דז'ה-וו: nrg חשף ב-2012 הפרדה בחדרי לידה
בתחקיר הקליטה כתבת nrg במצלמה נסתרת אחות במחלקת יולדות בבית חולים מאיר, שמודה: "משתדלים, לא משכיבים בחדר גם ערבים כאילו ביחד". משרד הבריאות: "לא נקבל הפרדה משיקולי אפליה"
הסערה הציבורית סביב ההפרדה המגזרית בבתי החולים לא גוועת, ומשרד הבריאות הודיע הערב (חמישי) כי יזמן אליו את מנהלי בתי החולים שלגביהם נטען כי הם נוקטים מדיניות מכוונת של הפרדה בין יולדות. האם זה מה שיחסל את התופעה המכוערת? ניסיון העבר, מלמד שלא.עוד כותרות ב-nrg:
• כשלוחם צה"ל בלבל אתשוברים שתיקה עם העובדות
• הרב אליעזר ברלנד נעצר בדרום אפריקה
כל התכנים הכי מעניינים -בעמוד הפייסבוק שלנו

יולדות בקפלן
צילום: דוברות בית החולים קפלן
כבר בשנת 2012 גילה תחקיר של nrgכי מתקיימת הפרדה מגזרית בין יולדות ערביות ויהודיות בבתי חולים. מצלמה נסתרת של כתבת nrg הקליטה במהלך סיור לקראת לידה שנערך בבית החולים מאיר בכפר סבא, אחות בבית החולים שענתה לשאלה בנוגע לאפשרות לעבור לחדר אחר במקרה של חוסר שביעות רצון מהיולדות בחדר: "משתדלים לעשות את ההפרדה הזאת למרות שלא תמיד יש לזה הצדקה. זה באמת בסדר. משתדלים, לא משכיבים בחדר גם ערבים כאילו ביחד". כשנשאלה מדוע הם משתדלים להפריד בין האוכלוסיות, הסבירה האחות: "כי זה מה שאנשים רוצים כנראה".

הפרדה במחלקת היולדות
צילום: מיכל הוכברג
התחקיר עורר אז, בדיוק כמו היום, סערה ציבורית, ובעקבותיה התכנסה ועדת הבריאות של הכנסתלדיון דחוף בנושא, ביוזמתו של ח"כ ראלב מג'דלה (עבודה), אליו הצטרפו הח"כים ד"ר אפו אגבריה, אילן גילאון וזהבה גלאון.
מג'אדלה הדגיש בדיון כי "במקום שבו רופא ערבי מטפל בחולה יהודי אין מקום להפרדה. יש לעקור את התופעה מהשורש, ובטח ממערכת הבריאות שהיא הכי שוויונית בישראל" .
גלאון אמרה בדיון: "אין לי ספק שאין מדיניות רשמית שמאפשרת הפרדה, אך המציאות בפועל מוכיחה שאכן זה מה שקורה. לכן נדרשת מדיניות אקטיבית לשרש את התופעה. אני קוראת למשרד הבריאות לפרסם חוזר מנכ"ל שאוסר הפרדה בפועל בכדי למנוע אפילו מראית עין של גזענות".
במשרד הבריאות אמרו בדיון ב-2012 כי לעתים יולדות מבקשות הפרדה אך הדגישו כי "המדיניות היא חד משמעית לאסור הפרדת יולדות". ומה אומר משרד הבריאות כיום? מצאו את ההבדלים: "בבתי החולים, בקופות החולים, בלשכות הבריאות, בטיפות החלב ובשירותי החירום עובדים צוותים רפואיים ומקבלים טיפול רפואי, זה לצד זה, אזרחים מכל המגזרים - בכך מתבטאת עוצמתה של מערכת הבריאות. משרד הבריאות חוזר ומדגיש כי אינו מקבל כל הפרדה משיקולי אפליה".

פעוטות במחלקת יולדות.
צילום ארכיון: אריק סולטן
נראה כי במשרד הבריאות העבירו את ההנחיות לבתי החולים כבר בשנת 2012, וככל הנראה יחדדו אותם פעם נוספת כעת. אבל מהתחקיר של 2012 עולה כי הבעיה היא לא בממסד הרפואי, במשרד הבריאות או במדיניות הרשמית של בתי החולים, אלא אצל "לקוחות" עצמן, היולדות, והאחיות שמנסות לרצות אותן.
מהתחקיר לפני ארבע שנים עלה כי פורומים של נשים לקראת לידה מלאים בהתייחסויות של נשים לנושא. ישנם אפילו פורומים העוסקים בשאלה באיזה בית חולים ישנם פחות ערבים. "אני מחפשת בית חולים שבו יש את הנוכחות הערבית הנמוכה ביותר (מבחינת חולים וצוות)", כותבת אחת הנשים, "ההתלבטות היא בין שיבא, ליס ובילינסון". אחרת ממליצה על בית החולים קפלן כי "במסדרונות תשמעי עברית ולא ערבית". "מישהי ילדה כבר במחלקה החדשה בסורוקה?", שואלת אחת הנשים. "למרות שכנראה נלך בכל זאת לברזילי, לא בא לי על כל הבדואיות האלה. הבדואיות שבאות לסורוקה".
נשים רבות אף התייחסו לסוגיית ההפרדה בין היולדות. כך למשל, אחת הנשים מתארת את החוויה שלה מבית חולים במרכז הארץ המטפל גם באוכלוסייה ערבית: "פעם הוכנסתי לחדר עם שתי ערביות, ואז האחות אמרה לי (בלי שביקשתי ממנה) שעוד מעט תתפנה מיטה בחדר אחר ואעבור לשם". אחרת מספרת שביקשה לעבור חדר, אך "המחלקה הייתה מפוצצת, ואחראית המחלקה באה והסבירה לי שיש מקום רק עם הערביות ואי אפשר להעביר אותי".
לפי גרסתן של אותן נשים, הסיבה העיקרית לרצון בהפרדה היא הבדלי המנטליות. "לא נראה לי שיש מישהי שרוצה איתה ערבייה אחרי הלידה", כתבה אחת מהן.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg