הדילמה האירופית: גינוי לטורקיה או חיבוק חם?
מחר צפויה להתקיים פסגה בין ראשי היבשת ומנהיגי אנקרה, שבמהלכה צפויים הצדדים לדון בסוגיית הפליטים שמטרידה מאוד את אירופה. מנגד, מבקריה של בריסל טוענים כי היא מתעלמת מהפעולות של הממשלה בטורקיה נגד חופש הביטוי וחירויות זכויות האדם
האיחוד האירופי יעמוד מחר (יום ב') בפני דילמה קשה: האם לשתף פעולה עם אנקרה, שמשמשת היום כאחד הנתיבים המרכזיים לכניסת פליטים מאפריקה והמזרח התיכון לגוש היבשתי, במטרה לסכל את התופעה – או לגנות את האופן שבו התנהלה טורקיה אל מול העיתונות החופשית במדינה, כשהלאימה את העיתון "זמאן" בסוף השבוע ודיכאה את המחאות שקמו נגד המהלך?עוד כותרות מהעולם ב-nrg:
- האם פוטין אחראי לפשעי מלחמה בסוריה?
- לראשונה בסלובקיה: מפלגה נאו-נאצית בפרלמנט
- צפו במתיחה האכזרית: מחבל מתאבד במונית
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
שני הצדדים ייפגשו מחר בפסגה מיוחדת שמטרתה לדון באופן פתרון משבר הפליטים, כשעל פי פרסומים שונים צפויים מנהיגי היבשת ללחוץ על אנקרה לקלוט מחדש 100 אלף בני אדם שיגורשו מיוון אחרי שסווגו כ"מהגרים כלכליים".

נשיא טורקיה ארדואן עם נשיא הנציבות האירופית דונלד טאסק
צילום: AP
את טורקיה ייצג ראש הממשלה אהמט דבוטאולו, ובמטרה "לשבור את המודל העסקי" של המבריחים יבקשו ממנו ראשי האיחוד לקחת על עצמו את קליטת המהגרים שלא עמדו, על פי בחינת הרשויות באתונה, באמות המידה של פליטי חרב ולאחר שנמצא כי ביקשו להגר במטרה למצוא פרנסה.
מכיוון שטורקיה שוכנת על גבולה של סוריה, רבים מהפליטים שם עושים את דרכם ממנה לעבר מדינות היבשת השונות. שיתוף הפעולה של אנקרה דרוש כדי לעצור אותם בשטחה, אף שלא ברור לחלוטין מה האינטרס שלה לקלוט אותם בין גבולותיה.
אך מנגד, האיחוד האירופי מודאג מהפרת חירויות הפרט במדינה תחת שלטונו של הנשיא רג'פ טאיפ ארדואן, ובפרט בשל הפרשה האחרונה שהתפוצצה בסוף השבוע, כשהשלטונות הלאימו את עיתון של האופוזיציה. בריסל הזהירה את אנקרה כי היא מוכרחה לכבד את חירויות העיתונות, אם היא מעוניינת להשיג חברות בגוש האירופי בטווח הארוך.
המבקרים כבר האשימו את הרשויות באיחוד כי הן עוצמות את עיניהן לנוכח הפרות זכויות אדם והמתקפות על הכורדים בשל הצורך באנקרה לפתרון משבר הפליטים, שאף גרם ליבשת לעורר מתרדמתה את סוגיית הצטרפותה של טורקיה לגוש.
ביום שישי פרצה המשטרה הטורקית למבנה העיתון "זמאן", שנחשב לשופר של האופוזיציה ואשר מקושר ליריבו הגדול של ארדואן, כוהן הדת הגולה פטוללה גולן, וטענו כי הם אוכפים צו של בית משפט להלאמת הרכוש במקום. מאז הקיפו שוטרים את הבניין, וההפגנות במקום דוכאו באמצעות גז מדמיע ותותחי מים.
יום קודם לכן סיימו העורכים לפרסם את מהדורת סוף השבוע, ופרסמו כותרת ענק באותיות שחורות ובה כתבו "יום מביש לחופש העיתונות בטורקיה". מדובר בחלק ממהלך כולל של הממשל נגד גולן, כאשר בעבר נסגרו כלי תקשורת אחרים המקושרים אליו, כמו גם בנק.
הבוקר כבר פרסם העיתון כותרת ברוח שונה לגמרי, שאימצה את הקו הממשלתי ותיארה את ביקורו של ארדואן בטקס על פתיחת שלב חדש בבניית גשר גדול באיסטנבול.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg