המלצת האוצר: לפקח על מחירי הפירות והירקות
ועדת המחירים המשותפת של משרדי החקלאות והאוצר המליצה כי מחירי הפירות והירקות הבסיסיים, הנמכרים ברשתות השיווק השונות, יוכנסו תחת פיקוח. הוועדה תצא לשימוע ציבורי שלאחריו יגובש הצו, שיובא לחתימת השרים בקרוב
האם יתרחש מהלך היסטורי בשוק הירקות והפירות? משרדי החקלאות והאוצר המליצו באופן חסר תקדים, להטיל פיקוח על פערי התיווך בשוק. ועדת המחירים המשותפת של שני המשרדים המליצה כי מחירי הפירות והירקות הבסיסיים, הנמכרים ברשתות השיווק השונות, יוכנסו תחת פיקוח.עוד כותרות ב-nrg:
קמפיין רשת חדש: "מה שלבשתי כשנאנסתי"
לא יהיה מובטל: הצעת עבודה מפתיעה לאובמה
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
הוועדה תצא לשימוע ציבורי שלאחריו יגובש הצו, שיובא לחתימת השרים ככל הנראה בשבועות הקרובים. המהלך צפוי לאפשר לה לנתח בצורה מעמיקה את סוגיית פערי התיווך בשוק הפירות והירקות. על בסיס הנתונים, הוועדה תבחן את סוגיית פערי התיווך ואם יימצאו פערים חריגים בסמכותה יהיה להמליץ לשרים לנקוט בצעדים נוספים.

ההמלצה: הסיטונאים ידווחו על נתוני הרווחיות למפקח על המחירים. ירקות בשוק.
צילום: נאור רהב
שר האוצר, משה כחלון, המבקש לקדם את המהלך אמר היום (יום ג'): "ההחלטה להכניס את פערי התיווך של הפירות והירקות לחוק הפיקוח היא צעד נוסף ומשמעותי במאבק להורדת יוקר המחייה. אנו מצפים כי ההחלטה הזאת, במקביל להמשך המגמה של פתיחת שוק המזון לייבוא, תביא להוזלת מחירים ותקל על מעמד הביניים והשכבות החלשות".
על פי ההמלצה, יחויבו הסיטונאים והקמעונאים לדווח את נתוני הרווחיות על פירות וירקות למפקח על המחירים. הפיקוח יופעל באמצעות צו לזמן מוגבל, אשר יחייב שיתוף בנתוני המכירה משנת 2015 ועד לסוף שנת 2017. לאור הממצאים שיעלו מן הבדיקה, תשקול הוועדה להמליץ לשרים על נקיטת צעדים נוספים שיועילו להפחתת יוקר המחייה ולצמצום פערי התיווך.
בשנים האחרונות נצפית מגמה רב שנתית של עליה בנתח השוק של רשתות השיווק לעומת השווקים הפתוחים וחנויות הירקות והפירות הפרטיות. ההמלצה גובשה לאור ממצאי בדיקה מדגמית שהראו שהרווח הגולמי והתפעולי במחלקת הפירות והירקות ברשתות, הינו גבוה במידה ניכרת מהרווח הכללי של הרשת.

''צעד נוסף ומשמעותי במאבק להורדת יוקר המחייה''. כחלון.
צילום: הדס פרוש, פלאש 90
כמו כן נמצא כי שיעור המכר ברשתות הינו במגמת עלייה וכי קיימת ריכוזיות במקטע הסיטוני הקשור לרשתות השיווק. בהתאם לכך, ועדת המחירים המשותפת למשרדי החקלאות והאוצר המליצה להחיל פיקוח מחירים על פירות וירקות. הפיקוח בשלב זה יהיה ברמת דיווח מחיר, עלויות רכישה ונתונים נוספים שתבקש הועדה.
כיום מעט סיטונאים גדולים שולטים ביותר ממחצית מכמות הקנייה מהחקלאים. בשימוע ציבורי שערך משרד החקלאות בנושא רישוי סיטונאים נשמעו טענות רבות על פרקטיקות מסחר לא הוגנות בסחר בפירות וירקות, כגון: שינוי תנאי העסקה בדיעבד ובאופן חד-צדדי ועסקאות המתקיימות ללא שקיפות כלפי החקלאי לגבי אופן התמחור.
שר החקלאות, אורי אריאל, בירך על המהלך: " משרד החקלאות שם לעצמו כמטרה את הורדת יוקר המחיה בתחום המזון. הוזלת מחירי הפירות והירקות הוא צעד חשוב לכלל אזרחי ישראל ובעיקר לשכבות החלשות. לאחר דיונים של אנשי המקצוע במשרד החקלאות עם האוצר גובש מהלך שצפוי להקטין את פערי התיווך להוזיל את המחיר לצרכן ולחזק את החקלאיים".

''צעד חשוב לכלל אזרחי ישראל ובעיקר לשכבות החלשות''. אריאל.
צילום: אדי ישראל
גם בארגוני החקלאים שמחו על היוזמה. מזכיר ארגון מגדלי הירקות, מאיר יפרח, אמר: "אני בטוח ששר האוצר רוצה בטובת האזרחים ובטובת החקלאים. אני מקווה שיהיה איזון בין מה שמקבל החקלאי לבין מה שמשלם הצרכן ושפער המחירים יהיה ברמות סבירות. שהרשתות ישלמו מחיר הוגן לחקלאי ושהמחיר שהם דורשים מהקונים לא יהיו בשמיים". בהמשך אמר יפרח כי רשתות השיווק הביאו למצב זה במו ידיהם. זאת לאור ההשתוללות שלהן במחירים הבלתי סבירים שגבו מהצרכנים עבור התוצרת החקלאית.
יו"ר השדולה החקלאית בכנסת, ח"כ חיים ילין (יש עתיד), הגיב גם הוא לדברים. "פערי התיווך הם בלתי סבירים, המציאות שבה חקלאי מקבל עבור עגבנייה פחות ממה שעלה לו לגדל אותה, ובסוף הצרכן קונה אותה בסופר במחיר שהוא גבוה עד פי 10 ממה שהחקלאי קיבל – בלתי מתקבלת על הדעת", אמר.
ילין הזכיר כי הבקשה לפקח על רווחי השיווק הועלתה על ידו בעבר, אך נדחתה על ידי הקואליציה באוקטובר 2015, לבקשת כחלון. על פי ההצעה, שר החקלאות ושר האוצר יקבעו רווח מקסימלי על התוצרים החקלאיים, והמשווק יחויב לסמן ולפרסם את המחיר שבו מכר החקלאי את התוצרת החקלאית שלו.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg