בהירושימה נערכים לאובמה ולא מבקשים התנצלות

הנשיא האמריקאי יגיע ליפן בחודש הבא, וצפוי לבקר בהירושימה. נפגעי ההפצצה האטומית בסוף מלה"ע מצפים שיפעל לפירוק העולם מנשקו הגרעיני. עד כה, לא ביקר שום נשיא אמריקאי מכהן בעיר

רויטרס | 13/4/2016 9:56
תגיות: נשק גרעיני,נשק אטומי,הירושימה,ברק אובמה,יפן,נגסאקי,מלחמת העולם השנייה
הצהרה על פירוק העולם מנשק גרעיני, ולא התנצלות – לזה מצפים תושבי הירושימה מנשיא ארצות הברית. ברק אובמה ככל הנראה יגיע לעיר היפנית במסגרת ביקורו במדינה בחודש הבא. כך לפי דיווח של סוכנות הידיעות "רויטרס".

עוד כותרות ב-nrg:
צעירי מדינות ערב מיואשים מדמוקרטיה ומתנגדים לדאעש
רונאלדו: "הרבה יסכימו שהיה לי משחק סביר"
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

מזכיר המדינה האמריקאי, ג'ון קרי, ביקר בהירושימה ביום שני. לדבריו, אובמה מעוניין להגיע לעיר שספגה פגיעה אמריקאית חמורה במלחמת העולם השנייה. יחד עם זאת, הסתייג קרי ואמר כי אינו בטוח אם הלו"ז של אובמה אמנם יאפשר לו להגיע.
 
צילום: גטי אימג'ס
''אם נדרוש התנצלות, אובמה לא יוכל לבקר בעיר''. ההרס לאחר פצצת האטום בהירושימה. צילום: גטי אימג'ס

עד כה, לא ביקר שום נשיא אמריקאי מכהן בהירושימה. התנצלות רשמית על ההפגזות האטומיות ב-1945, נחשבת שנויה במחלוקת בארצות הברית, שבה רבים סבורים כי ההפצצות היו מוצדקות. זאת מאחר והללו סייעו בסיום מלחמת העולם ובהצלת חיי אזרחים אמריקאים.

מנגד, הרוב המוחלט של היפנים סבור כי הפגיעות האטומיות בהירושימה ובנגסאקי לא היו מוצדקות. ההפגזה בהירושימה הרגה אלפי אנשים במקום, ועוד 140,000 איש מתו כתוצאה מהפגיעה עד סוף 1945. נגסאקי הופצצה כעבור שלושה ימים, ורק שישה ימים מאוחר יותר נכנעה יפן.

"אם הנשיא האמריקאי מגיע במטרה לראות מה באמת קרה פה, ואם ביקורו מהווה צעד לקידום השמדת הנשק הגרעיני בעתיד, אני לא חושב שאנחנו צריכים לדרוש ממנו התנצלות", אמר טאקסי מסודה, תושב הירושימה בן 91 שהיה עד לתוצאות הפצצה הקטלנית.
 
צילום: אי-פי
''השמש נופלת!''. ניצולות פצצת האטום בטקס זיכרון, 2010. צילום: אי-פי

"זה היה ממש קשה לאלה מאתנו שאיבדו קרובי משפחה. אבל אם נדרוש מארצות הבית התנצלות, אובמה לא יוכל לבקר בעיר", אמר מסודה ל"רויטרס". אמו נהרגה מספר שבועות אחרי ההפגזה. מסודה, שעבד כמורה, לימד את תלמידיו בבית ספר בהירושימה אחרי סיום המלחמה. תלמידים רבים התייתמו מהוריהם, וחלקם סבלו מכוויות חמורות בגופם.

מיקי טסוקישיטה, בן 75, זוכר כיצד צפה ב"משהו נוצץ" נופל משמי הירושימה. הוא מיהר לחזור הביתה וצעק: "השמש נופלת!". ביתו הגן עליו מחשיפה ישירה לפיצוץ, לחום ולקרינה. שנים מאוחר יותר, ב-1983, טסוקישיטה השתתף בקניית פרסומת בעיתון ה"וושינגטון פוסט", שקראה לנשיא דאז רונלד רייגן לבקר בהירושימה.
 
כעת הוא רוצה מאובמה, שהספיק כבר לזכות בפרס נובל לשלום, כי ינצל את ההשפעה הרבה שיש לו על מנהיגי מדינות אחרות בעלות נשק גרעיני, לבקר בעיר כדי ללמוד על הנזקים מקרוב."מה שבאמת חשוב זה לא לשוב על הטרגדיה הזו. אני רוצה שאובמה יגיד למדינות אחרות בעלות נשק גרעיני 'ביקרתי בהירושימה, עליכם לבקר גם'", אמר טסוקישיטה.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

המומלצים

פייסבוק