דרישה: יכולת היועמ"ש הבא של משרד החוץ להציג עמדה על זכות ישראל ביו"ש - תנאי סף

ראשי שדולת ארץ ישראל בכנסת, יואב קיש ובצלאל סמוטריץ', פנו לראש הממשלה ושר החוץ בעקבות פתיחת מכרז חיצוני לתפקיד

מקור ראשון
אריאל כהנא | 4/3/2016 10:19
תגיות: שדולת ארץ ישראל בכנסת,בנימין נתניהו
לחצים כבדים הופעלו בעת האחרונה על ראש הממשלה בנימין נתניהו בדרישה למנות לתפקיד היועץ המשפטי של משרד החוץ משפטן שיגן על הקו המדיני של הממשלה.

ראשי שדולת ארץ ישראל בכנסת פנו לנתניהו, המשמש גם כשר החוץ, ודרשו למנות למשרד החוץ יועץ משפטי שיהיה מסוגל להצדיק את נוכחות ישראל ביהודה ושומרון, לרבות ההתנחלויות. במכתב ששיגרו אתמול לנתניהו כתבו חברי הכנסת יואב קיש (ליכוד) ובצלאל סמוטריץ' (הבית היהודי) כי "היכולת להציג עמדה משפטית ברורה ואיתנה בנוגע לזכות ולתביעה שיש למדינת ישראל על אזורי יהודה ושומרון צריכה להיות תנאי סף ותו תקן הכרחי למשרה חשובה זו".

עוד כותרות ב-nrg:
בשל הבצורת הקשה: תוכנית להזרמת מים מותפלים לצפון
מדוע רצח הילדה בת ה-4 במוסקבה לא דווח?
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

בנוסף הזכירו השניים כי ממשלת נתניהו החליטה בעבר כי לישראל יש זכות כזו, וביקשו "להבהיר לגוף שיאתר וימליץ על היועץ המשפטי הבא של משרד החוץ, שזו אחת מדרישות הסף של תפקיד חשוב זה", כלשונם של סמוטריץ' וקיש.
 
צילום: נעם ריבקין פנטון
קורא לנתניהו למנות למשרד החוץ יועץ משפטי שיהיה מסוגל להצדיק את נוכחות ישראל ביו''ש צילום: נעם ריבקין פנטון

ח"כ קיש הוסיף בשיחה עם 'מקור ראשון' כי "מדובר בתפקיד חשוב, ולכן חייב לכהן בו אדם שיהיה מסוגל להוביל על העמדות של הממשלה בנוגע ליהודה ושומרון וההתיישבות שם ולהגן עליהן. אני מצפה מיועץ כזה שידע לעמוד מול הטענות של השדולות הפרו-פלסטיניות, שיהיה מסוגל להגן על המעמד המשפטי של ישראל ביהודה ושומרון ועל זכותנו על הארץ. צריך יועץ משפטי כזה שיהיה מסוגל להסביר שאולי מדובר בשטח שיש עליו אי הסכמה, ולא ביועץ שילך עם הנרטיב הפלסטיני כמו שלעתים קורה במחוזותינו", דברי קיש.

תפקיד היועץ המשפטי של משרד החוץ צפוי להתפנות בימים אלה, עם יציאתו לגמלאות של היועץ הוותיק, אהוד קינן. במכרז הפנים-משרדי התמודדו שניים מבכירי המשרד: דניאל טאוב, שגריר לשעבר בלונדון ומקורב לראש הממשלה נתניהו, וטל בקר, המשמש כיום כסגן היועץ המשפטי ובעבר היה איש סודה של שרת החוץ בעבר ציפי לבני.

ראש הממשלה פועל מאחורי הקלעים למנות את טאוב לתפקיד. מנגד, גורמים במשרד החוץ המכירים את השניים אומרים כי שניהם לא מתאימים לתפקיד. הם מציינים כי כמי שהיה מקורב ללבני יתקשה בקר מאוד לגבות נאמנה את הקו המדיני של הממשלה.
 
יחצ
ההעדפה של נתניהו? שגריר ישראל באנגליה לשעבר, דניאל טאוב יחצ

במקביל מתברר כי גם על טאוב נמתחה בשעתו ביקורת מצד העיתונות היהודית בלונדון, בטענה שלא השיב לשאלות על הלגיטימציה של ההתנחלויות גם במקום שניתן היה לעשות זאת. "יש נימוקים חזקים שיתמכו בלגיטימציה של ההתנחלויות על פי החוק הבינלאומי", כתב בעל הטור ג'פרי אלדרמן ב'ג'ואיש כרוניקל', "אך בראיון שהעניק השגריר הישראלי ל'בי-בי-סי' ב-14 באוקטובר, הוא נשאל על כך שוב ושוב וכשל לתת תשובה שוב ושוב".

בד בבד, בשבועות האחרונים פורסמו בכלי התקשורת ידיעות שנועדו ככל הנראה להביא לטרפוד אפשרות הבחירה בטאוב מסיבות אחרות. בעקבות בקשתו של נתניהו התערב בסוגיה היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט, והחליט לאפשר לו להתמודד. עם זאת, כרגע לא ברור אם יתקיים מכרז נוסף או אם יהיה פנימי או חיצוני. על פי החלטה שקיבלה הממשלה אשתקד, כאשר מכרז פנימי מסוג זה נכשל בפעם הראשונה יש להפוך אותו לחיצוני. כך גם נאמר בחוות דעת של פורום 'קהלת' שבחנה את המקרה.
 
צילום: יונתן זינדל, פלאש 90
ייבחר בטאוב? ראש הממשלה ושר החוץ בנימין נתניהו צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

פנייתם של סמוטריץ' וקיש נעשתה בעקבות הכוונה לפתוח את המכרז החדש החוצה, שמשמעותה היא כי כל משפטן בעל השכלה וניסיון רלוונטיים יוכל להתמודד על התפקיד, גם אם אינו איש שירות החוץ או עובד מדינה.
לתפקיד היועץ המשפטי של משרד החוץ חשיבות מדינית רבה, שכן עמדותיו משפיעות במידה רבה על הקו שנוקטת ישראל בסוגיות של משפט בינלאומי, וכן בסוגיות מדיניות רגישות כגון היחס לבית הדין הבינלאומי בהאג, סימון מוצרים ישראליים ועוד. בנוסף, במערכת המדינית אומרים כי בחודשים הקרובים צפויה הקהילה הבינלאומית להגביר את הלחץ על ישראל בסוגיית חוקיות ההתנחלויות, ולכן גם בהיבט זה נודעת חשיבות לתפקיד.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך