בגלל רשלנות מטיילים: 1,100 שריפות במהלך החג

השילוב של מזג האוויר השרבי ומטיילים רשלנים אילץ את לוחמי האש לעבוד מסביב לשעון כדי להילחם בלהבות שכילו מאות דונמים. "אנשים צריכים להפעיל את הראש. לצערי מטיילים לא מתייחסים לתנאי מזג האוויר", אומר מפקד שירותי הכיבוי בבית שמש

ירון דורון | 27/4/2016 0:00
תגיות: שריפה,חול המועד,פסח,כבאות והצלה
הכל בוער: החג עוד לא הסתיים אבל נראה שאת פסח תשע"ו נזכור כולנו בגלל מכת השריפות שכילו מאות דונמים של חורש ברחבי הארץ, כשהגיבורים של החג הם אנשי הכיבוי וההצלה שפעלו שעות רבות כדי לעצור את הלהבות ומנעו פגיעה ברכוש ובנפש. מחקירת הדליקות עולה כי מרביתן נגרמו בשל רשלנות של מטיילים שהדליקו אש ולא כיבו אותה כראוי.

עוד כותרות ב-nrg:
מועצת הביטחון: "ריבונות ישראל בגולן אינה חוקית"
נמרוד הראל נגד בנט וקרן פלס: "מסר נוראי"
• כל התכנים הכי מעניינים -­בעמוד הפייסבוק שלנו

ביומיים האחרונים כשהטמפרטורות זינקו והגיעו עד ל-40 מעלות הוזעקו הכבים ל-604 אירועים, כאשר מתוכם 473 שריפות. ברשות הכבאות וההצלה הארצית מעריכים כי מאז תחילת החג פרצו כ-1100 שריפות בשטחים פתוחים, מרביתן קטנות אך בחלק מהמקרים האש כילתה שטחים נרחבים.
 
צילום: אליהו מרגולין ג''יני
כיבוי השריפה על גדות נהר הירדן צילום: אליהו מרגולין ג''יני

בשיחה עם nrg אמר רשף יורם לוי, דובר הרשות הארצית לכבאות והצלה, כי מדובר בזינוק משמעותי לעומת ימים רגילים. במסגרת פעולות הכיבוי הופעלו שלשום עשרה מטוסי כיבוי ואתמול שמונה. לדברי רשף לוי, המטוסים נמצאים בכוננות הקפצה של 15 דקות כחלק מהתגובה המהירה לשריפות.

"אנחנו לא אוסרים על מדורות, אבל מבקשים מאנשים שמדליקים אש לדאוג לאמצעי כיבוי נאותים כמו מים, אדמה, חול, מתקנים של קרן קיימת אם יש, ולא להשאיר שום דבר שהרוח יכולה ללבות", אומר לוי. "היה ונתקלתם באש או שריפה יש לדווח מיד לשירותי הכבאות בטלפון 102. ככל שההודעה תגיע מוקדם יותר כך יימנע נזק גדול".
 
צילום: מישל דוט קום
מטוס כיבוי נלחם בלהבות סמוך לשלומי צילום: מישל דוט קום

גם האנשים בשטח, אלה שנמצאים בכוננות יומיומית בעיקר בימים אלה, מפנים אצבע מאשימה אל המטיילים הרשלנים. "כשמדליקים אש או מנגל חשוב מאוד לעשות זאת במקום בטוח בלי עשבים וזרדים", מסביר טפסר ראובן יצחק, מפקד כבאות והצלה בית שמש. "כשמבעירים אש במקום לא בטוח אז כל גיץ קטן יכול לגרום לשריפה. הרוח מריצה את האש ואז נגרמת שריפה גדולה. הכלל הראשון זה מקום בטוח".
 
קטעים נוספים

יצחק מסביר, שיש להצטייד בכמות מים גדולה כאשר מבעירים אש כדי שיהיה ניתן לכבות אותה במקרה של התלקחות. "לצערי יש לנו הרבה עבודה בגלל רשלנות מטיילים. הם מדליקים את האש במקומות לא בטוחים. יש מקומות שמיועדים למנגל ורק שם מותר להדליק. אנשים שמים אבנים סביב האש וחושבים שזה מה שימנע ממנה להתפשט. הם לא מבינים שהדלקת אש על האדמה עצמה היא מסוכנת ועלולה לגרום לשריפה.

"לצערי מטיילים לא נזהרים ולא מתייחסים גם לתנאי מזג האוויר. אנשים צריכים להפעיל את הראש, לחשוב על ההשלכות. רשלנות כזו גם הורסת למטיילים אחרים את ההנאה וגם פוגעת ביערות פגיעה קשה לשנים הבאות".

במקרה של שריפה, מסביר יצחק, כי יש להזעיק מיד את שירותי הכבאות וההצלה. "חייבים לחייג מיד 102 ולהודיע על שריפה. אסור לעזוב את המקום ללא דיווח. יש גם להזהיר מטיילים אחרים לעזוב את המקום בשל הסכנה".
היער נשרף, המטיילים פונו

השריפה המשמעותית ביותר בחול המועד פרצה בצהרי יום שני, ביערות ביריה שבגליל העליון. במשך שעות נלחמו צוותי כיבוי רבים בלהבות שכילו עשרות דונמים של חורש טבעי, כשהם נעזרים בשישה מטוסי כיבוי. האש החלה באזור הסמוך לקברו של רבי יונתן בן עוזיאל והמשטרה פינתה את המטיילים שהיו באזור מחשש לשלומם.

מוקדם יותר באותו יום השתלטו שישה צוותי כיבוי על שריפת חורש טבעי סמוך ליישוב יסודות. במקביל פעלו צוותי כיבוי וחילוץ בסיוע קק"ל בשריפת קוצים ביער אלעד. בוצע פינוי של מטיילים ואוהלים מהאזור.
 

צילום: אייל מרגולין - ג'יני
איזור השריפה ביער ביריה צילום: אייל מרגולין - ג'יני

ביום שלישי בצהריים החלה דליקה ביער סמוך לשלומי. מספר רב של צוותי כיבוי נלחם בלהבות כשהם נעזרים במטוסי הכיבוי מלמעלה. במקביל החלה שריפה סמוך לנהר הירדן בקרבת קיבוץ גדות. האש אחזה בשיחים סביב הנחל והמשטרה מיהרה להרחיק מהמקום מטיילים.

ברשות הארצית לכבאות והצלה מבקשים לחדד את נהלי הזהירות:

• בבואכם להדליק מדורה יש לוודא כי אין עשבים או צמחייה באזור המדורה עם עדיפות לשטח חולי
• אין להדליק מדורה ליד או תחת עץ ולשמור מרחק של 100 מטר לפחות מהצומח
• אין להתיז דלק למדורה ואין לזרוק לאש נפצים או תרסיסי גז
• יש לדאוג למים לכיבוי האש ובמקרה שהמדורה לא כובתה יש לכסותה בשכבת אדמה עבה
• הדלקת האש תיעשה אך ורק על ידי אדם מבוגר, או בן 16 לפחות, שיהיה אחראי להוראות הבטיחות ולכיבויה המלא של המדורה
• אסור לקפוץ מעל האש
• אם אחזה אש בבגדיכם, אסור לרוץ (התנועה המהירה מלבה את האש), אלא להתגלגל על האדמה עד לכיבוי האש
• אין להשאיר אש או גחלים דולקים ללא השגחה!
• יש לוודא כיבוי מוחלט של האש ולקרר את השטח באמצעות מים
• יש לכסות היטב את הגחלים באדמה למניעת ליבוי מחודש של גיצים לא כבויים
• לאחר כיבוי האש, יש להמתין 15 דקות לפחות כדי לוודא שהאש לא נדלקת מחדש
• במידה ופרצה שריפה יש לפנות מיד את האזור, להזעיק את מכבי האש בטלפון 102 ולציין מיקום מדויק ככל הניתן של השריפה

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך