתתי את המלצתי על שבעה שמות של פרופסורים מהשורה הראשונה, מזרחים - מה לעשות, אך הם באיכות לא פחותה מכל אחד אחר. עד היום הבחירה הייתה שגוייה והטענה הייתה שהם לא קובעים לפי מוצא, אלא לפי איכות. אז בבקשה תקבעו לפי איכות והאיכות של המזרחים לא פחותה".
ביטון מדגיש כי למרות שהוא מבקש להכניס חברים חדשים בני העדה המזרחית, אין לו כל כוונה לפגוע בחברי המל"ג המכהנים. "אנחנו חושבים שהתרומה של חברי המל"ג האשכנזים היא נפלאה, והקימה במידה רבה את המדינה", הוא מסביר. "עם זאת, אנחנו רוצים איזשהו תו נגינה נוסף, מזרחי. אז נוכל להיות זהות אחת שלמה. לא יכול להיות שזהות ישראלית תבוסס רק על מזרח אירופה".
תגובות
ד"ר יהודה מימרן חבר ועדת ביטון ומנכ"ל ארגון כל ישראל חברים: "היום הוא יום היסטורי וחשוב לקראת ריפוי השסע והמתח הבין-עדתי בישראל. המלצות הוועדה אינן פוגעות ואינן מגיעות במקום המורשת האשכנזית-אירופאית, אלא להיפך: המלצות אלו ויישומן בשטח מגיעות כתוספת לחומר הלימודי לתלמידי ישראל שהיה במשך עשרות שנים חומר חסר. יישומן בשטח יקרב בין הלבבות והן יתנו ביטוי גם לאנשי רוח ומנהיגים יהודים מארצות האיסלאם. העם היהודי כולו ייצא נשכר משילוב אינטגרלי של המורשת המזרחית במדינת ישראל".

מקווה שלא יעברו עוד 68 שנים עז שנזכה ליישום ההמלצות. חברת הכנסת קסניה סבטלובה
צילום: דוברות הכנסת
אביטל בורשטיין מפורום ועדי ההורים היישוביים: "מורשת יהדות ספרד והמזרח מכילה עושר תרבותי עצום וראוי ללימוד, לאורך הדורות היוותה מרכז ליצירת תרבות, ספרות, ושירה עברית, שחוברה ע"י דורות של מלומדים יהודים בני עדות המזרח. אלא שבמהלך השנים מורשת זו לא באה לידי ביטוי ולימוד ראוי באמצעות תוכניות לימודים מסודרות ממוקדות ונלמדות, וודאי שלא נלמדה בחוגים הגבוהים במוסדות האקדמיה. אין ספק כי המילה הדרה נאותה לכל מה שקרה עם מורשת זו".
ח"כ קסניה סבטלובה, יו״ר השדולה לשימור וטיפוח תרבות ומורשת יהודי ארצות ערב ואסלאם (המחנ"צ): "אני מברכת על המלצות ועדת ביטון ומקווה שיתקבלו במהרה ע״י שר החינוך, ולא יעברו עוד 68 שנים עז שנזכה ליישום ההמלצות. אנחנו, יהודים מכל העולם, שהתקבצו אחרי 2000 שנות גלות חזרה בבית שלהם, צריכים להכיר זה את תרבותו של זה גם אם זה לא נעשה בשנות המדינה הראשונות״.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg