
ארה"ב בוחנת את מערכת מעיל רוח הישראלית
צבא היבשה של ארצות הברית מבין שהוא צריך מערכת הגנה אקטיבית. והוא בודק את המעיל רוח של רפאל, המערכת המבצעית היחידה שהוכיחה את עצמה בשדה הקרב. האם אנחנו לפני עסקת ייצוא ראשונה של המעיל רוח?
[IMAGE]צבא ארה"ב בוחן את מערכת מעיל רוח, כך לפי פרסום באתר defense-aerospace. לפי פרסומים אחרים ברשת, מדובר בבחינה של המערכת על ה-Stryker וה-LAV3. נראה כי ארה"ב מעדיפה לרכוש מוצר מדף עובד.
הסיבה לרצון האמריקאי טמונה בהבנה [סוף סוף] שצבא היבשה של ארה"ב לא יכול לפעול בסביבה רווית נ"ט כמו סוריה, עירק או תימן בלי מערכות הגנה אקטיביות. זה הופך את הרק"מ לברווז במטווח. גם אם יש לו מיגון פאסיבי-ריאקטיבי. סיבה נוספת היא כשלון התעשיות האמריקאיות להגיע לתוצאות. במציאות, המערכת היחידה שהוכחה שעובדת בתנאי לחימה אמיתיים היא מעיל רוח.
הפעילות של רפאל בהקשר זה בארה"ב החלה עם חברת DRS Technologies כבר ב-2012 [מקור]. כבר אז הציעו את המערכת לטנק M1 Abram, נגמ"ש ה-Stryker וג'יפ ההאמר. עדות מצולמת למהלך אפשר למצוא בסרטון ביו טיוב שמציג את המערכת על ה-LAV3 וההאמר. וזו רק דוגמא אחת. חיפוש קצר בגוגל יגלה עוד דוגמאות רבות.
אין מערכת אמריקאית
נזכיר כי ארה"ב השקיעה בשנים האחרונות מליונים רבים על ניסיונות לפתח מערכת כזו בעצמה, עד היום ללא הצלחה. חברת רייתאון פיתחה את מערכת Quick Kill. חברת ARTIS פיתחה את Iron Curtain. שתיהן לא הוכחו מבצעית.
הצבא האמריקאי עובד כעת על פתרון בשם MAPS או modular active protection system. כך לפי אתר lexingtoninstitute. הרעיון הוא לפתח תשתית מודולרית בקוד פתוח שתאפשר לצבא האמריקאי להלביש על כל רק"מ שילוב של מערכות קיימות לפי בחירתו. במילים אחרות, למנוע מצב של תלות בספק יחיד ובהיבט המבצעי, יכולת התאוששות מהירה עם מה שיש במחסן באותו הרגע.
ייצור בארה"ב?
ובכן, מעבר לפרסומים ברשת, לא הרבה ידוע על המשא ומתן של רפאל ו-DRS עם הצבא האמריקאי. אם בכלל יש כזה או שמא מדובר ב-POC בלבד. אבל אם נניח שיש מו"מ כזה, השאלה היא איפה ייצרו את המעיל. בישראל, או בארה"ב בכספי סיוע או בכלל מתקציב מיוחד שיוקצה לנושא כמו עם מערכות ההגנה מפני טילים של ישראל.
אם בוחנים את סד"כ הרק"מ האמריקאי, מבינים כי מדובר במאות כלים שצריך לצייד. הרק"מ של ארה"ב פועל בכל העולם, שלא כמו בצה"ל שהוא פועל בעימותים צמודי גבול. כלומר, מדובר בדרישה לכושר ייצור הרבה יותר גדול מאשר זה שקיים כיום בישראל. בצה"ל ציידו מאז 2006 חלק ממערך השיריון במערכות. מבחינת נגמ"שים, רק לאחרונה יצא הנמר הראשון מהמפעל עם מעיל רוח.
המשמעות היא שאם ארה"ב תחליט ללכת על מעיל רוח, הייצור כמעט בוודאות יהיה שם. ישראל כמובן תהנה מזה. אם יוקמו כמה קווי ייצור למעיל רוח בארה"ב, ישראל כלקוח תהיה יחסית שולית לדרישה של הצבא האמריקאי על כל מגוון הרק"מים שלו. ואפילו לא הזכרתי את ההאמרים או ה-JTLV שיחליף אותם.
יתרון נוסף טמון בכך שבארה"ב אין מלחמות כמו בישראל. וכאשר יש מלחמה, זה פוגע בכושר הייצור של המערכות. ממגוון סיבות. ולכן, גם לישראל יש אינטרס להעברת טכנולוגיה וייצור לארה"ב. שוב, מדובר בהשערה בלבד.
לכתבות נוספות באתר ISRAEL DEFENSE היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg