סח"ים: הנוער בשכונות מצוקה מתגייס לסיירת

ארגון הנוער סח"י - סיירת חסד ייחודית - פועל בלמעלה מ-20 מוקדים ברחבי הארץ עם בני נוער בשכונות מצוקה. הדאגה לאחרים והסיוע לבעלי מוגבלויות מגלה בהם צדדים שלא הכירו

שירית אביטן כהן | 24/4/2016 15:04
תגיות: פריפריה, שכונות מצוקה, נוער
"לא משאירים את העיניים בחוץ": בתהליך חברתי איטי ומתפתח, יותר ויותר בני נוער בשכונות מצוקה בערים הגדולות ובפריפריה עסוקים בשנים האחרונות בנתינה לחברה בה הם חיים, ופחות באלימות, סמים ואלכוהול. הם פועלים בלמעלה מ-20 חבורות ברחבי הארץ - בירושלים, במרכז הארץ ובדרומה - במסגרת ארגון הנוער הייחודי "סח"י" - סיירת חסד ייחודית.

עוד כותרות ב-nrg:
- עפולה: בוטל המכרז שבו זכו רק ערבים ישראלים
- 34 שנים לנסיגה מסיני: מצרים מפרסמת סרטים נדירים
- כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

את הכוחות שלהם הם מנתבים לזיהוי המצוקות סביבם, את השכנה המבוגרת שצריכה עזרה לגזום את הדשא, את הקונים בשוק הסובלים בימי החום ואת המשפחות שלא יכולות לספק אוכל לילדים באופן קבוע. אני פוגשת את בני הנוער של סח"י בשכונת קריית מנחם בירושלים מספר ימים לפני פסח.
 
''תחושת מחויבות והעצמה''.

הם מגיעים לשם אחד אחרי השני, מחליפים נשיקות וטפיחות על הגב בדרך להכנת ארגזי מזון למשפחות מעוטות יכולת בירושלים, שאת מצוקתם הם הכירו בשכונות שבהן הם גרים. ניתן לזהות על פניהם גאווה ומחויבות עמוקה לתפקיד שהם מבצעים במסגרת הארגון, "ברגע שנותנים לנוער הזה תחושה שמישהו תלוי בהם, זה יוצר אצלם תחושת מחויבות והעצמה", מספר ל-nrg יניב אלימלך, פעיל בארגון.

"אנחנו לא רואים את הפוזה שלהם אלא את האדם והטוב שבו", מוסיף עודד ווייס, המנהל החינוכי של העמותה, המכונה בפי הצעירים "בבא סח"י" וזוכה להמון חום ואהבה מהם. "אם היית רואה אותם ברחוב, היית עוברת צד במדרכה, אבל כאן אפשר לראות את החמלה והרגישות שלהם".

 
קטעים נוספים


לצד העזרה השוטפת לנזקקים, פועלים השנה בארגון לחבר לעשייה גם את בעלי המוגבלויות. הם עושים זאת באמצעותו של יניב בן ה-25, לקוי ראייה הנעזר בכלב נחייה. מהיכרותו עם בני הנוער של סח"י ועם בני נוער עיוורים ולקויי ראייה, הוא פעל לחבר בין הצדדים כדי לאפשר תרומה הדדית. "הרעיון היה להקים חבורה של נוער לקוי ראייה בסח"י", מספר ווייס, "אבל אני רציתי שכולם ירוויחו אז הקמנו צוות של לקויי ראייה שנכנסו לחבורה קיימת, בלי 'עוזר' ו'נעזר' אלא שווים בין שווים".
 
''לא רואים את הפוזה שלהם אלא את האדם''.

כדי לחבר את כל בני הנוער בסח"י לעולמם של בעלי המוגבלויות, נשלחים בני הנוער כדי לזהות מכשולים הקיימים בשכונות שלהם. מדרכה צרה שבה עגלת נכים לא יכולה לעבור, מדרגות בכניסה לבית עסק המונעים גישה לנכים ומקומות שאינם מאפשרים כניסה לעיוורים עם כלבי נחייה. לפני שיצאו למשימה התנסו בני הנוער בעצמם במוגבלויות השונות בעזרת רטיות לעיניים, אטמים, אי שימוש באחד מהגפיים ועוד.

"ניגשו אליי חבר'ה ושאלו אם נותנים לי להיכנס עם הכלב והסברתי שלא תמיד וגם חברים נוספים שלי סובלים מהדרתם מכל מיני בתי עסק", מספר אלימלך. "לכן החלטנו לעשות משהו להעלאת המודעות לנושא בקרב הציבור". כך נולד שבוע העלאת המודעות לכלבי הנחייה שיחול בתחילת חודש יוני תחת הכותרת "הרי לא תשאירו את העיניים של הלקוח בחוץ".

במהלך השבוע המיוחד, צפויים להגיע בני הנוער לבתי עסק ולשאול האם ניתן להיכנס אליהם עם כלבי נחייה, בתי עסק שישיבו בחיוב יקבלו סטיקר מפרגן ויתויגו בדף פייסבוק מיוחד שהוקם למען הפעילות. "המטרה שלי היא למנוע את הכתבה הבאה על עיוור שלא נתנו לו לעלות למונית או להיכנס לסופר עם כלב נחייה", אומר יניב.

לכל החדשות בזמן אמת - עקבו אחרינו בטוויטר:
 

"אני רוצה להסביר לבעלי העסקים שכאשר הם לא מאפשרים לי ולחבריי להיכנס עם הכלב למקום הם בעצם משאירים אותנו בבית. חשוב לי שייראו אותנו כמו כל בני האדם וכמו שלא היו מבקשים מלקוח להשאיר את העיניים שלו בחוץ, כך אי אפשר לדרוש מאיתנו ללכת בלי כלב הנחייה".

לדבריו "כלקוי ראייה אני רואה אוטובוסים שעוצרים רחוק מאוד מהתחנה ועיוור לא יכול להבחין בהם, אני מכיר המון עיוורים שפשוט לא יוצאים מהבית כי הם מפחדים לצאת מהבית עם הכלב בשל תגובות החברה ועכשיו אם בתי עסק יצהירו שמקבלים אותם הם יבואו".

בני הנוער משכונות הפריפריה יסתובבו באותו שבוע בצוותים במרכז ירושלים ובמוקדים נוספים ויבקשו מבעלי העסקים לא להשאיר את העיוורים וכלבי הנחייה שלהם בחוץ. "אם נצליח למנוע הלבנת פנים רק של אדם אחד כתוצאה מהקמפיין הזה, הפעילות הייתה שווה", מסכם בתקווה בבא סח"י.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך