
ממספר 4 בתומ"ת- למספר 1 בביטחון
עמיר רפפורט על המינוי השנוי במחלוקת של ליברמן לשר הביטחון. מי שהיה מס' 4 בתותחנים מתנייעים, שירת כאפסנאי בגדוד והיה חביב על המפקדים, הפך למקבל ההחלטות הבכיר ביותר בתחום הצבא והביטחון

מעטים יודעים לאן הגיעה הקריירה הצבאית של אביגדור ליברמן: בשיאה הוא היה "מספר ארבע" בצוות קרבי של תותחים מתנייעים.מה שמוכר לציבור זה שליברמן גויס למסלול שירות מקוצר לעולים חדשים והוצב לשרת בסדיר כאפסנאי בגדוד תותחנים ברמת הגולן. אבל היה לכך המשך: במהלך שירות המילואים שלו עבר ליברמן קורס לוחמי תותחנים ושירת במשך כמה שנים כמילואימניק בגדוד של תותחים מתנייעים (תומ"תים) שנקראו בזמנו "רוכב". תפקידו של "מספר ארבע" בצוות הוא לטפל בפגזים שנמצאים מחוץ לתותח, להתקין עליהם מרעומים ואז לשאת אותם בידיים אל אנשי הצוות שמבצעים את הירי. משקלו של כל פגז 42 ק"ג. מפקדיו של ליברמן מספרים כי המשקל הזה היה קטן עליו. ליברמן התייצב בדרך כלל לשירות, וביצע את משימותיו ללא דופי. למרות מעמדו הצבאי הזוטר היה מחובר היטב למפקדים הבכירים, פוליטיקאי ברמ"ח אבריו גם במדי ב'.
השבוע ביצע המילואימניק לשעבר אביגדור ליברמן את אחת הקפיצות הנחשוניות בתולדות מערכת הביטחון: כאשר עלה עם נכדיו ביום שלישי בפעם הראשונה ללשכת שר הביטחון נגלה בפניו הנוף אורבאני של תל אביב, מהקומה ה-14 של בניין מערכת הביטחון. הוא ישב מיד לפגישת עבודה ראשונה עם הרמטכ"ל רא"ל גדי אייזנקוט, וחצה את הגשר המחבר בין לשכתו ובין הקומה ה-14 של החלק הצבאי בבניין, שם נערכה לכבודו לישיבה חגיגית כל אלופי המטה הכללי. בין היתר, היו שם, לבושים במיטב מדי הייצוג החגיגיים במיוחד, סגן הרמטכ"ל האלוף יאיר גולן, שליברמן לא אהב את התבטאותו ביום השואה, ונשיא בית הדין הצבאי, שמוביל את המשפט נגד החייל אלאור עזריה (אשר ליברמן היה מי שהוביל את גיוס התרומות למימון המסע הציבורי למענו, גם אם לא עשה זאת בפומבי).
ולמרות משקעי השבועות האחרונים, לא היה שום מתח במפגש של ליברמן עם אלופי המטה הכללי. ליברמן הגיע עם החלטה נחושה להימנע ככל יכולתו מזעזועים. זו הסיבה שהוא לא התנגד לכניסתו של האלוף במילואים אודי אדם חמישה ימים לפניו, למרות שהמינוי הוחלט על ידי קודמו, משה יעלון. גם המסרים של ליברמן השבוע היו שיא המתינות מבחינתו. עם ראש הממשלה נתניהו דיבר על "פתרון שתי מדינות", לאלופי המטה הכללי אמר כי "צה"ל ומפקדיו הם הקונסנזוס הרחב ביותר של החברה הישראלית והוא הנכס הכי חשוב של הצבא. יש לשמור על הנכס הזה מכל משמר". בדיוק מה שהאלופים רצו לשמוע.
שכר לימוד
אבל הקדנציה של אביגדור ליברמן כשר ביטחון לא תימדד בדיבורים אלא במעשים. אין ספק שיהיה שכר לימוד לחוסר הניסיון של אביגדור ליברמן ולפערים בידע המקצועי שלו. שר הביטחון ה"אזרח" האחרון, עמיר פרץ, היה רב סרן בשירותו הצבאי (בחיל החימוש) והוא שילם מחיר אישי כבד על כשלי מלחמת לבנון השנייה. במרוץ נגד הזמן לפני המתיחות הביטחונית הבאה, ליברמן כבר התחיל למוד את החומר מסביב לשעון. מיטב המומחים של מערכת הביטחון מעבירים לו השתלמויות במגוון רחב של נושאים, מהפרויקטים גדולים ביותר של צה"ל ועד הגרעין האיראני. חלק גדול מהנושאים הוא מכיר משנותיו בקבינט המדיני-ביטחוני.
כאב ראש אחד נחסך מליברמן: יעלון השאיר אחריו לצה"ל תקציב רב שנתי לראשונה מזה תקופה ארוכה מאוד, מה שמאפשר לצבא להוציא אל הפועל ללא הפרעה את התכנית הרב שנתית "גדעון". ליברמן החל ללמוד לעומק את סוגיית הסיוע הביטחוני האמריקאי לעשור הבא שעומד בפני הכרעה ומטופלת בראש ובראשונה על ידי ראש הממשלה ועל ידי שליחו לארה"ב, עורך הדין מולכו).
ליברמן מקבל לאחריותו את צה"ל באחת מתקופותיו הקשות: רוח רבים מהמפקדים בצה"ל שפופה, איכות המשרתים בצבא הקבע נמצאת לפי דעת מומחים כבר כמה שנים בירידה מדאיגה, תוצאה מובהקת של השיח הציבורי שהפך את משרתי הקבע לשק החבטות של החברה הישראלית ול"אוכלי חינם". נכון, מיטב הנוער מתגייס עדיין לשירות חובה, אבל מרבית הטובים ביותר פורשים לאזרחות בהזמנות הראשונה. זוהי תופעה מדאיגה מאין כמוה, שראש אכ"א, אלוף חגי טופולנסקי, לא הדגיש בתדרוך לכתבים שערך השבוע. האלוף כן ציין עוד עובדה חשובה: רק 6 אחוזים מהאזרחים בגיל שירות מילואים משרתים בפועל, רחוק מלהיות צבא העם.
ליברמן החל לבנות כוורת ולהיוועץ באנשי מערכת הביטחון לשעבר, עוד לפני שנכנס לתפקידו. אחד האנשים איתם נועץ הוא האלוף (במיל') איתן דנגוט, שהיה מזכיר צבאי של שלושה שרי ביטחון. אולי ליברמן יקרא לו להיות ראש מטה. עוד אלופים במילוים שנחשבים בעלי השפעה בסביבתו של ליברמן הם יו"ר חברת החשמל יפתח רון טל (שבמקור מונה לתפקיד זה על ידי איש מפלגתו של ליברמן, עוזי לנדאו), האלוף במילואים יאיר נוה וראש רשות שדות התעופה מפקד חיל הים לשעבר, אליעזר צ'ייני מרום.
עם כוורת חיצונית ובעיקר עם אלופי המטה הכללי עלול ליברמן להידרש למבחן צבאי משמעותי כבר בקיץ הקרוב בחזית הצפון מול חיזבאללה (סבירות נמוכה) או בחזית עזה מול חמאס (סבירות לא נמוכה בכלל, אם המהלך של צה"ל להרס מנהרות תת קרקעיות יוליך להסלמה פתאומית שבה לא מעוניין אף אחד מהצדדים).
למרות שנדמה כי גל הטרור שהחל באוקטובר בשנה שעברה דעך לגמרי, הרי שהסיבות לו עדיין קיימות. השב"כ מדווח על עשרות סיכולים של פיגועי התאבדות שתוכננו בישראל מאז תחילת השנה. פיגוע הדקירה בתל אביב השבוע היה תזכורת עמומה לקיומו של ה"גל", אבל אם חלילה תתממש זימת החמא ופיגוע התאבדות ייצא אל הפועל, הקיץ הקרוב עלול להיראות לכולנו שונה לגמרי מאשר המציאות הביטחונית בשבוע הראשון של ליברמן בראש הפירמידה.
מי ימל"ל
כמה מילים על הקרב בנושא הקבינט הביטחוני שנוהל על ידי השר נפתלי בנט, במקביל למו"מ הקואליציוני בין הליכוד לישראל ביתנו: התוצאה, לא ימונה מזכיר צבאי לחברי הקבינט, אלא השרים יקבלו עדכונים מהמטה לביטחון לאומי, המל"ל, הייתה יכולה להיות ידועה כמעט מראש. ראש המל"ל לשעבר, שניהל בעבר מלחמות חורמה כדי להקנות לגוף הזה סמכויות ועוצמות, פרופ' עוזי ארד, אומר כי זה בדיוק ייעודו של המל"ל. ארד עומד להוציא לאור ספר על הנושא תחת השם "החלטות בצמרת". לדבריו, הרעיון שמזכיר צבאי הוא שיתדרך את השרים היה שגוי מיסודו משום שהצבא מכיר רק חלק מהתמונה (למשל: לא פחות חשוב בעת לחימה לעדכן את השרים מה מצב המהלכים המדיניים להפסקת הקרבות, שהצבא לא תמיד מכיר).
בשורה התחתונה, נתניהו היה יכול להפעיל את המל"ל שיעשה את עובדת המטה עבור שרי הקבינט, מה שלא קרה בתקופתו של יוסי כהן (כיום ראש המוסד) כראש הארגון, משום שכהן תיפקד בראש ובראשונה כמעין עוזר איש לנתניהו. הוועדה שמונתה בנושא הקשר בין המל"ל לקבינט, ובה חברים יוסף צ'חנובר, האלוף (במיל') יוחנן לוקר ואלוף מיל' יעקב עמידרור, לגמרי מיותרת. פשוט צריך להפעיל את חוק המל"ל כלשונו, ולבנט לא תהיה רבע טענה בעימות הבא, טוען ארד. גם לא לשרים האחרים.
הכתפיים של גדי
ואי אפשר שלא להתייחס לרמטכ"ל גדי אייזנקוט: האחריות על כתפיו הפכה כבדה מאוד. השירות תחת שר ביטחון שהיה רמטכ"ל בעצמו בעברו, שונה לחלוטין מהשירות תחת שר ביטחון ללא רקע צבאי. באופן פרדוקסלי, דווקא תחת שר ביטחון מרקע אזרחי, כובד המשקל של המלצות הצבא יגדל: לשר הביטחון ליברמן ולראש הממשלה נתניהו וגם לא לשרים דעתנים בקבינט כמו בנט, לא יהיה את המשקל הציבורי להוביל מהלכים שיהיו מנוגדים לעמדת צמרת צה"ל, כפי שיכול היה יעלון לעשות ללא קושי. לפחות בשנתו הראשונה בתפקיד שר הביטחון, צפוי כי אביגדור ליברמן "יזרום" עם מרבית המלצות צבא.
לכתבות נוספות באתר ISRAEL DEFENSE היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg